Skocz do zawartości

Wędka Dragon Team Dragon Cast 2.30 7-25

Szczypek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Chciał bym się zapytać o waszą opinię na temat wędki z serii Team Dragon. A dokładnie jest to kij Team Dragon. 2.30 cw  7- 25g. wersja pod multik. Chciał bym nią spróbować połowić gumami głównie w opadzie z brzegu na wodach stojących. zakres przynęt to zwykle 3'' gumy na główkach 7-15 g. sporadycznie większa guma. Myślę jeszcze o wersji 2.45 7-21g ale nie wiem czy nie będzie ciut za delikatnie. Podpięte będzie do niego Abu Garcia Revo sx 

Czy uważacie, ten kijaszek na początek się sprawdzi ?

Mam TD dragona cast 2,30 tylko ciężar wyrzutowy 10-35 gr . Po za tym że obluzował mi się uchwyt kołowrotka jest ok . Rzucałem nim nawet fatsem 10S i sliderami 10 .. Ogólnie dobry kijek i fajnie się nim rzuca zarówno z łodzi jak i brzegu .. Jak dobierzesz odpowiedni multik będziesz zadowolony i połowisz  8cm kopytkiem czy nawet 15 cm gumą ( oczywiście z wyczuciem) .. Więc polecił bym Ci właśnie taki ciężar wyrzutowy .. Te kije i tak maja mniej mocy niż napisane ..Różnią się chyba troszkę pod tym względem od kijów TD do stałoszpulowców ..Miałem TD tylko srebrna edycję pod stała szpule o tym samym CW. i różnica w mocy zauważalna ( tamten to chyba miał  max cw. 50gr  .) . Zależy jeszcze co będziesz łapał .. Do średnich szczupaków czy tam sandaczy ok , przy większych ciutkę przysłaby dolnik ( ciężko powstrzymać pierwszą ucieczkę w trzcinkę , coś o tym wiem:)), ale kijek ok  fajnie się ładuje, dobrze wyważony , lekki   i  nie jest pałowaty ..

Pozdrawiam

Edytowane przez darkonis

Ok to juz mam prawie wszystko teraz kwestia przemyslenia co do gum będzie lepsze czy 2.30 do 25 gr czy ten który opisał kolega do 35 :) A rybki jednak rozmiarowo średnie będą najczęściej nie oszukujmy się :)

Darkonis myślisz że w dolnym zakresie swojego cw jma się komfort łowienia ? (np guma+ główka =15g )

Edytowane przez Szczypek

Wszystko zależy od wielkosci gumy.. ale  myślę że i 5 czy 6gr z gumka np 8cm będzie ok . Ja  łowiłem np clonami 8cm z główką 8gr i nawet na big bajcie jakos leciało więc jak weźmiesz dobry multik to i pewnie będzie ok z  główką 4gr  lub małą gumką i 8gr główki .. Tak jak mówię te TD pod casta  troszkę sa słabsze od tych pod stałą szpule .. Zresztą kolega wyżej tez tak twierdzi ..Zależy co chcesz łowić i jak .. Ten TD cast 2,3 10-35 jest niby pod sandacza jednak  nie jest to model x-fast raczej fast , ale ma fajna szczytową akcję i pod szczupłego dobry kijek ..

prawdę mówiąc najczęściej łowie na główkach w zakresie do 10 gr i gumy średniej wielkości. 15 gr od czasu do czasu jak trzeba pokombinować. I kij ten właśnie ma być przeznaczony do łowienia w opadzie gumami. Multika podpinam Abu revo sx 3 gen

naszedł mnie jeszce jeden pomysł nie wiem czy nie troche pomylony ale o to zapytam w dziale o budowie wędek :)

Edytowane przez Szczypek

... TD Cast 7-25g kupiłem gdzieś tak na początku sezonu - z przypadku, na szybko... szukałem czegoś bardziej "firmowego"... dragon trafił się w promocji (dwieście parę złociszy) i miał być "na chwilę"... polubiliśmy się jednak na tyle, że myśl o czymś bardziej "PRO" się oddaliła... co do samego kijka: podobnie jak koledzy wyżej odnoszę wrażenie, że kijek jest lekko przeszacowany - według mnie najlepiej ładuje się przy gramaturach przynęt do ok. 20 g (więcej oczywiście też się da, ale nie ma już wtedy tej dynamiki)... osobiście łowię nim przede wszystkim na niewielkie woblerki (5-7 cm), wahadełka (7-20g), obrotowki (2-3) i gumeczki (ale raczej te mniejsze 3-7 g główki)...  kij jest dość "ciepły" (według mnie nie jest to X-fast i raczej nie fast) - nazwał bym go "uniwersałem"... fajnie trzyma rybę... dla mnie jest o.kej, do podbijania gum szukałbym raczej czegoś szybszego...

Edytowane przez maxtip

No właśnie miał być do podbijania. To jak coś szybszego to co mógł byś polecić ? :)

... ja generalnie nie podbijam... na tę chwilę trochę z przynętami eksperymentuję - wobki, żelaztwo i inne cudaki... jeśli gumki to raczej na lekko... sandaczy nie łowię, bo nie potrafię :) (a jestem niecierpliwy i brak mi pomysłów)... szczupaki - te mniejsze, łatwiejsze... więc raczej nie pomogę... w/w kijek bardzo fajny - jak już wspomniałem taki uniwersał, ale do agresywniejszego podbijania pewnie znajdą się bardziej dopasowane konstrukcje...

Jak już chcesz coś do podbijania i szybkiego w podobnej cenie weź cos z serii guide select .. To typowy x-fast tyle że szczupaki na gume  z plecionką to tylko z dozbrojką ( duża ilosć spadów) .. Nie wiem jak jest w przypadku casta ,  ale myślę że 7-28 gr  kij guide select to by był ideał pod  średnie gumki .. Te kije mają cienkie ale w miare mocne blanki ( gruba ścianka )..

• Like 1