Skocz do zawartości
  • 0

Bertus Rozemeijer dla jerkbait.pl - wywiad - nowy artykuł

admin

Pytanie

Witam,

Zapraszamy do lektury wywiadu ze znakomitym holenderskim wędkarzem Bertusem Rozemeijerem. Bertus to nie tylko wytrawny łowca okazałych szczupaków. Jego ogromną fascynacją są również sandacze oraz metoda wertykalnego połowu. Podróżował po całym świecie w poszukiwaniu drapieżników. Dzięki temu stał się jednym z najbardziej znanych i rozpoznawalnych wędkarzy w Europie. Popularny również w Polsce. Konstruktor znakomitych wędek jerkowych sygnowanych jego nazwiskiem.

Korzystając z okazji chciałbym podziękować naszemu forumowiczowi Efexowi za pomoc w realizacji wywiadu. Dziękuję!

Zapraszam serdecznie

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Friko, ale ja ryb prawie nie łowię. Postów za wiele nigdy nie pisałem, bo rzadko mogę wnieść coś ciekawego do dyskusji, a bijących rekordy postów wystarczy. Stopkę zmieniłem.

Marcin, nie chodzi o stopkę tylko o symetrię pomiędzy dawaniem i braniem. KAŻDY może pomóc w budowie tej strony i nie trzeba do tego rybich rekordów na rozkładzie B) Jak nie masz pomysłów, to chętnie Ci parę podsunę

Pozdrawiam

• 0

Wal śmiało, na wątku, to może ktoś inny się zainteresuje... A branie/dawanie to może wyjaśnij mi proszę na prv.

Przeczytałem wywiad, nie spodobał mi się, napisałem o tym. Sami mnie przecież do tego zachęciliście pisząc na końcu - skomentuj na forum.

• 0

Bardzo proszę. Jesteś Marcinie dziennikarzem, czyli jak rozumiem pisanie powinno przychodzić Ci bez trudu. Mamy spotkania jerkbaitowe w Warszawie, może przyszedłbyś na któreś i napisał relację? Może napisałbyś taką relację z jakiegoś jerkbaitowego spotkania nad wodą? Może takie spotkanie - chociaż nie chcę wymagać zbyt wiele - być zorganizował, w ramach swojej nowej inicjatywy? Nawiazując zaś do obecnego wątku, może przeprowadziłbyś jakiś wywiad z ciekawą osobą związaną z wędkarstwem? Pewnie nawiązałeś kontakty np. z kilkoma przewodnikami wędkarskimi - chętnie przeczytałbym wywiad z którymś na jerkbait.pl. Jako dziennikarz sądzę że lepiej od nas - amatorów - potrafiłbyś zadbać o to, żeby pytania nie sprawiały wrażenia wysłanych emailem, odpowiedzi nie były szczątkowe, była odpowiednia atmosfera i brak jakiejkolwiek (krypto)reklamy - nie są to złośliwości z mojej strony, jestem wyznawcą profesjonalizacji usług więc uważam że dziennikarz-zawodowiec o taką nazwijmy to stronę formalną będzie potrafił zadbać po prostu lepiej. To są pomysły które podsuwam jakie przychodzą mi do głowy pierwsze z brzegu.

Bardzo dobrze że wypowiedziałeś się krytycznie, i do tego konstruktywnie. Ja również wypowiedziałem się krytycznie, mam nadzieję że również konstruktywnie. Z braniem i dawaniem mam na myśli to, że wszyscy jak tu jesteśmy, wszyscy, w jakiś sposób z tego portalu korzystamy. Znajdujemy tu potrzebne informacje, nawiazujemy znajomości, znajdujemy nabywców na nasze towary czy nasze usługi. To jest branie które miałem na myśli. Tymczasem mam wrażenie że jest duża - i rosnąca - dysproporcja pomiędzy Użytkownikami którzy korzystają z portalu a tymi którzy starają się również jakoś go wzbogacić, z myślą o innych. Korzystając z prawa do krytyki wobec pracy tej wąskiej grupy osób warto moim zdaniem pamiętać o tej dysproporcji... bo jeżeli będziemy wyłącznie korzystać z prawa do konstruktywnej krytyki a nie dawać nic od siebie, to może się okazać, że ta grupa osób które robią coś dla innych robi się coraz mniejsza i coraz mniejsza - aż w końcu nie będzie po co tu zaglądać

