Skocz do zawartości

Początki łowienia boleni - proszę o porady

bobo99

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem. Mocnarna. Sprawdzała mi się na Wiśle przy sandaczu. Gadała od minimum 8 gramów + guma. Z luzem podbijała i 20 gr, a łowiłem i 30. Do bolenia na wobler moim zdaniem trochę za mocna. Chybaże do ciężkiego, gumowego, dalekosiężnego i z plecionką. Przy braniu na krótkim dyszlu na tym sztywnym kiju bolo łatwiej urwie np żyłkę 0,20.

Wypowiem się w ten sposób - idealna nie będzie, ale jak zaczniesz łowić bolenie, to będziesz wiedzieć czego Ci potrzeba i kolejny kijek lupisz już pod siebie mając pewne wyobrażenie i co najwyżej będziesz podpytywać kolegów o wędzicho o takich a takich cechach a nie po omacku.

Jeszcze 4 miesiące i... Taaaakich boleni w Nowym Roku ????

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Witam, posiadam wędkę wymienioną w tytule, łowiłem nią już sandacze i szczupaki, jako iż zbliża się Maj mam zamiar zabrać się również za bolenie, do kijka mam kołowrotek DAM Quick Camaro 630 FD, problem tkwi w tym ,że do tego kręciołka nie mogę znaleźć na necie dodatkowej szpuli, więc muszę wybrać między plecionką a żyłką, wędka jest opisana jako X-Fast, na sandacze spoko, ale czy na bolenie? Kiedy założę plecionkę 0,14 i ruszę na bolki to czy taki pomysł będzie dobry? Czy nie stworzę zbyt sztywnego zestawu na takie rybki? Podsumowując ,bo się rozpisałem, moje pytanie brzmi tak - czy mogę używać do tego kija plecionki do łowienia bolków i sandaczy?

Wędka jakiej użyjesz nie ma wpływu na nic poza komfortem łowienia. Wybór między plecionką a żyłką też zależy tylko od tego co Ty sam najbardziej lubisz. Problem sztywności lub jej braku w wędzisku łatwo rozwiązuje regulacja hamulca w kołowrotku. Sam używałem wędek o skrajnie różnych parametrach i wszystkie nadawały się do łowienia boleni. Ostatecznie, najwygodniej łowi mi się kijami, które nie są zbyt sztywne w szczycie co pozwala na szybkie rzuty bez potrzeby wykonywania zamachów jak podczas łowienia rekinów z plaży...

• Like 5

• 9 miesięcy temu...

Przygotowania do sezonu boleniowego czas zacząć.

U mnie przygotowania w pełni :)  :)  :) .

Na letnie łowy Talon 90MLXF2 zakupiony- zaadoptuję do niego stellę 400FD z plecionką sunline  #1 i drugą szpulkę z żyłką dragona HM 80 0,18mm.

Na cięższe łowy będzie 9 stopowy uncjowy CD blue rapid z podpiętym TP SW 4000SW XG 2009 rok z plecionką #1.5 Variwasa i drugą szpulkę

z żyłką dragona HM 80  0,20mm.

W przynętach też ruch, portfel już przygotowany jeszcze podpytanie kolegi Krystiana co ewentualnie dokupić i czekać na maj.

post-45918-0-57611900-1579340931_thumb.jpg zestaw gotowy.

post-45918-0-09853600-1579340950_thumb.jpgJedna strona portfela na lekko, druga na ciężko.

Pytanie tylko co na te wynalazki powiedzą sieniawskie bolenie.

Czas pokaże :)  :)  :)  :) .

• Like 5

Jak co roku, całą zimę, poświęcam na przygotowania do sezonu boleniowego. Zajęcie żmudne ale łowienie tych ryb wymaga tyleż samo pracy w domu jak i nad wodą...co sezon trzeba być najlepiej przygotowanym jak to tylko możliwe. Nowe rozwiązania, przynęty, techniki i analizy doświadczeń..."aby w sezonie pić szampana" ;)

• Like 5

A gdzie można kpić te ruf manic 99 tylko ebay czy gdzieś w Polsce tez można?

Coś ze dwie sztuki jest na znanym portalu, ale 135 czyli duże.

Ja pewnikiem skupię się na woblerach bezsterowych , pobocznie blaszki boleniowe dawno temu zakupione chyba u Igora i jakieś gumy.

Ale podpowiedzi mile widziane.

post-45918-0-13716300-1579453979_thumb.jpg Aby było wygodniej to pas z niezbędnym minimum już w przygotowaniu.

• Like 2