Skocz do zawartości

TECHNIKA PROWADZENIA JIGA ZESTAWEM BAITCASTINGOWYM

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

A tnę jak popadnie , odruchowo , aby tylko trafić , z tym że z praworęcznym jakby bardziej oburącz . Prawą kręcę chyba precyzyjniej , jakoś lepiej mi niuanse idą . Ale to prywatne odczucia ..

Viento przy całej swojej złożoności , daje zajęcie obu rękom , multiplikuje mozliwości ..

Jakoś to spróbuje opisać może zostanie to zrozumiane. O ile łowimy w pogodę bez wietrzną co uznaje za najsłabsze warunki jak woda stoi,jesteśmy w stanie dobrać ciężar jiga tak abyśmy zawsze go czuli na kiju. Po wyrzucie kładę wędkę na 9 i obserwuje plecionkę kiedy się zwolni opad co widać dokładnie na pletce jak zaczyna się tworzyć mini balon nad wodą,druga faza to podbicie z 9 na 10,30 ,11z jednym obrotem korby na początku kiedy jig jest dość daleko staram się nie ściągać więcej a raczej bardziej dynamicznie aby poszybował wyżej i nie spadał za daleko od punktu 1 następne minimalnie wolniej ale jeszcze dynamicznie i tak do łodzi, przy samej łodzi podbijam troszkę mniej dynamicznie ale wyżej i skręcam jednocześnie więcej linki, wygląda to mnie więcej tak na wykresie że jig skacze nieomal zawsze na tą samą odległość i wysokość.Następny rzut można wykonać na dwa podbicia podbijamy raz i za krótką chwilę drugi i dopiero po drugim podbiciu kasujemy luz kołowrotkiem.To wszystko wygląda jak zęby piły co już wielokrotnie było to opisywane te podbicia wykonujemy wielokrotnie wyżej niżej i w koło łodzi ale zawsze musimy mieć kontakt z przynętą a kija trzymam między 9-10 po każdym skasowaniu luzu plecionki co daje nam zawsze szerokie zacięcie w mirę brania lub kontaktu z rybą.Kiedy sandacz mocno żeruje robię to bardziej dynamicznie i zakładam cięższe główki kiedy słabiej główki lżejsze i zwalniam tępo prowadzenia jiga ale też nie jest to regułą. Na jednej miejscówce nigdy nie siedzimy dłużej niż 5-10 minut i przestawiamy łódź o parę dziesiąt metrów.Jak łowimy na górce łódź stawiamy na głębokiej wodzie i jiga posyłamy na górkę sprowadzając go w dól i tak w koło górki, na płytszych wodach zaczynam na stokach północnych bardziej zacienionych od słońca w słoneczny dzień, w pochmurny nie ma to już takiego znaczenia.Kiedy w czerwcu zaczynamy obławiamy płytkie wody lub blaty bo bardzo często tam właśnie jeszcze stoją mętnookie, w miarę ubywających dni przemieszczamy się na coraz głębsze miejscówki aż do późnej jesieni na głębokie wykroty i coraz wolniej prowadzimy jigi ale coraz większe.W dni wietrzne ustawiamy łódź tak aby łowić z wiatrem a nie pod wiatr ze względu na silne balony plecionki nad wodą co całkowicie zaprzecza skuteczne jigowanie i cięższe wabki. W brew pozorom sandały często buszują na bezpłciowych blatach aby tylko twardych natomiast kabany potrafią stać na blatach mulistych gdzie nikt się ich tam nie spodziewa ale są to samotniki polujące na większe sztuki żarła. Najlepsze brania to ustabilizowana pogoda z ciśnieniem ponad 2010 Hp.Najlepsze godziny latem to od Świtu do godziny 10 potem między 12a16 i godzina przed zachodem słońca W nocy wielokrotnie próbowałem jigowania na zaporówkach ale bez skutecznie nocą wobler daje o wiele lepsze efekty bo sandały podnoszą się pod lustro wody i idą na płycizny za drobnica.Resztę grzechów nie pamiętam może poza jednym,trzeba często zmieniać kolory gum czy kogutów aby trafić w tą najlepszą w danym dniu.Nad moim odcinku Odry zmieniam całkowicie technikę połowu ze względu na bardzo duże straty w jigach. Pozdrawiam Tornado

• Like 1

Nad moim odcinku Odry zmieniam całkowicie technikę połowu ze względu na bardzo duże straty w jigach

Powiedz jak ta technika wygląda? Ja wędkuję na Odrze i to mnie niezmiernie ciekawi. Gdy ktoś często bywa nad Odrą to wie, że ta rzeka jest nienasycona jeśli chodzi o przynęty.

Chyba masz rację z ciśnieniem miało być 1010. Jeśli Odra to tylko wabki w warkoczu i już daleko od podstawy główki szybko do góry bo na podstawie największe straty których i tak jest już sporo w mim wydaniu, co nie znaczy że i tam dalej nie pozostały i uwierz mi twoja odra jest super z porównaniu z naszym odcinkiem wiem bo miałem przyjemność ją sprawdzić ze smaczkiem i bandą z JB.Na moim same zatopione dęby i kamole, a sumiska dodatkowo robią swoje :lol:

Chyba masz rację z ciśnieniem miało być 1010. Jeśli Odra to tylko wabki w warkoczu i już daleko od podstawy główki szybko do góry bo na podstawie największe straty których i tak jest już sporo w mim wydaniu, co nie znaczy że i tam dalej nie pozostały i uwierz mi twoja odra jest super z porównaniu z naszym odcinkiem wiem bo miałem przyjemność ją sprawdzić ze smaczkiem i bandą z JB.Na moim same zatopione dęby i kamole, a sumiska dodatkowo robią swoje :lol:

Gdzie patyki tam wyniki :mellow: