filip Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 Witam Mam ponton Buscha 330 R, potrzebuje do tego silnik spalinowy około 5-6 km. Jaki najlepiej kupić?? Chodzi mi o marke Suzuki,Yamaha, Honda odpada troszke droga. A i jeszcze jak ma być długość kolumny?Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi.Filip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Przepraszam. Pomyliłem wątki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wisniowy21 Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Sklep Żeglarski „HALS” P.P.H.U. s.c. Grzegorz Dyaczyński ul. Jaskółcza 2, 30-105 Krakówtel.: 12 2940 670hals.sklep@hals.sklep.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pan bubu 1 Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) A powiedzcie panowie gdybyście mieli kupić najnowszą yamahę 2,5 KM http://www.aqua-sport.com.pl/silnik-yamaha-f2-5-amhs.htmllub mercurego 3.5 KM http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-spalinowy-mercury-f3-5m-promocja-i6720645176.html# za tą samą cenę, to co byście wybrali i dlaczego ? Silnik do 3 metrowego pontonu użytkowany również i na rzece. W sumie ważą tyle samo, yamaha ma aluminiową śrubę ( mercury pcv) i zastanawiam się czy ten 1KM różnicy na wodzie będzie jakoś znacząco wyczuwalny... Tak, wiem ... na rzekę obydwa silniki są za słabe i lepiej w tej cenie założyć używkę co najmniej 6KM i zapindalać, ale błagam... nie o to pytam. Edytowane 24 Lutego 2017 przez pan bubu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 A powiedzcie panowie gdybyście mieli kupić najnowszą yamahę 2,5 KM http://www.aqua-sport.com.pl/silnik-yamaha-f2-5-amhs.htmllub mercurego 3.5 KM http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-spalinowy-mercury-f3-5m-promocja-i6720645176.html# za tę samą cenę to co byście wybrali i dlaczego ? Silnik do 3 metrowego pontonu użytkowany również i na rzece. W sumie ważą tyle samo, yamaha ma aluminiową śrubę ( mercury pcv) i zastanawiam się czy ten 1KM różnicy na wodzie będzie jakoś znacząco wyczuwalny... Tak, wiem ... na rzekę obydwa silniki są za słabe i lepiej w tej cenie założyć używkę co najmniej 6KM i zapindalać, ale błagam... nie o to pytam. Zdecydowanie Mercury. Przy tej samej wadze większa pojemność i moc. Popatrz na YouTube. Przy tym pontonie nawet w lekkim ślizgu polecisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Mercury jak najbardziej Przed chwilą odwiedził mnie kolega stale mieszkający w Norwegii. Rozmawialiśmy o silnikach, tych małych. Podobno większość u nich to Mercury.Po fiordach śmigają takimi 3,5km aż miło. Oczywiście przy dobrej pogodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pan bubu 1 Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 O, dzięki za konkretne podpowiedzi. Ponton bez kila więc nawet o lekkim ślizgu nie myślę , ale dobrze mieć troszkę więcej mocy szczególnie na rzece... Sprzedawca w salonie yamahy twierdzi że , ten ich nowy model jest przezajebisty i od leciwego 3,5 merkurego nic nie odstaje. Ja tam aż tak pewien tego nie jestem dlatego się podpytuje bardziej obeznanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariuszwf Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Reklamuje swój towar Merkury lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Leciwy Mercury jest nadal produkowany, bo jest b.dobry. Może jestem w błędzie, ale wszelkie służby wodne w Polsce zazwyczaj korzystają właśnie z silników Mercury. Tam gdzie zazwyczaj pływam Policja, straż parkowa, używała Mercurego. Dwa lata temu wymienili swoje pływadła na nowe i znowu ta sama marka do napędu. Zawodowi rybacy- Mercury. Straż Rybacka, WOPR, również. Oni naprawdę mocno tłuką te silniki. Tym bardziej, że nie są ich właścicielami. W Norwegii, w każdej marinie 90% silników-Mercury. Od malutkich do takich po 350km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Służby u nas kupują po przetargu, pewnie 90 jak nie 100% punktów to cena. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Tak naprawdę, to nie ma złych silników. Są tylko złe lub dobre ręce użytkowników. