tomaszek11 Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Witam. Szukam nowego kija w zamian za kij zbudowany na blanku SCV EC70HF. Czyli "stara" brązowa seria 25lbs, 1 1/2oz. Przeznaczenie to głównie jerki fatso i slidero podobne, najczęściej dziesiątki tonące. Czasami na agafkę zapinam gumę w podobnym (łącznym) ciężarze około 50gr. Generalnie nie jestem zwolennikiem przeciążania kijów poza ewidentnymi przypadkami złych opisów co producentom o których myślę raczej się nie zdarza :-) Proszę o podpowiedzi, w zasadzie jestem otwarty na każdy kierunek, blank, gotowy kij, JDM jak i wszystkie inne miejsca produkcji pod warunkiem że się spisze i będzie widocznie lepszy niż St. Croix. Nie mówię, że elitka jest zła ale przyszedł czas na zmiany bardziej niż kosmetyczne. Istotne dla mnie jest w nieprzypadkowej kolejności:1) Maksymalny komfort prowadzenia i rzutu przynętą na poziomie 50 - 55 gram. Dolne cw nie ma tak dużego znaczenia ale jeśli będzie ok od 20 -25 gram to wystarczy.2) Idealna praca kija w czasie holu ryby. Zakładam że moc kija adekwatna do cw pozwoli zatrzymać 100+ niemal w miejscu ale w 99,9% przypadków łowi się znacznie mniejsze ryby.3) Jeśli kij seryjny to tylko nienaganne wykonanie które zdarza się teraz tylko produktom JDM i to nie wszystkim. Jeśli blank to dostanie komponenty i zbrojenie jemu odpowiednie Przeglądałem forum, chyba najwięcej informacji znaleźć można "w cafejce" ale podane w dość luźny sposób :-) Realnie, sporo wątków dotyczy sprzętu z "dobrej średniej czy wyższej półki" ale jeśli szukamy czegoś jeszcze lepszego łatwo nie jest.Mówiąc "top" mam na myśli top użytkowy a nie tylko prestiż producenta choć często obie rzeczy idą razem w parza. tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 ....to na temat Dragon Ultima do 80g nie będę pisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Tak pare zasadniczych kwesti by sie przydalo. Przedewszystkim jaki budzet bo sa kijki jdm za 600zl ale i sa takie za 6000zl. Druga sprawa preferowana dlugosc, ilosc skladow itd. Wtedy moze sie cos dobierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 9 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) Tak pare zasadniczych kwesti by sie przydalo. Przedewszystkim jaki budzet bo sa kijki jdm za 600zl ale i sa takie za 6000zl. Druga sprawa preferowana dlugosc, ilosc skladow itd. Wtedy moze sie cos dobierze Budżet .......hmmm, każde hobby można doprowadzić do poziomu nie zrozumiałego przez otoczenie :-) Jak to mówią - sky is the limit. (Choć nie zawsze wspomniane 6000pln jest wyznacznikiem topu użytkowego i estetyki)Cała reszta jest konsekwencją pierwszego założenia : TOP. Długość, coś koło 6'6 ale może być parę cali więcej lub mniej w zależności od przekonania użytkownika że jest to udana konstrukcja. Oczywiście nie dłużej niż 7'0, mam i nie narzekam. Dla mnie długość kija nie zależy tylko od moich przyzwyczajeń ale także od samej jego konstrukcji. Różne modele z jednej serii różnie wychodzą producentom, czasami model 7'0 jest świetny a 6'6 już nie :-) tomaszek11 Edytowane 9 Września 2014 przez tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 9 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Z Evergreena godne uwagi beda modele TCSC-69H, HCSC - 67MHR, i HCSC - 69H ale jak one sie maja do st. Croix to Ci nie powiem bo nie lowilem zadnym po za spinem z seri Avid. Zdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) Bądźmy realistami. Nie ma czegoś takiego jak " NAJLEPSZA WĘDKA NA ŚWIECIE " choć napewno zawsze można kupić wędkę jeszcze droższą. Myślę że z jakością wędek ( i wszystkiego innego ) jest tak jak z funkcją paraboliczną ; zawsze można się jeszcze trochę bardziej zbliżyć do ideału ale koszty kolejnych zbliżeń są coraz wyższe i coraz mniej adekwatne a co najważniejsze coraz mniej uchwytne są korzyści.Myślę że warto sobie wyznaczyć jakąś granicę ( cenową ) i na niej poprzestać , a jeżeli koniecznie chcesz wydawać pieniądze to proponuję wspomóc biedne dzieci lub chociażby rodzinę Krystka. Dla mnie taką granicą zdrowego rozsądku byłaby wędka za ok 3000 zł. Taki wydatek byłbym jeszcze w stanie jakoś zracjonalizować , ale puki co mam wędki za max. 1200 i sobie chwalę. Nic więcej nie jestem w stanie ci pomóc bo nigdy nawet nie trzymałem wędki droższego niż 2k. Edytowane 13 Września 2014 przez samwieszkto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 13 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) Witam. Rozmowę o kasie pomińmy. Jaka jest różnica pomiędzy wydawaniem 4k pln na kij DH a ....000 na casta. ??? Łowiłem kijami za 100 pln, droższymi również i nigdy nie wartościuję sprzętu na podstawie zapłaconej ceny. Nie skupiajmy się na najmniej istotnych częściach pytania mających jedynie pomóc ocenić kontekst. Rozmawiajmy tylko o możliwościach technicznych i dopracowaniu poszczególnych modeli. Na razie rozpoznaję "trochę" temat Heraclesa. Na razie teoretycznie, skromne ubranko niewątpliwie to plus. Czytam dalej choć "małe" wątpliwości zaczyna budzić przeznaczenie większości JDM czyli bassy i ich specyfika połowy.Równolegle rozpoznaję NorthFfork Composites. tomaszek11 Edytowane 13 Września 2014 przez tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Pytanie: czy miałeś w łapie te wszystkie kije o nazwach trudnych do zapamiętania? Czy klasyfikowanie wędki do ..(jakichś tam).zastosowań na naszych wodach, może być klasyfikowana na podstawie opisu "na bassy"? Czy kij z opisem "na karpia" nadaje się na szczupaki (na żywca..., tak, tak niektórzy stosują taką metodę)? Czy spotkałeś kiedyś "autochtona" , który ruskim spinem posługiwał się z wirtuozerią "sztukmistrza z Lublina" i skutecznością nieosiągalną dla większości z nas...zapytałeś go o najlepszą wędkę?Ale kontynuujmy ten sympatyczny, akademicki dysput Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) A które st.croixy oprócz długaśnich nie sa na basy ? Oczywiscie jest pare modeli na walley czy inne stworki ale w wiekszosci sa to bassówki. W JP nie tylko sa modele na bassy, jest bfs, shore casting itp i tam wszedzie sa rozne kije. Edytowane 13 Września 2014 przez meme174 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi