Skocz do zawartości
  • 0

GPS i batymetria w telefonie

eljotnes

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Robert, masz Navionics boat app- ok 200zł rok, ale równie dobrze możesz sprawdzić active captaina od Garmina- mapy są tam za fre, czytelność różna i jakość danych też różna- ale wystarczająca do podstawowej nawigacji.

Maciek, Ty jak zawsze trafnie. Co do navionicsa, to mam pytanie, czy jeżeli nie odnowię subskrypcji po roku to stracę pobrane wcześniej mapy, czy po prostu stracę jedynie aktualizacje?

• 0

Rmożesz sprawdzić active captaina od Garmina- mapy są tam za fre, czytelność różna i jakość danych też różna- ale wystarczająca do podstawowej nawigacji.

Maciek,

Czy Active Captain umożliwia podgląd i nawigację po mapach stworzonych przez użytkowników (do pobrania z Garmin Quickdraw Community)?

Jeżeli tak, to jest to ciekawa opcja - pokrycie mapami użytkowników Garmina najszybciej przyrasta (HB w Europie chyba jest, niezmiennie, na końcu, Garmin nadrabia dystans do Lowrance'a).

• 0

Navionics ChartViewer    Sprubój tu masz mapy jezior z batymetrią . Mam w echosondzie mapę Navionics i subskrypcja jest na rok  , ale to co pobierasz jest twoje , jedynie jak nie wykupię subskrypcji to nie mogę robić swojej mapy wykorzystując Navionics . Nie sprawdzałem na innych jeziorach  , ale tu gdzie pływam jest sporo nie ścisłości i szkoda że użytkownicy nie mogą się wymieniać zrobionymi przez siebie mapkami jak w Germinie . Swoją mapkę zawsze odchaczam żeby udostępnić ale w Navionics nikt nie jest tym zainteresowany i od trzech lat pokazują błędną batymetrię  :ph34r:

• 0

Maciek,

Czy Active Captain umożliwia podgląd i nawigację po mapach stworzonych przez użytkowników (do pobrania z Garmin Quickdraw Community)?

Jeżeli tak, to jest to ciekawa opcja - pokrycie mapami użytkowników Garmina najszybciej przyrasta (HB w Europie chyba jest, niezmiennie, na końcu, Garmin nadrabia dystans do Lowrance'a).

Yes, Sir. Nie musisz mieć urządzenia Garmin. Po prostu visit to app store , download, create account & go  ahead. Kolory słabią- jak to w Gaminie ale danych dużo.  Co do HB- spodziewam się że niedługo będzie lepiej. Wiem, że zakupili dane od znanego dostawcy danych batymetrycznych w naszym kraju, nie wiem tylko jak to będzie dystrybułowane, bo jeśli zakupili to albo One boat networ app albo będą na społecznościowych do pobrania. Nie wiem. W sumie zapomniałem zapytać jak bylem u chłopaków na stanowisku w sobotę. 

Pamiętaj- dane społecznościowe są orientacyjne, dziwactwa ludzie uploadują, zaporówki z częstymi wahaniami wody no są różne,  ale jeśli woda np w strefie ciszy, to są bardzo dokładne. 

Natomiast zapytam Cezarego, czy coś już w materii wie, bo był w piątek i zapewne też o rzeczonej sprawie rozmawiał. 

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

A co się dzieje po roku ? Czy moge sobie pobrać mapę innego jeziora czy tylko zostaje mi to co pobrałem? Oczywiście pytam w ramach tego regionu który wcześniej wykupiłem

Zostaje CI to co pobrałeś , będzie wyskakiwać że się subskrypcja skończyła  i nic nie pobierzesz  reszta działa , dlatego warto przed końcem pobrać mapy . Wrzuciłem linka gdzie możesz Sobie zobaczyć wodę która Cię interesuje   Navionics ChartViewer  bo to jest mapa co mam na echosondzie , niestety na niej się nie można nawigować do punktu jak w echosondzie a to jest fajna sprawa , ja sprawdziłem to do butelki dopływam do 2 m odchyłki   i teraz się nie martwię że butelkę ktoś zabierze czy przestawi a często się to zdarza  , niestety takie mamy społeczeństwo