Skocz do zawartości
  • 0

Przygotowania do sezonu Boleniowego 2009r.

biosteron

Pytanie

Witam wszystkich Boleniarzy.

Do sezony boleniowego został miesiąc i kilka dni,jestem ciekawy jak wyglądają Wasze przygotowania w tym kierunku??.Tzn. jakiego sprzętu w tym sezonie będziecie używać,jakieś nowe kijki ?,kołowrotki??,jakie polecacie żyłki,plecionki??.Zapewne nowy zakup przynęt samoróbek ?, od znanych lub mniej znanych mistrzów,także tych ze sklepów.Być może macie w planach wypady za boleniami na inne akweny niż dotychczas?.Temat dosyć obszerny i myślę ze nie gasnący do 1Maja :D.Wiec nie oszczędzajcie pióra i wymieniajmy się informacjami.

Oczywiście C&R ponad wszystko.

• Odpowiedzi 241
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

U nas też grasują ale ja nie chodzę na „pochody pierwszomajowe” B)

jest to ciekawe podejście... też nie lubię tłoku nad wodą ,nawet bardzo nie lubię,ale idę w tym dniu nad wodę. gdybym nie poszedł 1 maja na ryby to tak jak bym zjadł wieczerzę wigilijną w innym dniu niż 24 grudnia :wacko: ja wszystko rozumiem tzn obraz mięsiarzy łowiących na żywca , znam pojęcie stonki itd. ale nie potrafię wytrzymać w domu w tym dniu. z resztą gdybym miał chodzić na ryby kiedy jest nad wodą pusto to ... nie chodził bym na ryby wcale :angry: po prostu tak mnie nauczył ojciec że 1 maj to święto ,nie koniecznie pracy :D koniec OT

• 0

Wczoraj zaobserwowałem ok 10 ataków boleni ale jeszcze takich nieśmiałych, jakby niechcących :D 1 maja będę oczywiście na rybach. Mam to szczęście, że u mnie świadomie łowiących bolenie jest raptem kilku i tłoku nie powinno być. Szkoda, że wszyscy je zabijają ale przynajmniej wyników nie mają powalających.

• 0

W W-wie raczej powodziowo jeszcze jest...a ostatnio jeszcze poszlo w gore od stanu na zdjeciach.

Na 1szym zdjeciu widac (nie wiedac <_< ), ze beton ostrogi jest ze 30cm pod powierzchnia.

Na 2gim jakby sie kto pytal koryto jest za tym krzaczkiem ostatnim z prawej strony.

W takich warunkach trudno o to, zeby cos chodzilo...

Gumo

p.s. Tym ktorzy zabieraja Bolenie zazdroszcze podniebienia. :wacko: :D

Przypomina to sposob Papuasów, ktorzy maja zwyczaj wykorzystywac pozywienie poprzez kilkukrotne przepuszzzcenie przez przewod pokarmowy... :lol:

post-15-1348914304,2189_thumb.jpg

post-15-1348914304,4744_thumb.jpg

• 0

A ja chodze nad warte praktycznie codziennie na godzinke wieczorem i tak już od 2 tygodni,i pare razy płotki poskubać, a ataku w tym roku jeszcze niewidziałem, co do pożywienia to pływa go naprawde dużo przy powierzchni. Ale jak przyjdzie czas to uklei będzie więcej w powietrzu niż w wodzie :mellow:

• 0

Dziś wyskoczyliśmy z Redzim na wodę która nie podlega PZW. Zameldował się pierwszy w tym roku bolek 80+ :D Fotki niestety nie mamy bo ryba zwiała mi z rąk. Przy próbie kolejnego podebrania ryba dał nura w zalane krzaki. Druga kotwiczka ugrzęzła w nich i po rybie. Wzięła na RH10. Klasyka łowienia z dna. Przynęta zostaje zaatakowana na wynurzaniu. Potem już wszystko normalnie. Wynurza się wielkie cielsko i nogi się uginają :D

• 0

Muszę przyznać że widok bolka był wspaniały :D Szkoda że się nie udało go wyholować do końca, ale co się odwlecze to nie uciecze <_<

Ogólnie wyjazd bardzo udany pod każdym względem i to bardzo cieszy. Nie ma nic lepszego jak udany wyjazd plus walka z fajnym bolkiem :D Urośnie do następnego spotkania B)

• 0

a ja mam kilka pytań co do uklejek Roberta;)

po pierwsze: wrzuciłem je wczoraj do wody z ciekawosci;p i chyba za bardzo nie wiem jak się z nią obchodzic, podszarpywać? jak szybko ciągnąć? ona ma jakoś szczególnie pracować? bo zobaczyłem ze przy duzej prędkosci ściągania zaczyna

po drugie: jak je przechowywać? mogą leżeć w plastikowym pudełku na sobie? czy tak jak w paczce?.. osobno każda.

• 0

Mysle ze najlepiej jak sie wypowie Robert, ja jednak powiem Ci ze to zalezy przedewszystkim tez od wielkosci ukleji. Jaka masz? Jezeli masz RH8 to musisz ja w naprawde w dosyc wysokim tempie prowadzic. Ona zacznie wtedy pracowac - praca bedzie odczuwalna na kiju.

Jezeli masz RH10 lub RH12 to wystarczy je w mniejszym tempie prowadzic niz RH8 i wtedy i one zaczna pracowac.

Uklejami wiekszymi lowi sie z dna lub troche nad nim. Mniejsza jest przeznaczona do polowow powierzchniowych.

Ja przechowywuje w pudelku Plano i nie mialem jeszcze zadnych problemow.

Pozdrawiam

Tomek

• 0

Przechowywać tak aby nie były pozaginane na dłuższy okres czasu bo im może wejść w nawyk :D Najlepiej je kłaść po dwie odwrócone głowami i jakaś przekładka. Potem kolejne. Jeśli tylko ukleja płynie pionowo to pracuje tak jak została zaprogramowana, czyli boleniowo.