Skocz do zawartości
  • 0

Przygotowania do sezonu Boleniowego 2009r.

biosteron

Pytanie

Witam wszystkich Boleniarzy.

Do sezony boleniowego został miesiąc i kilka dni,jestem ciekawy jak wyglądają Wasze przygotowania w tym kierunku??.Tzn. jakiego sprzętu w tym sezonie będziecie używać,jakieś nowe kijki ?,kołowrotki??,jakie polecacie żyłki,plecionki??.Zapewne nowy zakup przynęt samoróbek ?, od znanych lub mniej znanych mistrzów,także tych ze sklepów.Być może macie w planach wypady za boleniami na inne akweny niż dotychczas?.Temat dosyć obszerny i myślę ze nie gasnący do 1Maja :D.Wiec nie oszczędzajcie pióra i wymieniajmy się informacjami.

Oczywiście C&R ponad wszystko.

• Odpowiedzi 241
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Firma GLOOG zaprasza do udziału w warsztatach spinningowych. Głównym celem szkolenia jest: skuteczne łowienie boleni na dużej rzece na woblery serii HERMES.

http://www.gloog.pl/index.php?option=com_content&view=ar ticle&id=85:warsztaty-spinningowe&catid=49:aktualnoc i&Itemid=18

• 0

Ja stosuje agrafki zawsze, praktycznie każda przynęta jest na nią zapinana z czystego lenistwa chyba :D bo jak łowię na plecionke to nie chce mi się non stop przewiązywać i jakoś tak zostaje :D I szczeże powiedziawszy nie widzę znacznej różnicy (oczywi ście ografki nie są duże rozmiary 1lub0 w zalezności jaki producent, najczęściej stosuje Robinsona 1 )

Choć czaem jednak trzeba z tego zrezygnować bo jak pisał Robert łamaniec się wycisza na agrafce ale i tak nie narzekam na jego pracę i łowność :D

• 0

Kilka rzeczy, jakie mi sie skojarzyly po drodze...

Po 1 bolen jest ryba, gdzie najczesciej chyba trzeba zmieniac przynety, wiec dla dobra swojego zdrowia psychicznego <_< dobrze jest zalozyc agrafke malych rozmiarow.

Poza tym niektore woblery beda kiepsko sie zachowywaly na zylce przywiazanej bezposrednio do uszka.

Wtedy zostaje przekladanie przez petelke z zylki - jeszzce bardziej upierdliwe niz agrafka.

Jasne, ze przy przynetach filigranowych moze wystapic zaburzenie zachowania sie woblera ale to raczej przy wyborze ciezkiej agrafki...trzeba po prostu poszukac takiej z dobrego gatunkowo drutu, wtedy jest on cienki i niewiele wazy.

Co do kotwic...wszystko jest sprawa swiadomego doboru...jak dla mnie pdst. warunkiem jest to, zeby bolek mi tego nie rozdupcył przy braniu. Czyli przy lowieniu plecionkowym nie mam wyjscia i musze stosowac mocne a co z a tym idzie ciezkie(z grubego druta) kotwice.

Czyli robie tak...wymieniam kotwice i patrze co sie zmienilo w pracy przynety...niektore przynety sa o bardzo agresywnej i agresywnej pracy, gdy dostana dodatkowy ciezar hamujacy wyhylenia na ogonie szlachetnieja, inne moga ledwo drgac lub nie poruszac sie wcale...

...ba, zachowanie woblera bedzie rozne, w zaleznosci w jaki sposob go podamy...pod prad, z pradem, w poprzek...jaka jest sila tego pradu i jakie sa zawirowania, ktore moga powodowac ze wobler jest bardzo agresywny, a jak wejdzie w cien pradowy to jego praca zaniknie?

To wszystko jest na domysl wedkarza, poparty sprawdzeniem praktycznym bo nigdy nie wiadomo czym sie bolki zainteresuja danego dnia.

