Skocz do zawartości

St. Croix Legend Tournament

piotrekOlc

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Piszę do posiadaczy wędek z wymienionej serii, a dokładniej Legend Tournament Walleye c.w. 3,5-11 g. 

Nie podaję dokładnego modelu, ponieważ jest dużo egzemplarzy o takim samym c.w. a mi chodzi o jego wiarygodność.

Jaki jest prawdziwy zakres ciężaru wyrzutu tych kijków, bo wiem, że Ameryka lubi mocno zaniżać tak jak miałem przypadek Fenwicka Aetosa deklarowanego na 2-21 g, a bez jęknięcia obsługiwał ponad 30-gramowe przynęty.

Z góry dzięki za odpowiedź,

Pozdrawiam ;)

Amerykańskie blanki są opisane  najzupełniej prawidłowo  :) Tylko porównując z sklepikową siarą na wagę i metry , uchodząca nie wiedzieć czemu za bógwico , można dojść do innego przekonania .  Walleye to nie tylko prymitywne nawalanie z opadu .. To specjalizacja ..

• Like 1

To nasze krajowe kije są źle opisywane, bo CW zazwyczaj jest określone na granicy wytrzymałości danej konstrukcji, a u nich jest wyznaczane optymalne...czyli w praktyce kijek może mniej i więcej, ale już bez takiego komfortu. Ja przy "naszych krajowych wydumkach" zawsze CW określam na oko...najczęściej wychodzi ok 2/3 tego co deklarował konstruktor, albo co głosi naklejka ;)

• Like 1

Założymy do niego ze 30 gram, rzucimy z całej siły i nic nie powinno się stać ale komfortu nie będzie żadnego. Tak jak przedmówcy, uważam że prawidłowo opisany kij. 

jak jest chęć i wola możesz nim ciskać nawet cegły, twoja broszka. przy kiju opisanym na 3/8 uncji kilka gramów więcej to sporo. to miałem na myśli.

To nasze krajowe kije są źle opisywane, bo CW zazwyczaj jest określone na granicy wytrzymałości danej konstrukcji, a u nich jest wyznaczane optymalne...czyli w praktyce kijek może mniej i więcej, ale już bez takiego komfortu. Ja przy "naszych krajowych wydumkach" zawsze CW określam na oko...najczęściej wychodzi ok 2/3 tego co deklarował konstruktor, albo co głosi naklejka ;)

z tym też może być różnie. miałem ostatnio możliwość pomacania w gdyńskiej pracowni kilkunastu blanków FA. blanki bardzo fajne, ale odczuwalna moc wg mnie sporo większa od tej opisanej na naklejce.

Jerkbait nie bez powodu uchodzi za portal miarodajny , dlatego nie powielajmy tutaj bzdur i niedorzeczności wyznawanych przez ludzi nieobytych z uzywaniem normalnego sprzętu :) To są niestety maniery pierwszego pokolenia awansu technicznego , ale wierzę że miną z czasem .. -_-

IM 700 Lamiglasem do dwóch oz rzucę spokojnie ćwierć kilo , z czego wcale nie musi wynikać kolejna , nowa , świecka tradycja . .

• Like 3

Jerkbait nie bez powodu uchodzi za portal miarodajny , dlatego nie powielajmy tutaj bzdur i niedorzeczności wyznawanych przez ludzi nieobytych z uzywaniem normalnego sprzętu :) To są niestety maniery pierwszego pokolenia awansu technicznego , ale wierzę że miną z czasem .. -_-

IM 700 Lamiglasem do dwóch oz rzucę spokojnie ćwierć kilo , z czego wcale nie musi wynikać kolejna , nowa , świecka tradycja . .

"maniery pierwszego pokolenia awansu technicznego". No cóż się dziwić,wielu jeszcze musi zdobyć bardzo,bardzo dużo doświadczenia aby móc rozsądnie wypowiadać się na te tematy. Wszelkie dyrdymały opisywane tutaj przez mało wtajemniczonych nie powinny mieć miejsca,a do dlatego aby nie robić wędkarzom wody z mózgu.

Ze swej strony dopowiem że to co napisał Pan Sławek jest jak najbardziej prawdziwe,tylko niektórym trudno w to uwierzyć.

Wędziska jak i blanki made in USA znanych i sprawdzonych producentów opisane są prawidłowo i na wyrost w przeciwieństwie do ogólnej sklepowej tandety made in China.

pozdrawiam

Józef Leśniak

• Like 2

Większość z nas i nie tylko zaczynała swoją przygodę z wędkarstwem od popularnych konstrukcji ogólnodostępnych w sklepach wędkarskich. Kije te w opisach mają tylko CW i czasami długość...nie mają określonej mocy. Parametr CW tych konstrukcji opisuje zarówno minimalną wagę wabika który ładuje blank wędziska, jak maksymalną wagę przynęty która nie powinna połamać kija. Jest określone jako maksymalne obciążenia, a w Zagranicznych konstrukcjach CW opisane jest jako "optymalne", czyli nie przeciążające blanku podczas energicznego wymachu. Wcześniej wspomniałem, że dla mnie krajowe sprzęty powinny mieć CW na poziomie 2/3 deklarowanego.... Ja jak zaczynałem swoją przygodę ze spinningiem, to wędziska opisanego jako 10-40gr używałem do max 30gram, bo ciskając te deklarowane 40gr miałem wrażenie, że wędka się zaraz połamie....więc w konsekwencji wymach był wolniejszy i bardziej majestatyczny. Tak więc kijek opisany u "nas" jako 10-40gr po uwzględnieniu mojego przelicznika czyli 2/3 powinien mieć optymalne CW na poziomie ok 10-28grama czyli 1OZ....i właśnie dlatego ktoś kto przywykł do naciąganych opisów mówi, że zagraniczne wędki to straszne pały, że kijem do 1oz można śmiało ciskać 40gram i to na luzie.....kijem do 1,5oz można jerki do 60-70gram rzucać....mimo że optymalne CW takiego kija to tylko 42gr....popularne jest używanie wędzisk do 5/8oz jako odpowiedników krajowego 5-25....Ja jak zamawiałem swój pierwszy kijek z USA to "ściągający" twierdził że z kija opisanego do 18gram to śmiało i energicznie rzucać algą 2 -24gr i do tego w dodatku można komfortowo poprowadzić obrotówkę w rozmiarze 4 i 5.... okazało się że algą można rzucić ale bez najmniejszego komfortu i z duszą na ramieniu, bo kijek jest mocno przeciążony....a obrotówka to max 2... 3.

PS To jest tylko moje zdanie i nikt nie musi tego tekstu traktować jako jedyna i objawiona prawda;)

Bo taka jest swiadomosc w PL - jak kij na cw do 1 oz i rzuca 59,7388392 grama to musi byc zajebisty, najlepszy. Trzeba jeszcze pamietac ze tak jak kije z usa jak i z japoni czesto przypisane sa do pewnych metod i diametralnie sie roznia mimo tych samych parametrow (moc i cw). Moj np evergreen steed smialo by mogl konkurowac apropo czulosci z najlepszymi a jest to kij do woblerow typu minnow, vibration, i top water, nie posiada akcji xfast dzielonee przez ostrosc noza rambo i zajebistosc scyzoryka Macgyver ake i tak bije na glowe wiele kijow ktore z cw do 15 gram ciskaja 50 gram :)

Edytowane przez meme174