Skocz do zawartości

Przyczyna szumów w rolce kabłąka

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Też przerabiałem. Może luz, ale też linka zbiera syf z wody i zostawia na rolce. Syf się gromadzi i zaczynają się szumy i piski. 

Zauważyłem, że jakiś czas po czyszczeniu jest cicho i potem znów się zaczyna. Czyli raczej nie ma luzu, bo od razu szumiało, a z używaniem g... się gromadzi. Czyszczę co jaki czas i tyle... jak z goleniem... 

Jak już mnie czasem to buczenie wkur... do niewytrzymania to wkładam rolkę do wody i parę obrotów w "te i nazad"... 

Nie tylko Ceraty tak mają, Turek też mi tak robił i Fuego też. 

Po czyszczeniu i nasmarowaniu było tak jak mówisz. Kilka wypadów na Odre i znów to samo. Jednak przy mniejszych przynętach które stawiają mały opór w wodzie jest ok. Szumów nie ma. A tylko założę coś innego to ten wkurzający dźwięk powraca.

Czyli pozostaje mi czyszczenie i smarowanko co jakiś czas :(

gęstym mazidłem potraktuj,poza tym na pewno ktoś ten problem rozwiązał,w moim przypadku wszystkie shimaniaki chodzą na dwóch łożyskach w rolce,redukcja plastykowa jest wymieniona na mosiądz,wszystko spasowane jak trzeba bez  żadnych luzów bocznych i przechyłów aż miło kręcić.trochę czasu straciłem ale warto było.  

Po czyszczeniu i nasmarowaniu było tak jak mówisz. Kilka wypadów na Odre i znów to samo. Jednak przy mniejszych przynętach które stawiają mały opór w wodzie jest ok. Szumów nie ma. A tylko założę coś innego to ten wkurzający dźwięk powraca.

Czyli pozostaje mi czyszczenie i smarowanko co jakiś czas :(

Moim zdaniem, rolce należy się co te kilka wypadów, czyszczenie i smarowanie.

Taki oto przykład, jeden wyjazd nad wodę, łowienie w małym kapuśniaku przez ok 4 godzin na żyłkę 0,16mm.

Mieszanina smaru i oliwki rozlazła się po wszystkich częściach pracujących z rolką przybierając taki oto kolorek...

post-50961-0-57387400-1410930564_thumb.jpg

Wadliwe rolki w Daiwach to największa wpadka tej firmy Obciach dla firmy i strata tysięcy klientów.

No i po co te łożyska w rolce,o które zabijają się wszyscy i co w niektórych kołowrotkach bez łożyska w rolce chcą to tunungować.

Dobra tuleja teflonowa załatwia sprawę raz na zawsze bez specjalnej potrzeby o dbałość.A jeżeli jest już łożysko,to należy to posmarować b.dobrym smarem i nie aplikować żadnej oliwki przez cały sezon.Oliwka to największy ból dla kołowrotków (wypłukuje to co przed chwilą nasmarowane zostało). Nie do uwierzenia - prawda.Chyba że łowi się w gnojowisku,to niestety należy rozmontować i ponownie przesmarować.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

pozdrawiam

Józef Leśniak

łożysko zamiast tulejki to jednak mniejsze opory i mniejsze tarcie a co za tym idzie zużycie żyłek i plecionek.nie wiem jak rozwiązane jest to w daiwach ale shimaniaki  mają się dobrze i nawet po sezonie kręcenia smar pozostaje w łożysku w dobrej konsystencji. 

No i po co te łożyska w rolce,o które zabijają się wszyscy i co w niektórych kołowrotkach bez łożyska w rolce chcą to tunungować.

Dobra tuleja teflonowa załatwia sprawę raz na zawsze bez specjalnej potrzeby o dbałość.A jeżeli jest już łożysko,to należy to posmarować b.dobrym smarem i nie aplikować żadnej oliwki przez cały sezon.Oliwka to największy ból dla kołowrotków (wypłukuje to co przed chwilą nasmarowane zostało). Nie do uwierzenia - prawda.Chyba że łowi się w gnojowisku,to niestety należy rozmontować i ponownie przesmarować.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

pozdrawiam

Józef Leśniak

Panie Józefie nikt tu nie pisze o używaniu oliwki do rolki .Tylko o firmie Daiwa która posiada w niektórych swoich modelach niedopracowaną technicznie rolkę z która są same problemy .Daiwa powinna w tym temacie naśladować shimano której rolki są wykonane perfekcyjnie .

