Skocz do zawartości
  • 0

Przygotowania do sezonu Boleniowego 2009r.

biosteron

Pytanie

Witam wszystkich Boleniarzy.

Do sezony boleniowego został miesiąc i kilka dni,jestem ciekawy jak wyglądają Wasze przygotowania w tym kierunku??.Tzn. jakiego sprzętu w tym sezonie będziecie używać,jakieś nowe kijki ?,kołowrotki??,jakie polecacie żyłki,plecionki??.Zapewne nowy zakup przynęt samoróbek ?, od znanych lub mniej znanych mistrzów,także tych ze sklepów.Być może macie w planach wypady za boleniami na inne akweny niż dotychczas?.Temat dosyć obszerny i myślę ze nie gasnący do 1Maja :D.Wiec nie oszczędzajcie pióra i wymieniajmy się informacjami.

Oczywiście C&R ponad wszystko.

• Odpowiedzi 241
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@robert twoje siódemki już mam, więc też staną do boju :D a co do wynalazków z alledrogo to mnie ciekawi ten z linka poniżej, poprzednia cena w aukcji dobiła do 71zł za 2szt :huh: . i tu rodzi się pytanie czy są aż tak dobre, czy to tylko ogłupiałe społeczeństwo w konsumpcyjnym szale winduje tą cenę :lol: http://www.allegro.pl/item601266655_wobler_woblery_boleniowe _kilery.html

... wyglądają na wobki od @matusiaka, są OK...

Co do cen na allegro to nie wypowiadam się... często, gęsto są sztucznie podbijane...no i reklama dźwignią handlu :lol:

Potwierdzam....wobki naszego kolegi @Matusiaka...piękna robota!!!

• 0

o tak co do wykonania to robi wrażenie. poczekam aż przedsezonowy szał zakupowy minie i może takie nabędę do kolekcji. jednak dobrze jest czasem zapytać brać forumową :D

Zapytaj @matusiaka na priv raczej nie powienin robić kłopotów ze sprzedażą

• 0

lecz mam do was koledzy małą prośbę,czy może ktoś podlinkować mi bezsterowca Siudaka :huh: nigdy nie miałem tej przynęty a na alledrogo ostatnio pełno wyrobów siudakopodobnych i sam już nie wiem które są oryginalne

Ja ze swej strony poleciłbym ci te oto wobki,ale decyzja należy do ciebie :D

Łomżyńskie bezsterowce

http://www.allegro.pl/item598952348_lomzynskie_bezsterowce.h tml

Jak szybko prowadzisz te bezsterowce?

• 0

tofik, musisz zaopatrzyć się w moje ukleje i się fart odwróci :D

Zdążyłem przetestować RH7 i...rewelacja!

Bolki siedząc cicho wypuszczały się w pościg za tą przynętą :huh:

Coś podobnego jak ze starym Siudakiem tyle ,że bardziej intensywnie.

Niestety uzbrojenie w mięciutki hak nie pozwoliło wygrać z grubymi bolkami :(

Z RH 12 była tylko gra wstępna...sporo rybek ,ale drobnych co dziwne...w tym roku prawdziwy test :D

• 0

lecz mam do was koledzy małą prośbę,czy może ktoś podlinkować mi bezsterowca Siudaka :huh: nigdy nie miałem tej przynęty a na alledrogo ostatnio pełno wyrobów siudakopodobnych i sam już nie wiem które są oryginalne

Łomżyńskie bezsterowce

Średnie tempo wystarczy aby boleń się skusił na wiosnę,latem przy niskim stanie wody a co za tym idzie płynącej spokojnie,wobler traci na łowności,co nie oznacza ze jest nie łowny.Biały jest skuteczny jak i z czarnym grzbietem.

Ps.Widzę ze ktoś już się skusił i kupił.

• 0

Z tego co ja zaobserwowałem w RH7 hak był w porządku,raczej guma była bardziej mniej trwała,ja ze sobą brałem klej szybkoschnący nad wodę,aby szybko można było przyprowadzić oklejkę do stanu normalnego :D .

