twisterek Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 WitamPrzymierzam się do zakupu kołowrotka do wędki konger World Champion Zander 255 cw 7-28g (wklejanka), oraz niekiedy będzie uzywany do wędki Mistrall amundson 244 cw 15-45g...Mam takie swoje 2 typy: - OKUMA EPIX PRO 30- SPRO RED ARC 10300 Na kołowrotek będzie nawinięta plecionka 0,15 lub 0,19!Który z tych kołowrotków polecicie mi do tych wędek( będe nimi łowił sandacze jeśli to coś pomoże w wyborze ) PROSZĘ O POMOCPOZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 witaj na forum, zycze mile spedzonego czasu i dobrej wymiany informacji wracajac do twojego pytania, nie znam tych wedek, ale ja wybralbym solidny kolowrotek, wykonany w calosci z metalu, w rozmiarze 3000-4000, czyli z tych dwoch podanych przez ciebie, to najchetniej ryobi excia 3000 ps. co do plecionek, to polecam zakupy na podstawie realnej wytrzymalosci a nie (marketingowo wyssanej z palca) srednicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 A jak to jest z tymi spro red arcami, nadal są tak wytrzymałe jak wcześniej? Bo obiło mi się coś że są produkowane gdzie indziej przez co straciły sporo na jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fishbartek1 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 co do ryobi excia jest godny polecenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Jak będziesz szanował to godny Ja na Excie 2000 mam nawinięta plećkę 15lb i po 3 latach da się odczuc lekkie oznaki zmęczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 A co powiecie o kołowrotkach Shimano. Nie mam na myśli egzemplarzy z najwyższej półki ale te ze średniej czyli Seido, Exage, Super GT, Nexave? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 co do ryobi excia jest godny polecenia ? a zauber jest? bo jezeli tak, to excia tez ... bo jest lepsza niz zauber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fishbartek1 Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 a na który kołowrotek byście postawili shimano exage czy ryobi excia oba do łowienia przynętami do 35 gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Stanowczo Ryobi.Pitt, Czemu uważasz że excia jest lepsza niż zauber?Używam tych kołowrotków od kilku lat i zauber jest solidniejszy.Oba modele rozkręcałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 biorac rzecz subiektywnie, wedlug mnie jest lepsza i przede wszystkim, to nowsza konstrukcja niz zauberobydwa modele rozkrecales, i co w zwiazku z tym, bo jakos mysli nie lapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Jak będziesz szanował to godny Ja na Excie 2000 mam nawinięta plećkę 15lb i po 3 latach da się odczuc lekkie oznaki zmęczenia. Zastanawiam się jak w kołowrotku na bodajże 9 łożyskach można czuć oznaki zmęczenia. Czy przez oznaki zmęczenia ma rozumieć, że kołowrotek dostał luzów. Jeśli tak to zastanawiam się jak to jest możliwe przy 9 łożyskach no i po co są te łożyska???? Może jednak kołowrotek nie jest najwyższych lotów?????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 ja na mojej 3000 mam plecionke od ... kilku lat ... nie widze specjalnego zuzycia mechanizmow przekladni, ani osi, rotoru itd itp ... za cale 70 dolarow nic sie nie dzieje @pawelco ma ilosc lozysk do zuzycia (czy nawet zniszczenia) kolowrotka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Mówiąc solidniejsza konstrukcja miałem na myśli to że excia 2000 po 3 latach z plecionką 15lb dostała większych luzów niż zauber 4000 z nawiniętymi 40lb przez 2 ostatnie sezony (wcześniej 30lb), i to że Excia ma jeden z trybów wykonany z jakiegoś tworzywa gdzie analogiczny element w zauberze jest metalowy. Przy czym luzy w jednym i w drugim nie są zbyt wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 40lb na zauberku widzę przynęt już nietracisz znam bol stracenia 7 sliderów na jednej wyprawie eh boli bardzo <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 18 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Głównie o to chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 @pawelco ma ilosc lozysk do zuzycia (czy nawet zniszczenia) kolowrotka? Sprawa jest prosta. Najczęstrzą przyczyna padania kołowrotków są powstające luzy. A gdzie one zazwyczaj powstają: na korbce i na rotorze. Jeżeli w tym miejscu powstaną luzy to sprawa zużycia kołowrotka jest oczywista gdyż na przekładni zazwyczaj hipoidalnej która jest sercem napędowym kołowrotka również powstaną luzy. Więc zastanawiam się jak jest to możliwe skoro korbka podparta jest (powinna być podparta) przynajmniej dwoma łożyskami kulkowymi. Luzy mogą powstać jeśli zamiast łożysk kulkowych są zastosowane łożyska ślizgowe, Albo jedno kulkowe i jedno ślizgowe. Poza tym zastanawiam się od zawsze po co w kołowrotku np.: 9 łożysk? Z punktu efektownej i efektywnej eksploatacji wystarczą 4. Dwa podpierające korbkę jedno łożyskujące rotor i jedno łożyskujące rolkę w kabłąku. Wniosek z tego taki że nie ma się co podniecać liczba łożysk w kołowrotku i jestem święcie przekonany, że markowy kołowrotek za 300PLN na jednym łożysku wytrzyma więcej niż inny kołowrotek na 9 łożyskach za 100PLN. ps. Poza tym nie ufam kołowrotkom, w których zmiana wielkości modelu związana jest tylko i wyłącznie ze zmiana szpuli na głębszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Mówiąc solidniejsza konstrukcja miałem na myśli to że excia 2000 po 3 latach z plecionką 15lb dostała większych luzów niż zauber 4000 z nawiniętymi 40lb przez 2 ostatnie sezony (wcześniej 30lb)ja sie wcale nie dziwie, jeden kolowrotek jest rozmiaru 4000 a drugi 2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi