Skocz do zawartości

Oklejanie przynęt

adamekkp

Rekomendowane odpowiedzi

moim zdaniem wszystko zalezy od rodzaju polaczenia oczek w takiej siatce. Na twojej luska wychodzi jak naturalna (polokrągla) ja zastosowalem taka siatke jak pisze kolega Mariusz. A dokladniej byla to siatka do tuningu samochodow - zderzaków, no i powiem ci ze do twojego odcisku folii nie ma startu

Witam, chciałem zapytać o samą technikę odgniatania tej siatki. Mianowicie czy ona jest docięta i znajduje się pod folią? Sam próbuje na różne sposoby na woblerach z pianki i odgnieść na woblerze już oklejonym ale nie potrafię. Bardzo proszę o małą podpowiedź.

Próbowałem podklejać ale był to tiul siatka jest za gruba i za sztywna. Tiul czasem potrafił się odkleić więc zrezygnowałem tej techniki  -_-

Jeśli chodzi o tą siatkę z fotki to kładę na niej kawałek taśmy aluminiowej białą stroną do góry i odgniatam (pocieram mocno) baterią R20 - jest obła więc idzie gładko. Nie musi to by akurat bateria może być coś innego - popróbuj, testuj, tutaj też chodzi o FUN  ;)

Edytowane przez Piotr.B

Jeszcze w temacie odciskania, można też odcisnąć bezpośrednio na drewnie. Ja akurat tutaj korzystałem z balsy która jest miękka, na lipie juz jest trudniej. No i po wszystkich warstwach farb, odciśnięta łuska tez juz nie bedzie tak widoczna.

CAM00604.jpg

Siatka wycięta z byłego już przybornika biurowego, był to taki okrągły kubek zrobiony z tej siatki.

• Like 1

Drewno to bardzo wdzięczny materiał.

Ja wyciskam łuskę po oklejeniu.

16e4dcf832a361d4gen.jpg

Na filmie także pokazana jest drobna łuska ale zapewniam że możliwości jest wiele.

Niebawem skończę kilka woblerów gdzie będzie to widoczne.

Edytowane przez Kathir
  • Like 2

• 4 tygodnie później...

Aby patrzeć jak na giełdzie pojawią się ogłoszenia: Sprzedam latarkę do odciskania łuski na folii aluminiowej :P Pomysł dobry, odciskałem kiedyś nożykiem do strugania czy też śrubokrętem i...latarką też próbowałem, szczególnie fajnie to wygląda na mniejszych konstrukcjach.

Edytowane przez Tomek1988

• 3 lata później...

Taki eksperyment z czystej ciekawości. Wobler piankowy i folia spożywcza. Jest monolitem z pianką. Można piłować i nic się nie oderwie. Ułożona na nierównej powierzchni i to wszystko bez użycia kleju. Zajęło mi to 2 dodatkowe minuty. Jak znajdę chwilę odcisnę na nim łuskę.

vob.jpg

• Like 1

Zapewne folią wyściełałeś formę przed zalaniem.Poliuretany dobrze kleją się do aluminium i żeczywiście folia mocno przylega.

Co do odciskania łuski na małych woblerkach z aluminiową okleiną to świetnie nadają się radełkowane końcówki do przewodów antenowych. Są tanie i łatwo przerobić na wałeczek dla łatwiejszej pracy.

post-46053-0-71529900-1522575656_thumb.jpg

• Like 5

Nie gratuluje domyślności bo to było proste/oczywiste. Ten sam zabieg na foli transferowej już się nie udał. Jak zwykle na krawędziach zostały puste placki. No ale to takie próby, bo są folie nakładające się bez problemów na gotowe odlewy w  kilka sekund. A co do łuski to ja wklejałem w formę siatkę i odciskałem ale rożnie to wychodziło. Pianka nie wszędzie ma jednakową twardość. Wyjściem  jest forma z łuską zrobiona nalepiaj na elektrodrążarce jak robią to profesjonalne firmy. A te końcówki antenowe toi chyba trzeba odciskać przed oklejeniem bo na woblerze będzie negatyw łuski a nie pozytyw?

Taki eksperyment z czystej ciekawości. Wobler piankowy i folia spożywcza. Jest monolitem z pianką. Można piłować i nic się nie oderwie. Ułożona na nierównej powierzchni i to wszystko bez użycia kleju. Zajęło mi to 2 dodatkowe minuty. Jak znajdę chwilę odcisnę na nim łuskę.

vob.jpg

Szaleństwo normalnie ;)