Skocz do zawartości
  • 0

Kolibri - który model?

Montano

Pytanie

Szukam pontonu do łowienia na spinning w pojedynkę, sondowania dna i wywożenia zestawów oraz zanęcania łowiska (czyli rozkładanie przez 3 dni na parę minut np). Głównie krótkie zasiadki bez zbędnego sprzętu. Myślałem nad K240, podpowiedzcie koledzy czy ta wielkość będzie odpowiednia? Nie planuję kupna silnika, tylko wiosła. 

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

KM360D - w pojedynkę składam i rozkładam bez najmniejszych problemów. pomimo sporej wagi nie jest źle. pełen komfort na wodzie bez względu na to czy wędkuję sam, czy towarzyszy mi moja połówka. tutaj także nie ma znaczenia czy Ona wędkuje, czy tylko sobie leży i praży ciało. mam jednak ten luz, że jest kilka miejsc do slipowania. zjeżdżam do wody z całym majdanem na kółkach zakupionych do zestawu. nie mam pojęcia jak Kolibri w mniejszych rozmiarach, ale np. Bush K330R, mimo iż pozornie nieznacznie mniejszy, dla dwóch osób jest lekkim nieporozumieniem. nie jest to zasłyszana opinia, po prostu posiadam jako drugi środek pływający.

• 0

270 to minimum dla jednej osoby, a co to za problem 330, 370,420 jak masz koła. Tomasz potwierdzi :) z kołami żaden problem , majdan do środka i wio na wodę. Kolego Montano jak do wywózki to zwykły pontonik z 300 zł, a jak chcesz na spining min. 330 sztywna podłoga, najlepiej aluminium i podstawa pompowany KIL. Kupisz 240 lub 260 a za rok i tak będziesz wymieniał, Kolibri bez kila to pomyłka.

• 0

Też mam kolibri km 280 PP ale jak mi się uda go dobrze sprzedać to będę szukać czegoś większego. Ale dla jednej osoby na spinn i innych twoich potrzeb będzie ok.

Jak jesteś jeszcze zainteresowany kupnem to się odzywaj na priv bo mam go już rok a pływałem na nim może z 5 razy (jak nowy) Można się jakoś dogadać. Pozdrawiam

• 0

Mam Kolibri 240 T od pięciu sezonów i bardzo sobie go chwale. Dwa spinningi, torba z przynętami - miejsca jak dla mnie jest wystarczająco. Dodatkowo to lekki ponton, bez wysiłku można go przenieść nad wodę w miejscach gdzie auto trzeba zostawić kawałek od łowiska. Zapakowany jest w tak jak plecak więc ręce masz wolne na wędki i torbę z przynętami. 

Ławeczek praktycznie nie zakładam, siedzę na boku pontonu. Dla równowagi po drugiej stronie akumulator 100Ah. W lipcu i w sierpniu wraz z kumplem pływaliśmy nim po Odrze sondując miejscówki oraz przerzucając graty z jednego brzegu na drugi na nocne zasiadki. Na dwóch pagajach udało nam się popłynąć w górę rzeki przez dwa przelewy, ale co się zmęczyliśmy to nasze :)))   Z braku alternatywy często pływałem z kumplem po jeziorze i jakoś łowić się dało, zdrętwiałe nogi jednak to norma.   Maksymalna ilość pasażerów jaką wiózł mój ponton na jeden raz: 5 wędkarzy w spodniobutach/woderach, ze spinningami i torbami z przynętami. Tyle że jeden najgrubszy trzymał nogi już we wodzie :)) Ahhh te nasze teamowe  majówki...   :))

Minus. Znosi ponton przy mocnym wietrze co przeszkadza nieco przy wywózkach powyżej 100 m, ale troszkę wprawy i wiesz jak ustawić ponton do wiatru.

Poniżej fotki pontonu w akcji :)

39.jpg

13.jpg

04.jpg

Podsumowując: fajny ponton dla jednej osoby na wypady spinningowe lub do wywózek :)

Pozdrawiam

Zwierz