Skocz do zawartości

Przyczyna szumów w rolce kabłąka

Rekomendowane odpowiedzi

..kupujcie shimano..i po problemie ...:-)

Niby tak. Kupiłem stellke sw , nową , i mam właśnie problem z rolką . Jak nawijałem plećkę nie było słychać jednak podczas łowienia dziwnie " skrzypi " ta rolka .... podczas holu ryby  też . Dziwnie bo nie ma charakterystycznego szumu . Nie zagladałem jeszcze co tam w rolce piszczy ,  ale jest ta stellka tak jakby troche do D ;) :lol:  ....

Chyba wypada luknąć do niej.

Tak też zrobiłem , przed chwilą . Pierwsza rzecz to w porównaniu do innych tam " ze stajni" to odwrotnie założona rolka . Szerszym kołnierzykiem od strony kabłąka , ze schematu ( słabo ale widać ) szerszy ma być od strony śrubki . Wątpię aby samuraj się pomylił ... :rolleyes:  a może...

Tak też zrobiłem , przed chwilą . Pierwsza rzecz to w porównaniu do innych tam " ze stajni" to odwrotnie założona rolka . Szerszym kołnierzykiem od strony kabłąka , ze schematu ( słabo ale widać ) szerszy ma być od strony śrubki . Wątpię aby samuraj się pomylił ... :rolleyes:  a może...

A co oni są nieomylni?Wojnę przepierniczyli, czyli są omylni :rolleyes: .

• Like 1

No i po co te łożyska w rolce,o które zabijają się wszyscy i co w niektórych kołowrotkach bez łożyska w rolce chcą to tunungować.

Dobra tuleja teflonowa załatwia sprawę raz na zawsze bez specjalnej potrzeby o dbałość.A jeżeli jest już łożysko,to należy to posmarować b.dobrym smarem i nie aplikować żadnej oliwki przez cały sezon.Oliwka to największy ból dla kołowrotków (wypłukuje to co przed chwilą nasmarowane zostało). Nie do uwierzenia - prawda.Chyba że łowi się w gnojowisku,to niestety należy rozmontować i ponownie przesmarować.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

pozdrawiam

Józef Leśniak

Zacząłem ten temat i już o nim zapomniałem ;) . Panie Józefie gdzie można dostać taką tulejkę do rolki? Czy te elementy w rolce kabłąka można wszystkie wymienić? Chyba że te  pierwsze Ceratki już od nowości miały zje.........e rolki i nie ma sensu przy tym grzebać?

A stary C4 miał tulejkę..... Ale jaką :good:

Można było odwrotnie założyć i działało... I w ogóle prosta konstrukcja była :)

Wracając do teraźniejszych maszyn, w Nowej Saltidze ('10) 4000 rolka działa mi bez zarzutu. To chyba te małe R4 jakieś felerne tylko..