Panie Józefie nikt tu nie pisze o używaniu oliwki do rolki .Tylko o firmie Daiwa która posiada w niektórych swoich modelach niedopracowaną technicznie rolkę z która są same problemy .Daiwa powinna w tym temacie naśladować shimano której rolki są wykonane perfekcyjnie .

Fakt,nie na temat .Daiwa rzeczywiście ma parszywie oszczędne rozwiązane rolki typu "Twist Buster" które tak naprawdę nic nie daje,a na dodatek w tym rowku zbiera się bardzo dużo "syfku" który potrafi zaschnąć i zrobić się bardzo twardym i trudnym do usunięcia.W ekstremalnym nie dbaniu o ten szczegół pojawia się tam korozja z ubytkiem powłoki włącznie. Jest to może jedna z przyczyn wadliwego prowadzenia linki,a tym samym i złego działania samej rolki.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Prawidłowo: wpadka, obciach, klientów .

..kupujcie shimano..i po problemie ...:-)

P.S. podczas mojego krótkiego romansu z Daiwą ( Tournament, kilka Emblemów i TD, 2 Ceratki) wszystkie rolki szumiały niemiłosiernie..nawet od nowości...żeby było śmieszniej, w starszych modelach szumiały rzadziej ( w sensie, że nie było potrzeby ich rozkręcania, czyszczenia, smarowania, kasowania luzów co 3 wypady :-0 )..

• Like 3

..kupujcie shimano..i po problemie ...:-)

P.S. podczas mojego krótkiego romansu z Daiwą ( Tournament, kilka Emblemów i TD, 2 Ceratki) wszystkie rolki szumiały niemiłosiernie..nawet od nowości...żeby było śmieszniej, w starszych modelach szumiały rzadziej ( w sensie, że nie było potrzeby ich rozkręcania, czyszczenia, smarowania, kasowania luzów co 3 wypady :-0 )..

I to jest prawda oczywista. Ja też miałem krótki romans z Daiwą i zerwałem.

Tak, tylko, że co to za ,,ziemniaczki" jak co dwa-trzy ,,posiłki" jest po nich zgaga lub inny wirus ebola.. :P

Nie mam porównania rolek Shimano-wskich z Daiwowskimi.

Wiem jedno, rolka w  kołowrotkach spod znaku ,,S" nigdy nie nastręczyła mi żadnego problemu.

Wystarczy tylko dbać o ten element.

Nie przez przypadek kiedyś, dawno temu, Pan Tomasz-@Zorro zdołał obliczyć ile taka rolka wykonuje obrotów na jednym średnim wypadzie i że trzeba pamiętać o częstym serwisie tegoż elementu.

Edytowane przez Arek X

Tak Arku co racja to racja.Przekręca wiele kilometrów, nikt nie zdaje sobie z tego sprawy że tak jest.W nowych stellach jest konkretne rozwiązanie-port na oliwkę.Należy systematycznie zakropić 1-2 kropelki i rolka kręci bez problemów.Raz na ro wyczyścić, bo jednak dziadostwo się zbiera.Według mnie na pierwszym miejscu oliwka, tylko należy systematycznie ją zakraplać.Jak nie ma możliwości to albo rzadki smar lub kombinacja smaru z oliwką.Polecam ten smar do rolki, dla jasności nie ja go sprzedaję.

http://allegro.pl/hot-grease-quantum-hot-sauce-25ml-smar-i4639550786.html

• Like 1

Tak Arku co racja to racja.Przekręca wiele kilometrów, nikt nie zdaje sobie z tego sprawy że tak jest.W nowych stellach jest konkretne rozwiązanie-port na oliwkę.Należy systematycznie zakropić 1-2 kropelki i rolka kręci bez problemów.Raz na ro wyczyścić, bo jednak dziadostwo się zbiera.Według mnie na pierwszym miejscu oliwka, tylko należy systematycznie ją zakraplać.Jak nie ma możliwości to albo rzadki smar lub kombinacja smaru z oliwką.Polecam ten smar do rolki, dla jasności nie ja go sprzedaję.

http://allegro.pl/hot-grease-quantum-hot-sauce-25ml-smar-i4639550786.html

Ja go stosuję,aczkolwiek nie do wszystkich kołowrotków,jest znakomity,utrzymuje się w rolce przez cały sezon,a może i dłużej.

Józek, oliwka może i dobra,ale z natury jestem leniwy i wolę raz porządnie nasmarować dobrym smarem,jak nosić z sobą oliwiarkę.

Pozdrawiam