Skocz do zawartości
  • 0

Problem z krótką stopą-Honda 2,3

barach3

Pytanie

Witam.

Od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu silnika Hondy 2,3 KM z krótką stopą. Mam jednak problem z wykorzystaniem go na łódkach, które wypożyczam. Łodzie te przeznaczone są do silników ze stopą długą. Co prawda montuję go na nich, ale pływam tylko na niskich obrotach, bo oczywiście przy zwiększeniu gazu dławi się i "pluje" wodą, a prędkość jest znikoma. Wiem, że nie pasuje do tego typu łodzi, ale... czy jest szansa na ominięcie tej wysokiej pawęży? Myślałem o czymś w rodzaju pantografu, który bym przykręcał do pawęży na "motylkach". Macie jakieś inne pomysły i patenty jak mogę założyć i w pełni wykorzystać moc silnika z krótką stopą na tych łodziach?  Czy lepiej dać sobie spokój i pływać tak jak jest, tzn. wolno lub pomyśleć nad zmianą silnika.

Za wszelkie porady wielkie dzięki już teraz.

Pozdrawiam

Cezary

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@evin czyli sugerujesz, że lepiej jest przerobić silnik na długą stopę, niż kombinować z jakimiś dodatkowymi obniżającymi uchwytami do pawęży łodzi.

Z mechaniki jestem kompletna noga. Nie wiem czy bym podołał. Nie kumam tych wałków, wstawek i ich przeróbek itp. :P No chyba, że tyo proste jak budowa cepa. :)

Ta wstawka, to cały dół silnika. Tam gdzie jest śruba?

Dzięki za dotychczasowe i dalej czekam na wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

• 0

Podepnę. Czy jak silnik przerywa szarpie i czuć że nie płynię pełną mocą to zawsze jest przyczyna za niskiej bądź za wysokiej pawęży przy silniku ? chętnie zobaczyłbym zdjęcie tej ,,przejsciowki" obnizające miejsce mocowania silnika.

Proszę http://osculati.com/pl/cat/Scheda.aspx?id=28519 przykładowo.I coś na wypasie http://osculati.com/pl/cat/Scheda.aspx?id=3372 ale raczej nie ma zastosowania przy naszych małych wędkarskich łódkach.

• 0

@welpa1809 - pierwszy zalinkowany pantograf raczej służy do podpięcia długiej stopy w łódce dedykowanej pod krótką. Inna sprawa, że trzeba mocować wkrętami, co przy wypożyczonej łodzi z laminatu raczej nie sprawdzi się. Drugi zalinkowany, to poważna maszyna do wielkich silników i profesjonalnych łodzi.

Podsumowując dla kolegi @barach3 - odpuść dziwne kombinacje, zamień motorek na eLkę, albo przedłuż sobie.  ;)

• 0

Ogolnie pary nie  widać woda z chlodzenia leci ale jest takie jakby tłumienie mocy jakby wir od śruby od czasu do czasu powietrze zaciagał i silnik jakby sie lekko dławił lub szarpał bo podczas plynięcia odczuwalne są skoki ,,mocy". Przystaniowy mowil ze te łodki sa do krotkiej stopy silnik ma takową i stąd moje pytanie. Może te łodki mają jakieś niemiarowe pawęże ? a Czy wszystkie silniki np. z krotką stopą mają te same długosci kolumn mieżąc od mocowania do pawęży ? mam na mysli roznice miedzy wieloma firmami.

• 0

Musisz rozróżnić dwie sprawy, krztuszenie się silnika. Oraz skoki "mocy" spowodowane kawitacją, zaciąganiem powietrza pod śrubę etc.

Co do długości stopy to po założeniu silnika (ale przed uruchomieniem żeby Ci łapy nie pocięło) wsadź rękę i pomacaj. Płyta kawitacyjna powinna być na wysokości dna łodzi. Kolejna sprawa, niektóre łodzie mają miejsce na silnik, ale nie są poprawnie zaprojektowane by pływać z silnikiem. One ciągną wodę rufą,  robią się wiry zasysające powietrze w okolice śruby i wtedy też jest wrażenie że szarpie silnik.

Są też łodzie których kształt wtłacza powietrze pod kadłub i wtedy jak wyżej.

Jeśli już ustalisz czy płyta kawitacyjna jest dobrze ustawiona, wtedy obserwuj czy w czasie szarpnięć nie pieni się za łodzią bardziej niż powinno. Albo weź inny kadłub.

• 0

To może być też kwestia źle ustawionego trymu. Jeżeli silnik będzie ustawiony pod złym kątem w stosunku do pawęży to będzie zaciągał powietrze pod śrubę i powstanie wrażenia szarpania. Po prostu nagle śruba jest w takiej sytuacji w bąblu powietrza i traci możliwość mielenia wody. Po sekundzie "łapie opór" ale za chwilę zabawa się powtarza. Miałem podobny problem z moim silnikiem. W niektórych stanicach mój Evinrude 3,5 km (krótka stopa) działa jak złoto a w innych szarpie niemiłosiernie. Wystarczy podziałać z trymem i jest OK.