Krzysiek_W Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) A jezeli ktos jerkuje multikiem o duzym przelozeniu to ja sie nie dziwie ze pozniej ryby nie biora - jerking wymaga lekkiego luzu aby przyneta mogla odplynac w bok jak bedziesz zwijal caly luz bardzo szybko to przyneta traci na akcji Duże przełożenie nie wyklucza prowadzenia dokładnie tak samo jak młynek z niskim przełożeniem. Ile zajmie żeby się zgrać w tempo prezentacji? 15 min? A tu Alphas 150HL. To jeden z lepszych modeli ever moim zdaniem. Kopciuszek. Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez Krzysiek_W 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Pod warunkiem, że się o tym pamięta i kontroluje. Sam tego pilnuję kiedy mam kilka różnych zestawów na łodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Podałes wyjatkowe modele.. ale np morrum zx ma taki sam nawoj jak revo mgxestrem - 28 cali przelozenie 6.3:1 na 7.1:1 wiec juz tu wynika ze teoria Novis ma sens. A jezeli ktos jerkuje multikiem o duzym przelozeniu to ja sie nie dziwie ze pozniej ryby nie biora - jerking wymaga lekkiego luzu aby przyneta mogla odplynac w bok jak bedziesz zwijal caly luz bardzo szybko to przyneta traci na akcji, nie wspominajac ze autor watku szuka multika do ciezkich przynet wiec po kij mu duze przelozenie ? A tu wisienka RCN-5600 Przełozenie 6.8:1 zwija 33 cale na jeden obrót czyli 88 cm Też podałeś wyjątkowy model a w takiej postaci jak to opisałeś ma sens, i doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że nawój to wypadkowa średnicy szpuli i przełożenia, ale ja miałem co innego na myśli co napisałem w poście wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Pod warunkiem, że się o tym pamięta i kontroluje. Sam tego pilnuję kiedy mam kilka różnych zestawów na łodzi Nie trzeba o niczym pamiętać . Prowadzę jerka tak jak chcę. Jak trzeba to kręcę wolniej albo szybciej, zamiast 3,4 obrotu 1/2 itd. Nikt nie uczy się zestawu na pamięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 ...Jak trzeba to kręcę wolniej albo szybciej, zamiast 3,4 obrotu 1/2 itd... właśnie o tym mówię. Trzeba tylko zdawać sobie sprawę, że identyczne kręcenie dwoma multikami nawijającymi różna ilość linki daje po prostu zupełnie inny sposób pracy tej samej przynęcie. Nie ma nic bardziej oczywistego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Też podałeś wyjątkowy model a w takiej postaci jak to opisałeś ma sens, i doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że nawój to wypadkowa średnicy szpuli i przełożenia, ale ja miałem co innego na myśli co napisałem w poście wcześniej.nie widziałem Twjego postu - jaos mi długo zajeła pisanie włąsnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Duże przełożenie nie wyklucza prowadzenia dokładnie tak samo jak młynek z niskim przełożeniem. Ile zajmie żeby się zgrać w tempo prezentacji? 15 min? A tu Alphas 150HL. To jeden z lepszych modeli ever moim zdaniem. Kopciuszek. Tak Krzysiek masz racje - tylko po co utrudniac coś co jest łatwe ? Poza tym wysokie przełozenie zazwyczaj ejst w konstrukcjach lzejszego kalibru - no poza porama wyjatkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 nie widziałem Twjego postu - jaos mi długo zajeła pisanie włąsnego Potem jak odczytałem czas napisania to domyśliłem się tego, ale już nie chciałem prostować i zaśmiecać wątku ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Przed chwilą odebrałem. Jeszcze pachnie kwiatami kwitnącej wiśni Jeszcze raz chylę czoła przed moim "dostawcą" Czas dostawy...niczym błysk samurajskiej katany 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 1 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Alphy 150 na lewą rękę nie ma już ponoć w produkcji i tego się obawiałem Są tylko z rynków wtórnych i ewentualnie jakieś tam pozostałości po sklepach , magazynach . Tak bynamniej powiedzaił mi sprzedawca co handluje takim sprzętem .. Co do przełożenia to wole te max 1:6 wyżej to już przy takich średnicach szpuli to źle mi się kojarzy .,. Metodą prób i błędów doszłem do odpowiedniego prowadzenia slidera . Sprawdza mi się pół obrotu korbką ewentualnie żeby wzbogacić pracę drobny ruch kija zsynchronizowany z obrotem i luz ułamek sękundy przerwy idt.. W maju sprawdzałem inną metodę .. Ruch wędziskiem około 60-70cm czekałem parę sekund podniesienie kija i wybranie luzu (około 1 obrót) i znowu ruch kija w duł.. Jak robiłem krótkie przerwy ryba niebrała bądź prowadziła przynętę pod łódkę .Jak robiłem dłuższe przerwy miałem czeste bicia w opadzie i wiecej brań , ale to w maju.Potem wpadłem na pomysł że ponieważ mam zbyt długi kij i nie za sztywny 2,30 to spróbuję jerkować multiplikatorem .. I zacząłem tak jak opisałem wcześniej . W zasadzie każdy żerujący szczupak nie opiera się tej metodzie trzeba tylko dopasować czas przerwy .. Teraz mam krótrzy i sztywniejszy kij więc mogę jerkować kijęm jednak wolę robić to krótkimi skokami lepszy efekt jak dla mnie . .. Mówię tu o naszych Polskich szczupakach Sweepera tego największego mam od niedawna i dopiero uczę się go prowadzić .. Ale z tego co już zauważyłem to trzeba robić długie spokojne skoki .