Skocz do zawartości
  • 0

Cło za multik z Ebay'a

ArturK

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Moja 10-cio letnia historia zakupów:

Cło+ VAT zapłaciłem tylko 1 !!! raz w 2004 roku gdy zamówiłem transport z USA przez UPS - z tego co sie dowiedziałem firmy kurierskie automatycznie przekazują na Urząd Celny.

Natomiast wszelkie przesyki USPS internalional mail (poczta), nigdy nie trafiło na cło, a było tego ponad 50 razy w kwocie nieraz ponad 300 $.

Z Niemiec kupowałem elektronikę i inne do 2000 euro i wogóle nie trafiało do cła, bo z UNII chyba cła się nie pałci wcale.

Z Japoni, Tajwanu, HonKongu, Korei (tej dobrej) przez EMS(pocztex)sprzęt węd. i foto do 500$ (foto zwolnione z cła i podatku) również bez problemu.

Szczęście ??? chyba nie, bo bym był niezłym farciarzem.

Cześć

Miałeś wiele szczęścia w takim razie. Mnie kilka razy nie ominęło cło oraz podatek.

Co do elektroniki i foto - o ile niektóre rzeczy rzeczywiście są bez cła lub z niewielką stawką o tyle VAT jest doliczany :D

• 0

Stawki celne są okreslone w taryfie celnej, na wiekszośc towarów to 9%(nie dotyczy towarów wyprodukowanych w UE ,SZWAJCARI ,NORWEGI ,TU STAWKKA CŁA TO 0 %) o ile jest podany kraj producenta towaru na opakowaniu bądź produkcie lub fakturze ,specyfikacji,liście przewozowym,jeśli sprzedawca nie podaje na towarze kraju pochodzenie to najwiejksza stawka na dany towar x2,doliczjąc to ogólenj kwoty faktury koszt transportu,od tego dopiero cło i podatek vat,na sprzęt wędkarski akcyzy raczej nie ma.

• 0

Radzę się trzymać tego co wkleiłem powyżej. To odpowiedz UC po tym jak Gazeta Prawna wprowadziła w błąd ludzi interpretując przepisy w huraoptymistycznym tonie. O tym czy coś jest clone i okładane podatkiem decyduje stawka celna i kwota z deklaracji. Oczywiście UC może paczkę otworzyć i podać swoją ocenę wartości celnej, ale to się zdarza rzadko. Najważniejsze zapoznać się ze stawkami celnymi przy zakupie w sklepie i przy podarunkach od rodziny bo to dwie różne stawki a nie jak twierdziła Gazeta Prawna jedna.