kardi Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Witajcie . Najprawdopodobniej odszedł jeden z nas. Na forum smutek i wspomnienia, proza i wiersz. Pomyślałem o miejscu,w którym za jakiś czas mógłbym przypomnieć sobie twarz i upodobania nieobecnego już Kolegi. O miejscu w którym ,cóż takie jest życie,byłoby miejsce dla wspomnień o innych , łowiących już w najrybniejszych wodach. Nasz portal ma bowiem coraz więcej lat i o faktach z tego wynikających nie sposób czasem zapomnieć. Chciałbym zaproponować utworzenie podpiętego w sposób przemyślany wątku,w którym krótka notatka uzupełniona zdjęciem przywracałaby spędzone razem z nieobecnym chwile. Nie, nie chodzi o nekrolog,nie myślę o rubryce "z żałobnej karty" obecnej kiedyś w WW. Odpowiednia forma i treść ,brak sztampy i komunałów a w ich miejsce krótka spisana przez przyjaciela anegdota ,znane z forum superzdjęcie - o tak,o tym myślałem. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adamekkp Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Hej, ja tak szybko bo z moim internetem jest nieciekawieKiedyś na xxx forum była podobna sytuacja(e), został utworzony temat "Ku pamięci" gdzie najczęściej co roku każdy dodawał coś od siebieA urodziny i "data odejścia" były wyświetlane co roku by szersze grono "znajomych" bo przyjaciele i rodzina nie potrzebuja przypomnień- w miejscu powiadomień o urodzinach. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 drag Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Kardi,słusznie zauważyłeś że nie tylko portalowi przybywa lat,także my jesteśmy coraz starsi.Uważam,że warto zastanowić się nad Twoją inicjatywą.Widzę portal jako miejsce w którym rozmawiamy nie tylko o sprzecie,rybach i technikach ich połowu.Są także sprawy mniej miłe,po prostu smutne,od których jednak nie da się uciec i jako społeczność musimy o tym pamiętać.Miejsce o którym piszesz widzę natomiast nie jako takie które bedzie potęgowało smutek.Mam nadzieję że raczej przywoła ono(z czasem) na twarz niektórych usmiech i pozwoli gromadzic dobre i miłe wspomnienia.Oby,jeśli juz powstanie,był to najbardziej ubogi wątek na forum,choć jak pisałem,od życia nie da się uciec.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Shark Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Myślę, że to jest dobry pomysł i nie ma co się zastanawiać czy nie będzie wyglądał dziwnie czy nawet głupio, czy ktoś się nie będzie z tego śmiał... Dlaczego ? Ponieważ na forach o naszych zwierzęcych pupilach i przyjacielach to już standard od bardzo dawna, nawet na forum o fretkach jest taki specjalny dział "Tęczowy most", więc dlaczego nie mielibyśmy w ten sposób wspominać i upamiętniać ludzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 grunwald1980 Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Porownywac fretki do ludzi ? Hmm... na forach stworzonych dla fretek to rozumie, na tym forum raczej nekrologi ryb bym widzial.Kurcze, zamysl autora watku piekny, ale pamiec powinnismy czcic raczej w gronie znajomych, rodziny.Ja np nie chcialbym aby co roku wyskakiwalo moje zdjecie z informacja, ur.xx zm.xx z powodu takiego i takiego.Po co byc na ustach ludzi, ktorzy ani mnie nie znali, nawet o mnie nie slyszeli.Wolalbym aby grono znajomych i rodzina od czasu do czasu mnie wspomnieli.Kolejny krok to "wyrazam zgode, aby po smierci, moj duch krazyl po forum...", ja bym takiej zgody nie wyrazil.Moze autorowi chodzilo o to by w jakis sposob czcic pamiec po tych co odeszli, badz ....? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 slawek_2348 Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 A może po prostu 1.XI. zapalic symboliczną świeczkę i wspomniec tych którzy odeszli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 grunwald1980 Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Badz odmowic "wieczne odpoczywanie..." w intencji danej osoby.Chyba wiecej bedzie znaczylo niz zapalenie swieczki na forum. