Skocz do zawartości

Jaki użyć rozmiar kotwicy do blach trociowych (np. na Drwęce)

graf74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio zamówiłem sobie troszkę takich blaszek, typu karlinka, rogatka itp. ale nie są one uzbrojone.

Kółeczka łącznikowe mam te super strong płaskie od Kamatsu.

Mam też troszku kotwiczek w domu np ownery w rozmiarze 4 (z drutu ST-36RD-X) i kamatsu grand prix w takim samym rozmiarze.

Mam też te, tzn kamatsu kotwice w rozmiarze 2.

Problem w tym że, te 4 wydają mi się za małe a 2 za wielkie.

A może kupić coś innego?

Może doradzicie co załozyć?

Połamania

Rafał.

@graf74,

nic nie napisałeś o wymiarach błystek, tylko tyle, że kotwica nr 2 jest za duże a nr 4 za małe. Poczytaj również RAPR, w którym jest napisane jaka jest dopuszczalna wielkość kotwic i staraj się dobrać jak największe, zgodne z regulaminem. Możesz również zapytać się sprzedawcy jakich kotwic używa. Sorry, ale pytanie jest "źle sprecyzowane". Jeśli chodzi o wytrzymałość - to jak najmocniejsze.

Pozdrawiam

Sławek

Pamiętaj żeby rozmiar kotwic był przede wszystkim dobrany do wielkości przynęt ( zgodny z regulaminem) , ja do większości wahadeł stosuję rozmiar 2 Gamakatsu 13b lub Owner, są jednak wyjątki jak np. większe i szersze blachy Pawła N. które zdarzało mi się zbroić w rozmiar 1, ale przy niskiej wodzie i stosowaniu  wąskich przynęt ,ok. 10-12gr i długości 4-6cm stosowałem rozmiar 4 np. Owner 41

Karlinki (francuz,teodor), rogatki itp o długości 5 i 5,5cm od Adama K.

Wydawało mi się, ża napisałem jaki rozmiar, ale widać że tylko o tym myślałem żeby napisać.

Połamania

Rafał.

Edytowane przez graf74