Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik spalinowy do pontonu?

filip

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam 330tkę ze sztywną podłogą... podpinam Yamahę 5KM, pod Odrzański prąd brakuje mu czasami trochę mocy ( pływając we dwójkę)... przy dwucylindrowym Evinrude 6Km jest juz znacznie lepiej. Pomyśl na 8KM lub 9.9KM, choć z tym drugim, w pojedynkę, mogą być problemy przy zakładaniu na pawęż...

Co do stopy, krótka pasuje jak ulał...

• 0

Ja juz to wiem...cos za cos...albo pierdziawka kilkukonna co wiaze sie z wiekszym halasem i duza iloscia plywania w porownaniu do ilosci lowienia albo maszynka 10 albo wiecej KM.

Kiedys myslalem o wiekszym zuzyciu paliwa...owszem jak sie kupi tzw. okazje to trzeba lac wiadrem. Jednak dobrze serwisowany silnik nie pali az tyle (byle nie przesadzac z moca)

4KM silnikiem na miejscowke plyne powiedzmy 30min, silnikiem 10-15KM plyne 5min. Ktory spali wiecej paliwa zostawiam do rozwazen.

Nie bez znaczenia jest jednak niestety ciezar silnika 10 i wiecej KM, ktorego juz ciezko zalozyc w pojedynke...wiec odpadaja wyskoki ad hoc nad wode, kiedy cos do łba wskocy...

Czyli praktycznie dobry bedzie taki silnik, ktory bez problemu wprowadzi ponton w slizg i go w nim utrzyma kiedy manetka nie jest w polozeniu -max.

Jest jeszce jedna rzecz - lepszy bedzie silnik maly tam gdzie i tak nie da rady rozwinac bez ryzyka wiekszej predkosci, np. wisla na niektorych odcinkach podczas nizowki.

Gumo

• 0

Używam 2-suwa 8KM Evinruda do 300 Busha z twardą podłogą. Samemu lata w slizgu aż miło, w dwie osoby trzeba dobrze rozłożyć ciężar i też w ślizg wchodzi.

Silniczek jest na tyle poręczny, że można całość obskoczyć bez pomocy dodatkowej osoby.

Widzę, że przybywa wodniaków na wrocławskiej Oderce. Stonka dotrze wszędzie... :lol: <_<

Taki żarcik oczywiście...

• 0

No to co można dodać ??? i w jaki sposób pomóc ??? skoro masz wszystko w zasięgu ręki.

Wszystkie wymienione firmy są dobre, a wybór raczej musi nastąpić indywidualnie.

Wiadomo jest , że każdy ma jakieś upodobania , a co byś nie wybrał będziesz zadowolony.

• 0

ostatnio przerabiałem temat i wybrałem tohatsu czyli prawie to samo co Mercury :) w razie W części są wymienne Tohatsu-Mercury-Johnson moim zdaniem serwis 2 lata i nie ma co dłużnej wywalać pieniędzy w błoto, ponieważ każdy sam może wymienić sobie olej, a z resztą nie oszukujmy się silniki do 6 km to tak naprawdę kosiarka i każdy spec od kosiarki lepiej ogarnie zaburtowca niż Mietek w salonie co widzi 5 szt. tygodniowo i wymienia tylko olej 

• Like 3

• 0

Wiem że są takie same, ale żeby nie stracić gwarancji trzeba silnik serwisować w autoryzowanym serwisie, a w Krakowie niema takiego który miałby umowę z tohatsu. Poza tym wyraznie napisałem na początku że do wyboru mam 3 marki i tylko one wchodzą w grę, jakbym chciał zamawiać przez neta to wybrałbym Parsuna za 3700zl.