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 drag Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Porownywac fretki do ludzi ? Hmm... na forach stworzonych dla fretek to rozumie, na tym forum raczej nekrologi ryb bym widzial.Kurcze, zamysl autora watku piekny, ale pamiec powinnismy czcic raczej w gronie znajomych, rodziny.Ja np nie chcialbym aby co roku wyskakiwalo moje zdjecie z informacja, ur.xx zm.xx z powodu takiego i takiego.Po co byc na ustach ludzi, ktorzy ani mnie nie znali, nawet o mnie nie slyszeli.Wolalbym aby grono znajomych i rodzina od czasu do czasu mnie wspomnieli.Kolejny krok to "wyrazam zgode, aby po smierci, moj duch krazyl po forum...", ja bym takiej zgody nie wyrazil.Moze autorowi chodzilo o to by w jakis sposob czcic pamiec po tych co odeszli, badz ....?Kardi jako autor wątku pewnie się wypowie.Z mojego punktu widzenia miałoby to wyglądać zupełnie inaczej.Nie chodzi o żadne wyskakiwanie zdjęcia z informacją a już ta ironia z krążeniem ducha na forum chyba trochę nie na miejscu.Myślę że zwykłe wspomnienie o człowieku który był członkiem naszej społeczności poparte zdjęciem nie byłoby niczym dziwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 A może po prostu 1.XI. zapalic symboliczną świeczkę i wspomniec tych którzy odeszli ? Badz odmowic "wieczne odpoczywanie..." w intencji danej osoby.Chyba wiecej bedzie znaczylo niz zapalenie swieczki na forum.Jedni zapala świeczkę, drudzy odmówią modlitwę. Mamy rózne przekonania. Co będzie więcej znaczyło i czy w ogóle ma znaczenie pewnie się nie dowiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysiek_W Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Nie wiem. Intencję rozumiem, ale gdyby chodziło o mnie, to ja jako rodzina nie życzyłbym sobie tego. Poprostu. Każdy jest czyimś synem, bratem, ojcem etc. uczucia osób bliskich niekoniecznie mogą iść w parze z intencjami znajomych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Manniek66 Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Myślę, że tak kącik nie jest na forum potrzebny. Każdy z nas kto znał osobę, która nas opuściła będzie o niej zawsze pamiętał i wspominał. Nie potrzebujemy do tego wspomagaczy i przypominajek. Zamiast co roku walnąć dwa nawiasy i gwiazdkę lepiej się za tą osobę pomodlić lub chociażby powspominać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 grunwald1980 Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 a już ta ironia z krążeniem ducha na forum chyba trochę nie na miejscu.Myślę że zwykłe wspomnienie o człowieku który był członkiem naszej społeczności ...O to mi wlasnie chodzi, to moze byc troche nie na miejscu.Krystek, mial swoja rodzine, moglaby ona sobie tego nie zyczyc.Nasze "potrzeby" moga nie isc w parze z tym co mysli rodzina.Drugie zdanie, mysle ze zwykle wspomnienie o czlowieku, ktory byl czlonkiem naszej spolecznosci, w zupelnosci wystarczy.Oczywiscie to tylko moje prywatne zdanie, kazdy mysli po swojemu i ma inne podejscie do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robert67 Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Nie wiem. Intencję rozumiem, ale gdyby chodziło o mnie, to ja jako rodzina nie życzyłbym sobie tego. Poprostu. Każdy jest czyimś synem, bratem, ojcem etc. uczucia osób bliskich niekoniecznie mogą iść w parze z intencjami znajomych. Nie rozumiem. Chodzi o to, że rodzinie może nie odpowiadać nasze środowisko?Tak sobie myślę, gdyby Krystek nie czuł się związany z portalem czy jego użytkownikami, pewnie nawet nie wiedzielibyśmy o jego istnieniu.Czy naprawdę myślisz, że rodzina w tym konkretnym przypadku może sprzeciwić się oddaniu hołdu pamięci... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kardi Opublikowano 10 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Myślałem ,że krótka wzmianka o określonej w przybliżeniu ilości znaków,o treści ustalonej w porozumieniu z redakcją byłaby odpowiednia.Wędkarskie upodobania,ulubione łowisko,ciekawa krótka opowiastka i zdjęcie przypominajace Kolegę. Oczywiście nie myślałem o niczym więcej,poza miejscem w którym chcący znalazłby właśnie to.Ciche spokojne i oby prawie puste miejsce. Epatowanie śmiercią ,co chyba jasne ,nie jest celem mojej propozycji. Zachowanie na dłużej choć części sympatii obecnej w setkach postów napisanych w ostatnich dniach już jednak warte jest wysiłku. Temat niełatwy,propozycja kontrowersyjna, jednak społeczność utrzymuje swą tożsamość także dzięki wspomnieniom. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysiek_W Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Nie rozumiem. Chodzi o to, że rodzinie może nie odpowiadać nasze środowisko? Nie, nie o to chodzi. Jest bez znaczenia jak kto się, gdzie czuł, kiedy odszedł. Bo jest to niczym wobec tego, że już go tutaj nie ma. Można polecić go w modlitwie. Natomiast jeśli chce się w jakiś sposób kogoś publicznie wspominać, to wypadało by zapytać o to tych, którzy byli najbliżsi i opłakują najbardziej. Tak nakazuje dobry obyczaj. Wydaje mi się wysoce niestosowne, zwracanie się do rodziny z zapytaniem o taką rzecz. Czy naprawdę myślisz, że rodzina w tym konkretnym przypadku może sprzeciwić się oddaniu hołdu pamięci... Nigdzie nie napisałem, że tak myślę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Panowie . Sprawa jest prosta. Jeżeli ktoś ci jest bliski to o nim będziesz pamiętał . Nie trzeba takich miejsc wg mnie... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robert67 Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Nie, nie o to chodzi. Jest bez znaczenia jak kto się, gdzie czuł, kiedy odszedł. Bo jest to niczym wobec tego, że już go tutaj nie ma. Można polecić go w modlitwie. Natomiast jeśli chce się w jakiś sposób kogoś publicznie wspominać, to wypadało by zapytać o to tych, którzy byli najbliżsi i opłakują najbardziej. Tak nakazuje dobry obyczaj. Wydaje mi się wysoce niestosowne, zwracanie się do rodziny z zapytaniem o taką rzecz. Nigdzie nie napisałem, że tak myślę. O.K. Nie wszystko, co w pierwszej chwili wydaje się jasne i słuszne musi takie w rezultacie być. Chociaż trudno się z tym pogodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jalo1975 Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Panowie . Sprawa jest prosta. Jeżeli ktoś ci jest bliski to o nim będziesz pamiętał . Nie trzeba takich miejsc wg mnie...Święte słowa.Wg.mnie też nie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Erin Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 To takie nasze polskie - swojskie.... Z pewnością wielu i tak będzie pamiętać o tym tragicznym zajściu.Choćby dlatego, że nie jeden forumowicz doszedł już do wniosku, że nie ma jeszcze takiej przynęty dla której warto ryzykować wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomy Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Po prostu pamiętać.To chyba najlepsze wyjście. Edytowane 10 Września 2014 przez Tomy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Forecast Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Skromna kamienna tablica na burcie powyżej miejsca. "Tu zginął tragicznie Krystian ................ Koledzy wędkarze." tak to bym widział. Już nie zobaczę dwóch braci skradających się po burcie będąc na przeciwległej przykosie. Robert bądź silny i nie zeświruj a broń boże nie zaprzestań łowić. