Skocz do zawartości

Początki łowienia boleni - proszę o porady

bobo99

Rekomendowane odpowiedzi

Bo ja wiem czy to prowokacja... Sam jestem ciekaw co można człowiekowi poradzić. Ten sezon był pierwszym w moim "Ż" gdy świadomie nastawiałem się na Bolka. I co? Sukcesy mialem, ale na małe woblery. Typowo boleniowe przynęty mnie zupełnie zawiodły. I w tym sensie jest to pewnie wskazówką dla każdego, kto chce bolenia złowić, bo na zalewie, w którym łowiłem bolenie żerowały na drobnicy. Trzeba obserwować wodę i drapieżniki.

Edytowane przez kasperek
  • Like 1

Przeglądałeś tematy na forum ??

Jak dla mnie kijek na Wiślane Bolenie to minimum c.w 21-25g.

Zależy na co zamierza łowić , jak mniejsze woblerki lub te o mniejszym oporze przy prowadzeniu i blachy to spokojnie ten Exceler się nada , kiedyś miałem go w ręku . Do niego żyłka lub plecionka - dla mnie obojętne choć na początek drogi polecam żyłki .

Witam,siedzę całe święta i studiuję neta,uznałem,że jednak ta Daiwa będzie za słaba.I teraz już zgłupiałem,jest tyle wędek na rynku,nie wiem w co uderzyć,drago,konger??,może ktoś doświadczony w tym temacie podpowie,kijek max do 500zł,z góry dzięki,a może ktoś ma na zbyciu kijek?

pozdrawiam

Za 5 stów to można już kupić używaną wędkę z pracowni. Ja np kiedyś trafiłem za 550 zł Batsona RX6 1084 (2,75 <21gr 12 lb). Tyle, że trzeba wiedzieć co się chce. Są wędki rzemieślnicze, spaprane a są i mistrzowskie.

Z wędek seryjnych polecam się mocno rozglądać bo można znaleźć za 3 stówy świetny kij albo wyłożyć pięćset na nowość co będzie np sztywna jak kołek... Ja przerzuciłem kilka kijów 2,70-3,00 z przeznaczeniem Wisłą - boleń, z opcją kleń. Uważam, że nie należy przeginać w górę z ciężarem wyrzutowym i mocą wędki. Mam np osławionego Dragona (stary Team Dragon 2,95m 10-28gr). Wiele osób go poleca i nie wyobraża sobie życia bez tej wędki. Dla mnie za mocny. Trociówka normalnie :) Do samych bolków może i byłby dobry, ale jak ich nie ma to lubię sobie czasem założyć 5 cm wobka i porzucać za czymkolwiek. Tak trafiłem na wędkę Konger Paladyn Black Rider 3,00 7-28 gr. Rzuca pięknie wszystkim od 4-5 gram zaczynając. Trochę drogi, bo w sklepie kosztuje ponad 6 stów, ale "to był moment". Wykonanie poprawne, aczkolwiek niektórym może przeszkadzać blank w gołym spiralnym oplocie jak na spławikowym bacie. Miałem również do czynienia z wędką kolegi, w mojej ocenie znakomitą. Robinson Diaflex 2,95 7-22 gr. Jest jeszcze kapkę subtelniejszy od Kongera, ale Spirita, czy tym bardziej małego Sieka Sigę - rzuci i poprowadzi w każdym nurcie. Klenie (te dorosłe) też ogarnie.

Bardzo fajną wędkę jest też np Savage Gear Titanium Spin 290cm/12-36g (trochę zawyżony cw). Z tańszych parę osób polecało Okuma Black Rock, ale ja jej nie trzymałem. 

Powiem tak. Nie wydawaj 500. Wydaj 350 na starego Diaflexa (ten z korkiem). Te wędki były flagową serią przez wiele lat. Kosztowały po 600 zł. Świetne kije pod wobki na rzekę. Szybkie, ale głęboko pracujące pod obciążeniem. Dość duże przelotki Fuji Alconite nie utrudniają rzucania. Jest wersja 2,75, jest i 2,95 m.

Witam,siedzę całe święta i studiuję neta,uznałem,że jednak ta Daiwa będzie za słaba.

Wszystko zależy kiedy na co i gdzie :) To jest kluczowa kwestia bo co do mocy i CW polecam film niżej kogoś kto bolków trochę już nałapał ...

Przepraszam, ale nie promujemy podbierania chwytakiem, osęką i t.p. 

Film usunąłem.

Edytowane przez woblery z Bielska

Dla mnie nad Wisłę potrzeba kija do 35g, a nawet 40g. Byle nie był to kij od szczotki. Np. http://extreme-fishing.pl/daiwa-powermesh-270-10-35g/ .  Czasem trzeba rzucić naprawdę daleko, a czasami połowić głębiej w silnym nurcie, co wymaga ciężkiej przynęty. Co innego na wodzie jak w filmie powyżej.

"Paweł

Czemu miałbym niby prowokacje wprowadzać??

Długo wędkowałem kijem o podobnym c.w i nie zauważyłem braku mocy w holu i rzutach.

Użyć "pałkę" to nie sztuka. Żadna to satysfakcja z wędkowania.

Widzę, że kolega już wybrał, tak więc od siebie życzę emocjonujących holi.

Polamania

Mariusz

Witam,dziękuję,potwierdzam,już wybrałem,ale jeszcze ostateczne TAK nie padło,sporo jest kiji,sporo opini,sporo dostałem wiadomości na PW,i powiem,że co raz bardziej baranieje :( normalnie gubię się,za duży wybór :( w końcu coś muszę wybrać :)

podobno ten patyk był,i jest rewelka

HM 80 EASY RIDER 2,75,7-25g

albo dragon Z-series 2,75,10-28g

?,pozdrawiam ;)

jednak jestem bardziej za do 28g ;)

Edytowane przez darek1972

Rzuć monetą, kup kij który wygra, złap kilka boleni jak nie będzie pasował to sprzedaj i kup ten drugi ;)

A tak na poważnie to oba proponowane kije są ok. Ja łowię na Odrze kijem o długości 2.10m i nie zamienię go na nic innego. Nie spadł mi z niego w tym roku żaden boleń, a trochę tego było. Bardziej skup się na przynętach i sposobie ich prowadzenia.

Edytowane przez kanu
  • Like 2

Darek, nie będę się wymądrzał, nie miałem tych 'kiji' (serio?) w ręku, ale nie kieruj się ani opiniami innych, ani przede wszystkim jakimiś często na chybił-trafił opisami na blankach. Co do HM Dragona, była okazja połowić kilkoma egzemplarzami z różnych serii - wniosek mam taki, że wszystkie, których cw było w okolicach tych 7-25 gramów, nadawały się do połowu boleni w rzece o średnim uciągu i średniej głębokości, na typowe średniej wielkości boleniowe przynęty (czyli zazwyczaj woblery sterowce i bezsterowce od mniej więcej 8 do 16 gramów).

Odpowiedz sobie raczej gdzie, na co, w jakich porach roku itd. Jeśli HM używany, w dobrym stanie i za niewielkie pieniądze, ryzyko nie jest wielkie B)