• 0

Łomżyńskie bezsterowce

Średnie tempo wystarczy aby boleń się skusił na wiosnę,latem przy niskim stanie wody a co za tym idzie płynącej spokojnie,wobler traci na łowności,co nie oznacza ze jest nie łowny.Biały jest skuteczny jak i z czarnym grzbietem.

U mnie było tak:

przy szybkim prowadzeniu kręcił się dookoła osi,

przy średnim chodził strasznie szeroko i bolki go olewały :wacko:

• 0

Łomżyńskie bezsterowce

U mnie było tak:

Zgadza się,przy expresowym tempie kręcił się w kolo osi,ale nie wszystkie,być może jakaś wada wobka.

• 0

Łomżyńskie bezsterowce

U mnie było tak:

@Maciejowaty - myślę że takie zjawisko jak opisałeś jest spowodowane zbyt dużą masą bezsterowca w proporcji do długości Ja takich problemów nie mam z bezsterowcami do 16 g - cięższe niestety się nie popisują i kręcą dookoła osi. Miałem kilka takich, o wadze 25 -30 g - pozostaje tylko wymienić je na lżejsze u sprzedawcy

Myślę że powodem jest za duża waga. Pierwsze bezsterowce które kupiłem miały wagę do około 12-15 g i były OK Poprosiłem kiedyś sprzedawcę o zrobienie cięższych (20-30 g) i w tych pojawia się problem obrotu wokół osi.

• 0

Z RH 12 była tylko gra wstępna...sporo rybek ,ale drobnych co dziwne...w tym roku prawdziwy test :D

Teraz tego problemu nie ma bo wszystkie RH7 zaopatrzone są w solidne kotwiczki. ( choć posiadam jeszcze koło 15 sztuk z hakami:))

W testach z RH12 życzę sukcesów bo ten rozmiar potrafi łowić grube bolki. Tylko trzeba się nieco przyłożyć i nie wątpić w tą rozmiarówkę, bo robi dobrą robotę w wodzie.

Ja jestem ciekaw jak się będzie spisywać RH10 nowy wytwór producenta, a testy zaczną się już niedługo

oj będzie się działo :D

• 0

No tak;) ja się skusiłem(supermamuska2007).. bo widziałem w waszym rankingu że wysoko je oceniacie szukałem ich bardzo długo i czekałem na aukcje. Ja zaczynam w tym roku z bolkami.. może właśnie na nie złapię pierwszego bolka;) kto wie..kompletuje wszystkie polecane przez Was przynęty.

Kupiłem też RH8 i RH10 .. i w związku z tym małe pytanie. czym się różni RH8 od RH7? ..tylko wielkością? jakoś przy zamówieniu się zapomniałem i nie kupiłem tych mniejszych..

• 0

Ukleja 7 cm to już historia. Od tego czasu były 4 zmiany. Najnowsza ma nową główkę a body z bardziej miękkiego silikonu. Ponad wszelka wątpliwość (wiele testów porównawczych) im bardziej miękka ukleja tym bardziej skuteczna. Nie zauważyłem też aby ukleja wabiła jakiś konkretny rozmiar boleni czy sandaczy. Raczej odnoszę wrażenie że łowi co jest. To, że na model 12 cm rzucają się nieduże bolenie dowodzi, że żerowanie na małych wierzchówkach nie jest sztywną zasadą. Ja to wiem od 8 lat, że bolenie prowadzą „podwójne życie”. Co do największych boleni to upieram się, że należy na nie polować nad dnem i na duże przynęty. Szanse wzrastają kilkukrotnie. Ukleja dopiero w lipcu dostała dobre uzbrojenie. Wystarczało 2 miesiąca aby padł na nią boleń który w najgorszym wypadku (nie ważony) był rekordem polski. Od czasu jak zacząłem łowić głęboko ilość łowionych dużych ryb wzrosła kilkukrotnie. Ukleja ten wynik jeszcze podbija. Ale to przygrywka bo trzeba mieć świadomość, że eksperymentowanie ma swoją cenę. Nie ukrywam, że wiąże z tą metodą i przynęta wielkie nadzieje. Doniesienia ludzi którzy łowią uklejami daje do myślenia. Najbardziej zaskoczyła mnie skuteczność uklei na sandacze. Mam wiele przykładów na to, że bije na głowę kopyta. Jeden z klientów naciął sandaczy łowiąc na Ebro ukleją wertykalnie. Ale najdziwniejsze jest to, że łowi się na nią sandacze kompletnie nie sandaczowo. Skłania mnie to do wniosku, że nie tylko boleń jest ryba wymagającą. My poznaliśmy wymagania rap dzięki temu, że żerują w widoczny sposób. O taką wiedzę dużo trudniej w przypadku ryb żerujący przy dnie. Kiedy sandacze nie gryzą na flegmatyczne kopyta warto sięgać po coś z drugiego bieguna. Koniec reklamy