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 covent Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Po prostu pamiętać.To chyba najlepsze wyjście. I wyciągnąć z tego wnioski dla siebie. To smutne, że Krystian już nie żyje ale to jednak ogromna przestroga dla każdego z nas.. Naprawdę nie ma tak cennych przynęt dla, których warto ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 seiken Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Skromna kamienna tablica na burcie powyżej miejsca. "Tu zginął tragicznie Krystian ................ Koledzy wędkarze." tak to bym widział. Chyba ,że wyryte na zwykłym głazie , bo jesli zrobi się tablice na płycie z granitu to za długo nie powisi....po za tym tam sa spore przybory wiec głaz musi być dość duży i dobrze osadzonyJa osobiście nie jestem zwolennikiem takich symboli , pamięć w sercu jest najważniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 grunwald1980 Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Tak sobie mysle.Watek @Krystian, w wiesciach z nad wody spada coraz nizej, niedlugo poleci na kolejna strone, pozniej coraz dalej, az wszyscy o nim zapomna.@Kardi zalozyl temat "Jak ich zapamietac?" , watek "Krystian (*)" ma juz swoja bogata tresc, moze aby nie odszedl w zapomnienie, podpiac go w wiesciach z nad wody, aby byl zawsze na pierwszej stronie.Sam nie wiem, z jednej strony jestem przeciwny temu aby osobiste tragedie pojawialy sie na forum publicznym, z drugiej strony jak widze ze watek spada w dol, to mi jest jeszcze bardziej zal, ze kolega odszedl a nasze zycie wraca do normy.Moze tak ma to poprostu wygladac.Mysle o nim i nie moge sie z tym pogodzic 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woblery z Bielska Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 (...).Myślę o nim i nie mogę się z tym pogodzić Mam tak samo. Jednak świat wciąż idzie naprzód. Dzieci dorastają, dziadkowie odchodzą. taka jest naturalna kolej rzeczy. Szczególnie bolesne jest, gdy odchodzi ktoś młody, serdeczny, o kim mamy szczególnie dobre wspomnienia. jednak w pewnym momencie "podpięty" wątek zacznie być sztucznym, przez to fałszywym bólem po stracie. Nadejdą nowi userzy, którzy nie znali Krystka i będą się dziwić. Może ktoś zadrwi. Choćby z głupoty. Pozwólmy Krystianowi odejść w spokoju. Gdy nadejdzie czas, początkiem listopada, czy za rok, uronimy jeszcze niejedną łzę wspominając naszego kolegę. Wątek znów powróci, będzie czytany, pojawią się nowe wpisy.I będzie to naturalne.Nic sztucznego.To jest forum wędkarskie, taki jest jego cel istnienia. Znajdziemy sposób na upamiętnienie Krystiana. Choćby poprzez uwalnianie wszystkich boleni. Lub odpowiednio nazywając wątek boleniom poświęcony. Może za rok zrobimy zlot nad płocką Wisłą. Lub może każdy uczci Go na swój sposób. Nie podpinajmy wątku Krystkowi poświęconego. Pozwólmy Mu odejść w spokoju... 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tofik Opublikowano 11 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 A może by tak .....coroczny memoriał organizować?Świat sportu właśnie tak czci pamięć ludzi/kolegów którzy odeszli,i myślę że jest to odpowiednia forma. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
kardi
Witajcie .
Najprawdopodobniej odszedł jeden z nas. Na forum smutek i wspomnienia, proza i wiersz.
Pomyślałem o miejscu,w którym za jakiś czas mógłbym przypomnieć sobie twarz i upodobania nieobecnego już Kolegi.
O miejscu w którym ,cóż takie jest życie,byłoby miejsce dla wspomnień o innych , łowiących już w najrybniejszych wodach.
Nasz portal ma bowiem coraz więcej lat i o faktach z tego wynikających nie sposób czasem zapomnieć.
Chciałbym zaproponować utworzenie podpiętego w sposób przemyślany wątku,w którym krótka notatka uzupełniona zdjęciem przywracałaby
spędzone razem z nieobecnym chwile.
Nie, nie chodzi o nekrolog,nie myślę o rubryce "z żałobnej karty" obecnej kiedyś w WW. Odpowiednia forma i treść ,brak sztampy i komunałów
a w ich miejsce krótka spisana przez przyjaciela anegdota ,znane z forum superzdjęcie - o tak,o tym myślałem.
29 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi