Skocz do zawartości
  • 0

Echosondy i tworzenie własnych map

hlehle

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Prawdopodobnie są takie rzeczy ,gdzieś czytałem że nurkowie używają takiego sprzętu do poszukiwań wraków ale ceny na pewno powalają.W tym sezonie będę próbował obróbki map na łodzi . Nawigację przerzucam do laptopa i wtedy mam wolne miejsce na kartę w sonarze.Jak na razie to moja teoria ale w praniu się okaże.Ruszam po świętach na zatoce.

Jans

Ps.Będę sprzedawał swoją sondę z możliwością nagrywania przebytych tras,ale to w innym dziale.

• 0

Jak na razie nie używam map, robię sobie sam ślad wody i nanoszę na nim miejscówki ale to wszystko kicha bo wraz z usunięciem śladu usuwam ślad w koło akwenu a mając połączenie z kompem coś już można zrobić. Po drugie mogę zgrać zapisy echosądy na kompa bezpośrednio do analizy w domu.Po trzecie mająć połączenie z laptopem mogę korzystać z map innych firm jak Lowrance ot taki kaprys i zabawa.

• 0

Może to of top ale czy ktoś może fizycznie narysować jak i na jakich nóżkach podłączyć kabel pod COM z ECHoGPSa Lowrance bo ze mnie kiepski komputerowiec i nie chciałbym coś spaprać.Pozdrawiam Tornado

Poszukaj na niemieckim ebayu oryginalnego kabla. Kiedyś widziałem za ok. 15 euro.

Taki sam do Humminbirda kosztował ok. 20 euro.

• 0

Witek ja posiadam oryginalny kabel w zestawie, który składa się z trzech podstawowych kabli na jednej wtyczce to jest, jeden zasilanie Echa i anteny GPS, drugi to łącze NMEA-2000 i trzeci łącze pod COM do komputera tylko Amerykańce nie dostarczają wtyczek tylko gołe druty do podłączenia na wtyczki. O ile wiem która żyła jest przypisana na transmisje danych do komputera i odwrotnie, to problemem jest na które nóżki w wtyczce COM mam je pod lutować jest to proste zajęcie dla elektronika który naprawia komputery chyba muszę iść z tym do serwisu. Ale sądziłem że koledzy dadzą mi taką odpowiedź. Pozdrawiam Tornado

• 0

Tornado i co da że połączysz się z com.przecież musisz mieć jakiś program a go nie masz.Masz za to miejsce na kartę SD i ją wykorzystaj do zapisywania tras. Włóż ją w czytnik kart i zapisz na com.Miejscówki/waypoint/zapisuj w sonarze. Ktoś mi zrobił zarys brzegu mojego akwenu/ZZ/ w innym programie i nie ginie po skasowaniu tras.Zamieszczę zdjęcie z monitora sonaru ale to już po niedzieli.

Jans

• 0

Ja zas uwazam, ze jak ktos chce sie pobawic bardziej to wspolpraca z PC stanie sie konieczna.

Nie wiem, jak polaczyc Lowrancea ale wklejam obrazek, jak to zrobilem w Garminie. Jezeli bedziesz wiedzial, ktore przewody jak sie nazywaja to nie widze problemu, podlaczysz pod gniazdo a pozniej pod komp, ktory powinien urzadzenie zobaczyc.

Jakis prosty programik powinni dolaczyc do urzadzenia...nie wiem jak w Lowransie ale w Garminie jest mozliwosc sciagniecia za free jakichs prostych programow...

Gumo

post-15-1348914288,8693_thumb.gif

• 0

Serdeczne dzięki Paweł o to właśnie mi chodziło.Teraz bez obaw mogę pod lutować kable bo wiem gdzie który ma iść. Do Lowrance bez problemu można ściągnąć program do obróbki Map Create, ponad to jest Lądowa mapa Polski Czech i Austrii z zaznaczonymi wszystkimi drogami dojazdowymi i jeziorami, zalewami a to już bardzo dużo.Pozdrawiam tornado