Skocz do zawartości

Dragon Guide Select i jaki kołowrotek?

Alexx

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj przestał działać  wysłużony kołowrotek i postanowiłem zmienić sprzęt na nowy. Łowię z łódki szczupaki na płytkim jeziorku do 1,4m lekkimi przynętami 4-10gram i cięższymi  blaszkami do 22 gram. W wodzie pływa dużo okoni, sandaczy i boleni. Teraz chciałbym skompletować sprzęt do łowienia szczupaków i sandaczy.  

Zdecydowany jestem na kij Dragon Guide Select ale wybór jest dość trudny. Rozważam zakup modelu Butcher, Mamba lub Veltica.

Proszę o pomoc w wyborze odpowiedniej wędki i kołowrotka (cena kołowrotka do 600zł).  :)

• Like 1

Dzisiaj przestał działać  wysłużony kołowrotek i postanowiłem zmienić sprzęt na nowy. Łowię z łódki szczupaki na płytkim jeziorku do 1,4m lekkimi przynętami 4-10gram i cięższymi  blaszkami do 22 gram. W wodzie pływa dużo okoni, sandaczy i boleni. Teraz chciałbym skompletować sprzęt do łowienia szczupaków i sandaczy.  

Zdecydowany jestem na kij Dragon Guide Select ale wybór jest dość trudny. Rozważam zakup modelu Butcher, Mamba lub Veltica.

Proszę o pomoc w wyborze odpowiedniej wędki i kołowrotka (cena kołowrotka do 600zł).  :)

Witaj na forum, na początek polecam to miejsce

http://jerkbait.pl/topic/29579-powitanie-na-jerkbaitpl/page-69

Polecam też przejrzeć zawartość forum, takich tematów jest wiele i nie trzeba powielać zakładając kolejny.

• Like 3

Czy rozkmina na temat 3 wędek Dragona to powielanie tematu? Fakt na temat kołowrotków pisano już wiele ale szukam aktualnych opinii. Myślę że każdy na swojej drodze wędkarskiej przygody borykał się z problemami czy na pewno warto wydawać pieniądze na taki sprzęt i czy się sprawdzi akurat do takiego akwenu.

Witaj, jeżeli łowisz z łodzi na jeziorku, którego głębokość wynosi 1,4 m a ciężar przynęt nie jest duży to kołowrotek nie będzie przyjmował dużych obciążeń jak ma to miejsce np. Na Wiśle itp. Moim zdaniem fajnym i lekko pracującym kołowrotkiem jest Shimano exage, biorąc pod uwagę, że ma być użyty na szczupaka i sandacza to model 3000 wystarczy. Koszt w zależności od modelu ok 250-300 zł. Jeżeli chodzi o spining to długość ok 2,40 na łódź jest ok. Ciekawa jest seria World Champion Zander Kongera. Generalnie za rozsądne pieniądze masz fajny zestaw, który sprawdzi się przy połowie wymienionych gatunków ryb. Pozdrawiam :)

Niewiele się dowiesz zadając tego typu pytania. Kołowrotków do 600zł jest multum, dostaniesz 10-15 różnych propozycji i nic nie wybierzesz.

Myślę, że najsensowniejszym rozwiązaniem jest wizyta w sklepie, pokręcenie różnego rodzaju kręciołami i dobór tego, który Tobie pasuje, a nie tego, który zasugerują Ci inni.

Witaj na forum, na początek polecam to miejsce

http://jerkbait.pl/topic/29579-powitanie-na-jerkbaitpl/page-69

Polecam też przejrzeć zawartość forum, takich tematów jest wiele i nie trzeba powielać zakładając kolejny.

Pomijam fakt potrzeby przedstawienia się wynikającej z przyzwoitości :) . To panie Piotrze ginąca tradycja w narodzie :D .

Poza tym, od nie wiem jakiego już czasu, daje się zaobserwować ta tendencja. Mnożenie tematów "jaka wędka pod klenia i szczupaka na Wisłę". Dylemat jak starannie wydać 600 zł. :rolleyes:

Uwaga ! Sam nie mam skłonności do wyrzucania pieniędzy ani, nie grzeszę ich nadmiarem ;) .

Z zasady nie przepadam za tym by, cokolwiek polecać. W wypadku wędki czy nawet młynka bywa to szalenie personalne, subiektywne by, w rezultacie okazać się nierzetelne  ;) .

Oczywiście są sprawdzone pozycje ale, te niewymagające rekomendacji są "niedobre", banalne no i jak później łowić takim sprzętem  ;)

Najlepiej założyć "nowy temat" by, w sumie niczego nowego się nie dowiedzieć ;) .

• Like 3

Polecam kołowrotek od spro np. blue arct ( starszy model jak nie lubisz kolorowych) lub red arcta  wielkość 3000-4000 .To sprawdzone modele i fajnie się nimi kręci .Sam mam spro blue arct 3000 i jestem zadowolony..Co do kija to guide select jak kolega pisał wyżej jest za pałowaty jako kij uniwersalny.. Lepiej weź coś z team dragonów.. Wydasz jakieś 600zł na cały ten sprzet a jakościowo bardzo dobry ..

Szukam sprzętu który wytrzyma przynajmniej 4 intensywne sezony. Intensywne tzn 120 dni w roku po 3-4 godzinki i myślałem że jest jakiś złoty środek aby mieć niezawodny zestaw.

Skoro wędką będzie GS Dragona a mają one krótkie dolniki i "lecą na pysk" to musisz wyważyć zestaw kołowrotkiem rozmiaru 4000 z metalową obudową. Inne w tym rozmiarze ważą do 300 gr i nie wyważają zestawu ( i niektóre z metalową też) - mam GS Frisky 2,4 m i np Fiskamker 3000 czy Zalt Arc 4000 nie wyważają go (nieco brakuje). W Twoim przypadku szukasz wędki o nieco mniejszej gramaturze ale będzie podobnie. Najlepiej wybrać się z wędką do sklepu i przykręcić do niej kilka kołowrotków i sprawdzić wyważenie.

Moje propozycje Spro Zalt Arc, Spro Opera, Penn Slammer                                               

• 2 tygodnie później...