8 cm, 10 g

10 cm, 18 g

12 cm, 32 g

Podałem wagę całej przynęty. Np. model 10 cm ma główkę 14 g.

post-158-1348914299,8534_thumb.jpg

• 0

@Robert, mam takie cudo i w tym roku będę próbował połowić na to Bolki, napisz tylko ile cm mają poszczególne modele na tym zjęciu bo nie ma punktu odniesienia. Osobiscie jestem zwolennikiem mniejszych przynet na bolki i zainteresował mnie ten najmniejszy :mellow: , tylko że nie wiem ile ma cm

• 0

Racja że na sandacze się sprawdziła idealnie i moje wszystkie teorie kopyt upadły, szczególnie jednego :( Ale czuje że RH10 będzie jeszcze lepsza bo na RH12 ze wzgklędu na jej wagę i stan wody nie było bardzo gdzie połowić poza dołkami.

Ale to nie wątek o sandaczach tylko bolusiach, a więc panowie nad wodę marsz obserwować zapisywać i czekać na 1 maja 2009 :D

• 0

@marcin1521 -dzięki za link. @woys ponieważ mieszkamy po przeciwnych brzegach Warty mam małe pytanie: czy tobie też się wydaje że na przeciwległym brzegu ryby lepiej żerują??? :huh: bo ja i @mirat zawsze mamy takie wrażenie że wszystkie ryby są pod twoim brzegiem :lol: koniec OT

Szczerze to macie troche racji bo na moją strone nie narzekam, jak po drugiej stronie walą to po mojej zawsze sie coś znajdzie, a nawet miejscami musze przyznać ze umnie jest więcej bolków :mellow: z racji tego ze po 2 stronie jest bardziej zróżnicowany brzeg i miejscami jest ich mniej a miejscami dużo więcej. Co do waszego brzegu co mnie strasznie denerwuje jak rano jest zimno to wam słoneczko grzeje a jak sie robi gorąco to macie cień- przynajmniej latem, a ja rano marzne a popołudniu sie gotuje ;) ale nic takie życie

• 0

@Maciejowaty - myślę że takie zjawisko jak opisałeś jest spowodowane zbyt dużą masą bezsterowca w proporcji do długości Ja takich problemów nie mam z bezsterowcami do 16 g - cięższe niestety się nie popisują i kręcą dookoła osi. Miałem kilka takich, o wadze 25 -30 g - pozostaje tylko wymienić je na lżejsze u sprzedawcy

Myślę że powodem jest za duża waga. Pierwsze bezsterowce które kupiłem miały wagę do około 12-15 g i były OK Poprosiłem kiedyś sprzedawcę o zrobienie cięższych (20-30 g) i w tych pojawia się problem obrotu wokół osi.

Niestety duża waga tego nie powoduje. Dzisiaj nad wodą testowałem prace starych Siudaków, które kupiłem ostatnio na allegro. Przynęty mają ok 10 - 12 gram i wszystkie przy szybkim prowadzeniu kręcą się wokół własnej osi.