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 1 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=daiwa+alphas+150&_osacat=0&_from=R40&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xdaiwa+alphas+150hl&_nkw=daiwa+alphas+150hl&_sacat=0Sprawdzałem to .. Tylko czemu nie wyświetla mi się to np. na ebay.pl ? jest jakaśróżnica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Sprawdzałem to .. Tylko czemu nie wyświetla mi się to np. na ebay.pl ? jest jakaś różnica ?Widocznie jakaś jest I tak w Japonii towarek więc nie poratuje Cię to jakby na polskim się wyświetlało.Bierz póki ktoś nie kupił i się nie zastanawiaj za długo, bo możesz się spóźnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Sprzęt wygląda dobrze. Niewielkie ryski, którymi bym się nie przejmował. Mechanika tego sprzętu jest tak sprawdzone, że trudno pomyśleć, że jest zajechany (to byłby naprawdę niefart). A ewentualna wymiana łożysk nie jest wielką inwestycją...ja do niczego nie namawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Jak jeszcze trochę postoi i popsuje mi głowę to sam go zgarnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_krych Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Metodą prób i błędów doszłem do odpowiedniego prowadzenia slidera . Sprawdza mi się pół obrotu korbką ewentualnie żeby wzbogacić pracę drobny ruch kija zsynchronizowany z obrotem i luz ułamek sękundy przerwy idt.. Łowiąc sliderem samym multikiem nie wykorzystujesz potencjału jaki ma w sobie ta przynęta.Pomyśl jednak na prowadzeniu slidera ruchami wędziska a zobaczysz jaki to wariat i co potrafi. http://www.salmo.com.pl/akademia-salmo-slider/ Sprawdź linka dodaj kilka ulepszeń i zacznie się łowienie...pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 3 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 (edytowane) Łowiąc sliderem samym multikiem nie wykorzystujesz potencjału jaki ma w sobie ta przynęta.Pomyśl jednak na prowadzeniu slidera ruchami wędziska a zobaczysz jaki to wariat i co potrafi. http://www.salmo.com.pl/akademia-salmo-slider/ Sprawdź linka dodaj kilka ulepszeń i zacznie się łowienie...pozdroOglądałem ten filmek już dużo razy:) Ale najbardziej sprawdzają mi się tak jak napisłem krutkie ruchy takie 1/2.Długie ślizgi mi nie pasują . Zresztą sliderto taka przynęta że nie da się jej źle poprowadzić Widocznie jakaś jest I tak w Japonii towarek więc nie poratuje Cię to jakby na polskim się wyświetlało.Bierz póki ktoś nie kupił i się nie zastanawiaj za długo, bo możesz się spóźnić.Plany lubią się popsuć żeby to było na allegro to nawet i nówkę bym brał po polskich cenach .. Muszę porobić pokój dla małej to na razie jest dla mnie priorytet . Żebym go dorwał na allegro w ratach bym chapał Będę musiał się rozejrzeć za czymś na allegro .. A resztę odstawić do następnego roku już .. Chyba że ktoś ma pomysł na coś z allegro .. Na pewno do cięższych zadań jest: revo toro NaCl 51 ale chyba jakaś nowsza wersja (nie znam się zbytnio) i widziałem tą lexę 300.. A jak już nie to ewentualnie coś do lżejszego kija 10-35gr oglądałem np. tatulę 100, jest też curado jedne .Tak żeby dało się rzucać lżejszym wobkiem ze sterem i gumą nie wielką ..Szkoda czasu bo sezon leci Najwyżej przy tym cięższym kiju zostanie big bait nie jest zły po za tym że nie ma maślanej pracy .. Edytowane 3 Września 2014 przez darkonis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 A Daiwa Zillion 100HL ? oferta na j.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 3 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Ta daiwa to czasem nie kosztuje 1700zł ?.. Pytanie czy adekwatna w stosunku do ceny, dobra i trwała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Na j.pl kosztuje chyba 850. Blisko jej do Alphasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 3 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Chodzi o model ? ZILLION 10712-150Jak to ten to na allegro 1700zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 3 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 ktoś go wystawia na opylenie na forum tylko używkę za 850 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 ktoś go wystawia na opylenie na forum tylko używkę za 850 złTrzeba trochę szukać własnoręcznie a nie ciągle pytać co gdzie kiedy na forum http://jerkbait.pl/topic/44842-daiwa-jdm-zillion-100hl-na-sprzeda%C5%BC/Super multik!Za trochę taniej:http://jerkbait.pl/topic/44889-s-tanio-sprzedam-nowe-shimano-curado-200g7/Również tanio jak na swoją półkę jeden tylko mankament korba po prawej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 4 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Myślę że otrzymałem już wiele informacji.. Teraz tylko się rozglądać za dobrą oferta i kupować Nie ma co śmiecić forum .. Będę szukał coś z wyżej wymienionych multików.. Dzięki koledzy za wszelka pomoc .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Tu masz taką ofertę, że lepszej nie znajdziesz, za nowe młynki. Do wyboru szybszy i "wolniejszy" http://www.multiplikator.pl/forum/index.php?topic=12245.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 5 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Tu masz taką ofertę, że lepszej nie znajdziesz, za nowe młynki. Do wyboru szybszy i "wolniejszy" http://www.multiplikator.pl/forum/index.php?topic=12245.0Jak by kolega mógł mi podać dane kontaktowe tego sprzedawcy .. Nie mam konta na multiplikatory. pl , a strasznie drażniące jest te rejestrowanie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi