Skocz do zawartości

Szczupak bierze :)

yglo

Rekomendowane odpowiedzi

Ale napewno sa ciekawskie... bez kamery miałem tak ze szczupak szedł równolegle do przynety albo troche nad nią lub pod i nie atakował.....  szybkie sa piekielnie w ostatniej fazie brania... i równie szybko staraja sie z paszczy wyrzucić przynete...

wiec jaki kij pod szczupaka ? :)

Ale napewno sa ciekawskie... bez kamery miałem tak ze szczupak szedł równolegle do przynety albo troche nad nią lub pod i nie atakował.....  szybkie sa piekielnie w ostatniej fazie brania... i równie szybko staraja sie z paszczy wyrzucić przynete...

wiec jaki kij pod szczupaka ? :)

Ciekawe jest to, że mało jest ataków na hura. A przecież filmy kręcą chyba na rybnej wodzie, czyli duża konkurencja pokarmowa. Prawie każdy atak poprzedza obserwacja i analiza czy żreć. Pół życia się zastanawiałem jakie znaczenie ma kolor, praca i animacja, a jakie zaskoczenie. Tylko chyba kiedy przynęta przechodziła blisko gęstych roślin w których stał, ataki były natychmiast. te które podnosiły się z dna najpierw myślały (a ryba ponoć głupia). Coś mi się wydaje, że obejrzę ten filmik jeszcze kilka razy, tylko czy więcej się dowiem, czy wpadnę w jeszcze większe kompleksy, Premierze jak żyć?

Jak widać czasami zwykłe, monotonne ściąganie przynęty też bywa skuteczne. Zastanawiam się czy w związku z tym filmem nie byłoby rozsądnym kończenie każdego rzutu małą "ósemeczką", a nuż za przynętą podąża zabłąkany wędrowiec? Muskie są wprawdzie trochę inne ale czy nasze szczupaki nie odprowadzają przynęty pod łódkę?

https://www.youtube.com/watch?v=bUb6gcvOpYU

Edytowane przez pepso

Jak widać czasami zwykłe, monotonne ściąganie przynęty też bywa skuteczne. Zastanawiam się czy w związku z tym filmem nie byłoby rozsądnym kończenie każdego rzutu małą "ósemeczką", a nuż za przynętą podąża zabłąkany wędrowiec? Muskie są wprawdzie trochę inne ale czy nasze szczupaki nie odprowadzają przynęty pod łódkę?

Odprowadzają z całą pewnością, także polskie. W PL złowiłem w ten sposób kilka ryb, w SE znacznie więcej. W tym roku na płytkiej wodzie miałem takie kino, że adrenalina wyciekała mi uszami. Największa ryba złowiona w ten sposób miała 95cm. Takie sztuki walczą bardzo dynamicznie, a branie na metrowym dyszlu długo się pamięta :)