Skocz do zawartości

Dorbry, komfortowy, niedrogi multiplikator..

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

jest już na oczku zillionik z rynu wtornego , a nawet kilka  i myslę ze lepiej już  nie kupie ..Mam tylko jeszcze ostateczne pytanko do kolegów zanim kupie . Widziałem porównanie shimano scorpiona Z hamulcem DC vs daiwa zillion  i zrobił mi sie metlik troszkę .. Nie ma konkretów , tutaj wszyscy mi radzą te daiwy  ale nikt nie wspomniał o shimano. Fakt shimaniaki to raczej tylko do średnich castów.. Kusi mnie jednak ten hamulec rzutowy  zawsze to nowe rozwiazanie i z tego co widziałem to szpulka w nich się kreci beż oporów.. I teraz pytanie ostateczne  i pilne bo jutro juz chcę coś kupić .. Czy brać pod uwage np. nówkę z shimano scorpion z DC  czy zdecydowanie tą daiwę zillion  ?

Jezeli myslisz ze w dc nie zrobisz brody - to sie mylisz - jak kazdy system ma swoje plusy i minusy - z plusów to odleglosc i... dzwiek - z minusów musisz umiec rzucac castem aby system działał - każda Twoja "ułomność" rzutowa multik wychwyci i sam skróci rzut.

Nie chodzi mi o samo rzucanie tylko o odległości  rzutowe (nie mam z tym problemu ).. Widzę że  w scorpionie z DC ta szpulka płynnie się obraca długi czas co przy dłuższych rzutach lekkimi przynętami może lepiej sie sprawdzić niż w hamulcach odśrodkowych,magnetycznych czy mechanicznych .. Model też wygląda dosyć potężnie więc może być też wytrzymały .. Design jest  gorszy niż w zillionie (jak by sporo plastiku)  hamulec chyba też  ma gorsze okładziny .. Widziałem na forum porównanie tych 2 modeli , dlatego pytam z ciekawości :)

Michał dobrze radzi. Mam Shimano Exence (i zaliczyłem brodę z odstrzałem :( ) oraz Daiwy Zillion Type R i Alphas (przygody też były) Nie ma tak dobrze aby jakikolwiek system zastąpił człowieka a głównie jego kciuk. Do tego nie mniej istotne jest zgranie z kijem a nawet plecionką. Jeśli jesteś na początku przygody z castem to nie zaczynaj od DC. To tak jak zaczynanie fotografowania od aparatów cyfrowych (a jeszcze gorzej telefonów) Ale i tak decyzja należy do Ciebie ;)

...w tych magnetykach, szpulka również nie źle za...la...

Edytowane przez BOB1
  • Like 1

Scorpion to raczej do 50 - 60gram max, a Ty szukasz czegoś do przedziału 40-120gram więc pewnie scorpion padnie bardzo szybko, albo nawet szybciej....dla mnie to wyrzucenie kasy w błoto, ale jeśli co roku chcesz kupowac nowy to już nie moja sprawa. Lexa300.....ALPHAS 150.....REVO TORO tego szukaj, bo te 100gr to dla nich nic....i za 10 lat też nie będzie robić na nich wrażenia.

Edytowane przez minecjusz

Kupiłem "zillię 100HLA"  z rynku wtórnego co mi koledzy doradzili  . Teraz tylko czekam na przesyłkę . Alpasa nie mogłem nigdzie dostać nawet z rynku wtórnego .  Zillia pójdzie do kija 10-35gr  ( jak nie da rady to ją ztuninguję ). Kij 40-140 zostanie  w tym roku z Big Baitem .. Zimą zapoluję na tego Alphasa, a jak nie bedzię to  kupie coś mocnego  z nowosci  na rynku  od daiwy pewnie ..Jakoś te Shimano mnie nie przekonuje .. Żebym nie miał małej dłoni było by prosciej :) Pierdzielną  bym jakiegoś Plutona czy Ryoge :) Wyglada to solidnie ..

Edytowane przez darkonis

To i super :)  teraz mnie zastanawia czy dobrze bedzie to współpracowało z plecionka 0,20 mm bo chcę ja podebrać od big baita, a tam nawinąć mocniejszą ze względu na masę przynęt .. Bo mam czasami takie wrażenie że mi  przy wyrzucie np. sweepera 18 zaraz strzeli na węźle te 0,20mm.. Czy to tylko moje wrażenie i dać se na luz i zostawić ? a tam dać 0,16mm ?

nie bój sie uzywac mocnych linke tym bardziej przy jerkowaniu - skracasz hol i tracisz mniej przynet - do jerków jak najwiekszyw sweeper mozna spokojnie dac linke 30 lb - oczywiscie jak reszta zestawu jest dopasowana mocą :)

W PowerPro wychodzi 0.28 mm - tak po polskiemu :)

nie bój sie uzywac mocnych linke tym bardziej przy jerkowaniu - skracasz hol i tracisz mniej przynet - do jerków jak najwiekszyw sweeper mozna spokojnie dac linke 30 lb - oczywiscie jak reszta zestawu jest dopasowana mocą :)

W PowerPro wychodzi 0.28 mm - tak po polskiemu :)

Popieram. 30 Lb to minimum do 100 gramowych klocków. 40 Lb też nie zaszkodzi.

• Like 1

dlatego grubiej :) Dragona nie uzywałem wiec nic nie powiem o nim ale moze byc za słaby - a te kg zawsze patrze na to z przymrózeniem oka - nawet w topowych linkach z JP :)

Edytowane przez meme174

Dostałem dzisiaj zillie i tą plecionke . Multik fajny mimo że z rynku wtórnego (kupiony od jednego kolegów z forum) to praktycznie nówka .. Pojdzie pod kij 10-35gr .. Cóż moge powiedzieć  ładne cacko , spasowane , lekka praca  po prostu daiwa :) Mały tylko jakiś ale tak jak rozmawiałem z kolegami na priv i ogólnie to ma on być do lżejszego kija ..Przetestuję go niebawem w praktyce :)   Za  wszelka pomoc w tej sprawie dziekuje kolegom .. W takiej cenie   to raczej nie kupił bym go nawet na ebayu ..

Co do plecionki dragona  HM8X to cóż .. wiecej jej nie kupię  .. Sznurowata jakaś, a koszt tyle prawie co za 270m spiderwire .. Średnicą to ona nie imponuje  , przy  grubości 0,21mm w porównaniu ze spiderwire 0,20 mm to niezły sznur.. Po za tym nie jest idealnie okrągła .. Nom, ale cóż  chciałem się przekonać co to za plecionka (bez wcześniejszego ogladania ) i jednak nadal pozostanę przy spiderwire .. Moim zdaniem to są naprawde udane plecionki i  do tego tanie  ..PP też jakoś mi nie podpasiła (miałem ją kiedyś tylko  cienka wersję ) ...Pozdrawiam..

Nie wytrzymałem  i byłem na chwilke przetestować sprzęcik na pobliskim jeziorku :)  Na małą gumkę wzioł szczupaczek 3,20kg ...

Co mi się spodobało ? Ma dosyć precyzyjny hamulec magnetyczny ...

Prezentacja ryby zdecydowanie do poprawy, foto usunięte.

• Like 2