Jedno jest pewne, w razie jak uda sie sprowokowac do brania, musi byc szansa na wyjecie. Jak ktos zaklada plecionke a kotwice jak 5 minut...to szkoda to w ogole wrzucac do wody.. B)

Gumo

• 0

Zdaje się, że większość modeli Glooga cierpi/cierpiała na tą przypadłość. Nie tylko Hermesy :unsure:

Akurat jeśli chodzi o Hektora to nie miałem takiej sytuacji nigdy. Przy Hermesie jak najbardziej. No ale Hektor to raczej nie boleniówka...

• 0

Napisz jeszcze Redzi ile ryb strąciłeś dzięki temu zestawowi w rozmiarze 0 – 1. Używaj go dalej i módl się aby kolejna rekordowa ryba jaką zatniesz miała na głowie opnę to może nie będzie bardzo uciekała :lol:

Boleń nie jednego spinningistę nauczy dbania o detale, związane z ich łowieniem.Za nasze niedbalstwo zapłacą przede wszystkim bolenie,które muszą potem sobie radzić z kotwicami w pysku lub całą przynętą,jak to się kończy smutnie nie muszę pisać.

Z wygiętą kotwicą przez bolenia już miałem do czynienia i niech na tym pozostanie.

• 0

Ja w tym sezonie jak wszystko wypali to będe używał plecionek :D

A dotychczas żyłki Crocodile Spining 0,18-0,20 na zrywalność bolków nie narzekałem na kótkim dyszlu nie miałem żadnego więc z tym też problemów nie było :mellow:

0,22 używam na sandacze i szczupłe no i jak się sumek przytrafi ale z nimi przegrałem w zeszłym sezonie 5:6 :D

• 0

ja ostanio byłem na kleniach i wzioł mi klenik taki pod 05.kg kurde zyłka 018 to czułem jak bym miał rybe na badżi czy jak to sie nazywa :lol: rozciągliwa jak diabli teraz mam 022 B)

łowiłem na plecionke rok temu traciłem ładnego bolka przywalił i odjazd i zanim sie zorjętowałem juz ryby nie było co do suma to bym chciał powalczyc z takim gigantem

• 0

A dotychczas żyłki Crocodile Spining 0,18-0,20 na zrywalność bolków nie narzekałem na kótkim dyszlu nie miałem żadnego więc z tym też problemów nie było :mellow:

0,22 używam na sandacze i szczupłe no i jak się sumek przytrafi ale z nimi przegrałem w zeszłym sezonie 5:6 :D

Redzi, jak będziesz łowił plecionka musisz wzmocnić drobne elementy jak kotwice(najlepsze wzmocnione ownery), agrafki i koniecznie kółka łącznikowe. Do plecionki trzeba stosować takie które z trudnością zakłada się na przynętę i przed każdym łowieniem dobrze ustaw hamulec. Ja na początku plecionkowania miałem ustawiony na mur i pierwsze bolenie mi spadały, potem było ok.

• 0

ostanio czytałem gazete znany boleniarz ponoc łowi duzio rap w sezonie i uzywa zyłki 0.18

Jedni czytają czasopisma a ja zacząłem czytać zakupione książki,polecam tym co jeszcze ich nie maja w swoich biblioteczkach.Jak to ktoś kiedyś powiedział wiadomości nigdy za wiele :D.

post-1040-1348914297,495_thumb.jpg

• 0

Redzi, jak będziesz łowił plecionka musisz wzmocnić drobne elementy jak kotwice(najlepsze wzmocnione ownery), agrafki i koniecznie kółka łącznikowe. Do plecionki trzeba stosować takie które z trudnością zakłada się na przynętę i przed każdym łowieniem dobrze ustaw hamulec. Ja na początku plecionkowania miałem ustawiony na mur i pierwsze bolenie mi spadały, potem było ok.

Ja nawet na żyłce mam odkręcony hamulec tak dla pewności:) Kółka zakupiłem solidne kotwice też bedą konkretne od sprawdzonego dystrybutora :D Jeszcze czekam na plecionki i na nowy kołowrotek a maj coraz bliżej i bliżej :D