Skocz do zawartości

Kompatybilność kołowrotków Shimano (szpule, knoby, itd.)

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Czytałem na forum, że w TP SW-B 4000-6000 różnią się jedynie szpulami. Zastanawiam się czy nie kupić sobie szpuli 6000, jednak z viekawości rzuciłem okiem na rotor i indeksy są różne. Czy przeprowadzał ktoś taki zabieg?

4,5,6k mają to samo body i napędy. 5 i 6k mają większy rotor i tylko w tych rozmiarach są szpule zamienne.
  • Like 1

Kojarzy ktoś u nas dostępne takie ekonomizery jak ten na sprzedawanym TP.

Albo miał ktoś styczność?

Żyłka czy pletka się w tym nie zacina? Jest to tak dobrze spasowane ? Bo guma to by jeszcze jakoś się "wkleiła" ale plastik ... może gdzieś wcinać linkę.

Chętnie bym sprawdził takie coś na szpuli 3000 i 4000 w TP

https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=http%3A%2F%2Fjerkbait%2Epl%2Findex%2Ephp%3F%2Ftopic%2F188071-St%2ECroix-Legend-Elite%2CTwin-Power-15%E2%80%99-4000PG%2CWoblery%2CPlecionki&share_tid=188071&share_fid=51638&share_type=t&link_source=app

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Czy do TP 4000 FD będzie pasowała szpula ze stelli FJ C5000? Będzie wtedy FD C5000, tylko taka szpula dostępna na allegro jest.

Będzie pasowała. Oznaczenie "c" o tym mówi podobie jak w 2500/ c3000 . Ona jest jeszcze głębsza i kilometr podkładu będzie trzeba nawinąć :-)

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...

Pytanie do osób bardziej rozeznanych w temacie:

Czy grubość stopki kołowrotków Shimano zmieniała się na przestrzeni roczników?

Przykładowo: odebrałem nowy kijek z pracowni, uchwyt DPS 16 z insertem frezowanym z drewna plus nakrętką KDPS nakręcana od góry.

Podpinam Shimano Rarenium FA 2500, KDPS z nakrętką dokręca się idealnie tak,że nie ma szpary między insertem a nakrętką. Idealnie się licuje i dokręca.

Podpinan Shimano Vanquish FC 2500S, Twin Power FDC3000 lub Stella FK C3000 i nakreta nie dochodzi do insertu. Jest z 5 mm szpary tak jakby stopki tych nowszych kołowrotków były grubsze. Długość jest na oko taka sama.

Ktoś coś podpowie o co chodzi???

Mam tak samo przy SpeedMasterze Shimano. Niby wędka do 42g 2,7m a każdy młynek powyżej 2000 powoduje że uchwyt się nie domyka. Niby miał być specyficzny pod Shimano i z tymi miał działać no to Stradic 4000 też ma problem. No ciężko do wędki do 42g montować kołowrotek wielkości 1500 :wacko: i z tego powodu piłowałem stopkę Slammera 360

• Like 1