Skocz do zawartości

Oklejanie przynęt

adamekkp

Rekomendowane odpowiedzi

Może to temat na cafejb, choć uważam, że będzie tutaj lepiej pasował(jeżeli będzie trzeba to poproszę moda o usunięcie).

Czy ktoś coś już wie o http://jigskinz.com ?

pojawiło się to już na Polskim rynku?

Czyżby takie rozwiązanie usprawniłoby produkcje ?

tak nawiasem, polecam paul adams'a z yt rewelacyjne poradniki.

Edytowane przez adamekkp

Może to temat na cafejb, choć uważam, że będzie tutaj lepiej pasował(jeżeli będzie trzeba to poproszę moda o usunięcie).

Czy ktoś coś już wie o http://jigskinz.com ?

pojawiło się to już na Polskim rynku?

Czyżby takie rozwiązanie usprawniłoby produkcje ?

tak nawiasem, polecam paul adams'a z yt rewelacyjne poradniki.

Kolega odnowił u mnie to, o czym bardzo często myślę ! Zastanawiam się dlaczego właściciele drukarni nie podejmują się produkcji i dystrybucji folii - okleiny na woblery. Czyżby w/g nich byłoby to nieopłacalne ? 

Nie trzeba byłoby w każdym przypadku męczyć się np. taką dłubanką ;) Nie odnoszę się do efektów, jak np. refleksów świetlnych przynęt w wodzie, ( folia alu. wyciskana i okleina okleina druk ).

Koszt. 11 zł  25 mb. folii aluminiowej 3M, setki sztuk oklein i  trochę pracy. :)

post-53112-0-14427000-1411059308_thumb.jpg

Edytowane przez Harjer

• 2 miesiące temu...

Heh, czego to ludzie nie wymysla, pierwszy raz w sumie takie cos widze, niby pomysl nie glupi, szybkie oklejenie wobka ale jakos bardziej podchodzi mi folia alu faktura luski i aero :)

No jasne. Szybko, prosto i gotowe. Lecz naniesienie faktury łuski poprzez natrysk a wyciśnięcie łuski w alu, daje różnicę ;)

To przykład :)

post-53112-0-42244900-1417279506_thumb.jpg

post-53112-0-04840500-1417279520_thumb.jpg

• Like 1

Kolego Harjer chodziło mi o to, że bardziej od takiego rozwiązania jak na filmiku odpowiada mi albo pomalowanie wobka aero albo oklejenie go fakturka łuski z folii alu, a że taka róznica jest to wiem, jeśli chodzi o łuske to własnie odciskana na folii daje najciekawszy efekt no i można na folii robić różne cuda tzn wiele wzorów łusek ;)

Inny przykład.

Wyciskana w folii aluminiowej faktura skóry. Nie chodzi tutaj o zrobienie łuski. Jej imitację stworzy naniesienie łuski natryskiem poprzez siatkę. Nazywam to podwójną techniką dekoracyjną, mającą imitować realistyczny wygląd rybki. Całym efektem woblera będzie właśnie boczna srebrna faktura skóry ;)

post-53112-0-01032300-1417280467_thumb.jpg

Można też wykorzystać metodę podwójnego klejenia. Tiul, bądź inny materiał siateczkowy naklejając na korpus, a dopiero później folię alu. Metoda pracochłonna, ale przynosząca ciekawe efekty. Dla mnie ulubiona ;)

Piękny efekt ! To jest właśnie wyszukana, ciekawa pomysłowość :)

Edytowane przez Harjer

niedługo wstawie zdjęcie jak wyglda ta łuska na woblerku aktualnie nie mam zrobionej ani jednej sztuki, szewc bez butów chodzi :)

Normalne  ;) Też tak mam.

Nawiązując do technik oklejania, powracam do taśmy alu i wyciskania łuski. Ja aktualnie w kilkudziesięciu modelach woblerów robiłem fakturę skóry, by po nałożeniu kolorów, nałożyć ostatni dekor - natrysk łuski. Niejednokrotnie zdarza się, że cała praca w jednym lub dwóch egzemplarzach, (z kilkudziesięciu sztuk) idzie na marne. Niestety mamy prawo Murphy'ego - niejednokrotnie działa :P Nie zawsze wszystko tak gra, jakby się chciało :D

Jest skóra, są pasy - robią się stadka okoni :D  Wygląda to aktualnie tak ;)

post-53112-0-25009700-1417374957_thumb.jpg