Skocz do zawartości

Kaszuby - gdzie połowię na spinning?

i am

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W przyszlym tygodniu wybieram sie na Kaszuby mniej wiecej na tydzien. 

Trochę odpocząć, pojezdzic na rowerze no i co najwazniejsze pospiningować.

Czy mozecie mi polecic jakies jeziorko na którym moglbym połowić jakiegos drapieżnika?

Najchetniej z jakąś wypozyczalnia łodzi. No i zeby nie bylo na jakims totalnym zadu..u:)

• 5 lat później...

Witam kolegów! Mam pytanie jakie moglibyście polecić mi jezioro na Kaszubach, gdzie można by było połowić drapieżnika na spinning????Nie chciałbym być wymagający ????Przy okazji interesuje mnie wynajęcie domku, na minimum tydzień z dostępem do jeziora i łódką w cenie domku. ????Może coś by się znalazło?

Aktualnie jestem na Kaszubach i też z zamiarem pospiningować za okoniem.

Jezior i oczek wodnych jest aż za dużo, nie wiadomo gdzie się udać.

Nad jednym z jeziorek podczas chłodzenia rodzinnego zadka zauważyłem jak od czasu do czasu drobne rybki wyskakiwały z wody.

Jak na razie nie zrobiłem rozeznania ale jak znajdę chwilkę to pewnie tam zawitam z wędką.

Chętnie dowiedział bym się gdzie można by za okoniem z brzegu ewentualnie pobrodzić.

A i jeszcze zezwolenia nie dokupywałem bo na każde z jezior jest osobne.

Wczoraj pływałem po jeziorze Ostrzyckim, opłynąłem praktycznie całe, brzegi praktycznie niedostępne za wyjątkiem prywatnych pomostów na których stoją najprzeróżniejsze fotele, krzesła itp.

Wędkują głównie na spławik.

Spotkałem jednego spinningistę który miał wyjętą siatkę, a w niej okonisko ???????? około 12 cm.

Tak myślę sobie, że na Śląsku, Opolszczyźnie i Czorsztynie jest jak w Norwegii porównując te miejsca z Kaszubami.

• Like 1

Tak właśnie.

Na jeziorach prywatnych nic konkretnego nie idzie wydłubać.

Byłem z rodzinką nad kilkoma jeziorkami.

Najwięcej drobnego szczupaczka około 30-35cm.

Pajk 45-50 cm był już wydarzeniem.

Dużo drobnego okonia palczaka 10-12 cm.

Siaty stoją chyba cały rok.

Ogólnie jadąc w ciemno nie widzę sensu marnować czas na prywatne zbiorniki, chyba że dobrze prowadzone.

Nie byłem na wodach PZW, a myślę że tam można by coś połowić coś większego.

• Like 1

Teraz już jestem pewien w 100% że na Śląsku i Opolszczyźnie jest wędkarska Ameryka porównując jeziora kaszubskie. Dowiedziałem się nieco od gostka gdzie whnająłem łódkę do popływania że dzierżawca ma podpisaną umowę na 99 lat. Niektóre jeziorka są ponoć zamknięte do kąpieli bo właściciele niektórych ośrodków walą w te jeziora szambo.

Przykra sprawa i nie wróżę temu regionowi ruchu turystycznego na większą skalę.

Podsumowując: na następny wypad wybiorę jeziora z zachodniego pomorza.

• Like 2