Pozdrawiam

• 0

Na wstepie podziekuje tym, dzieki ktorym artykol mial szanse sie ukazac. Napisanie tego naprawde nie boli :D, proponuje sprobowac tym, ktorzy stoja w cieniu i mysla, ze portal bedzie sie rozwijal sam ze siebie...

Zeby nie pozostawiac znakow zapytania odpowiem, ze nie bedzie. Nawet kilku zawzietych ludzi moze miec klopoty, zeby bezustannie podsycac zarzewie rozwoju.

Sa bowiem tylko ludzmi...

MGOR, nigdy bym nie sadzil, ze to akurat Tobie bedzie najbardziej przeszkadzala forma wywiadu....no ale podobno czlowiek uczy sie cale zycie...

Gumo

• 0

Red. MGOR.

Jest pozno i nie wiem czy aby na pewno rozumiem o co biega...

Jak dla mnie red wedkarski to jest nieco inny redaktor, tutaj glowa to za malo, liczy sie tez to co zrobi reka, uzbrojona w wedke.

Tylko tak mozna przymierzac sie ocenic cos co zobili inni i ferowac oceny.

Szcerze mowiac to jakos trudno mi Twoja wypowiedz oceniac inaczej, jak wypowiedz wspolorganizatora innego portalu.

Gumo

• 0

Witam

Ponieważ pojawiły się głosy, że Bertus przeszedł troszeczkę obok tematu vertical jigging pozwólcie, że zabiorę głos, jako człowiek, który miał okazję wędkować z Rozemeijerem tą właśnie metodą..

Technika na pierwszy rzut oka nie jest skomplikowana i polega na napłynięcie nad stado sandaczy, ustawienie łodzi dokładnie nad nim i łowienie w pionie.. Na początku wydawało mi się to banalne, ale szybko okazało się, że o skuteczności decyduje wiele szczegółów.. Trzeba dopasować ciężar główki do uciągu nurtu, kontrolować prędkość dryfu oraz być bardzo czujny gdyż najczęściej głębokości przekraczają 10 metrów..

Gdybyście mieli jeszcze jakieś pytania postaram się pomóc.

Pozdrawiam serdecznie

• 0

Z ustawy o rybactwie śródlądowym (oczywiście dot. tylko Polski):

Art. 8. 1. Zabrania się połowu ryb:

12) wędką:

(…)

c) przez podnoszenie i opuszczanie przynęty w sposób ciągły, z wyjątkiem łowienia ryb pod lodem,

i dalej:

Art. 27. 1. Kto:

(…)

2) dokonując amatorskiego połowu ryb narusza zakazy określone w art. 8 ust 1 pkt 1-4 i pkt 11-13,

(…)

- podlega karze grzywny.

i co w zwiazku z tym? ze wzgledu na przepis, nie mozna napisac jak wedkowanie wertykalne funkcjonuje? :D

kilka linkow dla zainteresowanych ta technika:

http://www.fishingboard.net/forums/general-fresh-water/4973- walleye-fishing-jigswhy-vertical-jig.html

http://www.thefishfinder.com/articles/master4.html

http://www.fishingtackle.co.za/Articles/Vertical-jigging-wit h-jigging-spoons.html

http://www.fishing.us/node/897

http://www.thenextbite.com/node/10560

• 0

Jakby ktoś miał ochote po angielsku co nieco poczytać to tutaj jest artykuł o łowieniu w pionie:

http://www.lurefishinguk.com/tactics/zanderjigging.htm

Autor jest uznanym fachowcem w tej dziedzinie i uważany jest za autorytet w połowie sandaczy w UK. Dave współpracuje też od jakiegoś czasu z przewodnicywedkrscy.pl