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paweł O Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 A może taki silniczek.Startujemy z łąki za domem bez auta i przyczepy.Lądujemy na jeziorku, a po rybach "lecimy" do domu https://youtube.com/watch?v=ct4cqljzT8E 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Davson Opublikowano 23 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Dobre nawet bardzo dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gofer2005 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Noszę się z zamiarem kupna silnika do pontonu Bark 390cm do trolingowania głównie po Warcie we 2 osoby plus szpej.Najpierw miało być coś co pociągnie w ślizgu, ale to by musiało być coś w okolicach 10km jednak przyzwyczajony do elektryka nie chce mi się użerać z 30 letnim trupem w 2suwie, a że budżet skromnyjak na razie 2-3 tyś to ze "ścigaczem" poczekam.I teraz pytanie jaką moc by musiał mies taki mikser? 3,5 km? Jakiej marki szukać i czym się sugerować? Linia paliwowa czy wbudowany zbiornik?Oczywiście 4takt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gumowy Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Odradzam zakup słabszego silnika jak te 10 km. Wyobraź sobie prędkość w porywach 7 km/h. Zastanów się jeszcze raz zachodni / japoński 2 suw to nie wicher. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gofer2005 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Wyobrażam sobie prędkość 5km/h na Osapianie 55lb więc 7 też jestem w stanie. Do trollingu wystarczy ok 5, a ze Warta ma w porywach 50m szerokości to w razie szkwału raczej szybko dopłynę do brzegu.O jakim 2suwie 10km w tych pieniądzach mówisz? Bo klamka jeszcze nie zapadła na 4t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Do napędzenia do 5-7km/h wystarczy cobądź, poniżej 4-5hp silnik może być chłodzony powietrzem. Jeśli już ogłuchłeś to nie zrobi Ci to różnicy Za 3tyś kupisz japsa czy amerykańca +- 10hp bez wielkiego problemu. Osobiście raczej doradzałbym kupić to co będzie w lepszym stanie, a nie patrzeć na markę bo one wszystkie były ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fonix Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Witam,Planuję zakup pierwszego w życiu silnika. Ma pływać z pontonem 3.3. Mam pytanie odnosnie obecnej promocji na silniki mercury. Zapewne są tu osoby baczniej śledzące ceny. Czy 8.2 tys. za 8hp i 9.2 tys. za 9.9hp to rzeczywiście dobra cena czy kolejna pseudopromocja? Dziekuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 toms72 Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 MI kiedyś kolega z forum - Tornado załatwił Yamahę 8KM w 4-suwie (2 letnią wtedy) za połowę tej ceny.. Silnik do dziś lata. Na tej samej długości pontonu 330 wchodzi w ślizg. (bez ciśnięcia na max) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kristofer232 Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Brat teraz w Norwegii kupił yamahe 9.9 i z transportem wyszło go coś 7.5 tyś. Tylko tą z niższą pojemnością i lżejszą bo ma być mobilna. A u nas ta cena co podałeś to raczej normalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fonix Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 MI kiedyś kolega z forum - Tornado załatwił Yamahę 8KM w 4-suwie (2 letnią wtedy) za połowę tej ceny.. Silnik do dziś lata. Na tej samej długości pontonu 330 wchodzi w ślizg. (bez ciśnięcia na max)Zazdroszczę. Ale mimo wszystko to zawsze loteria. Albo interes życia albo totalna wtopa. Szczególnie jesli kupujący (w tym przypadku ja) ma zerowe pojęcie w temacie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 seba77 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 (edytowane) Prośba o dorade. chcę kupic silnik spalinowy honda2.3do pontonu 330 z paweza. Mam pytanie jak te modele hondy sie spisuja czy sa ok? i czy ten model bedzie ok do tego pontonu...nie pytam o moc tylko o konstrulcje...potrzebuje go do spokojnego pykania po zaporowkach wrazie czego do szybkiego splyniecia...chodzi mi glownie jak sie te silniki sprawoja?czy sa nie za glosne?jakie sa z nimi problemy? Edytowane 15 Stycznia 2018 przez seba77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 huligan77 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Prośba o dorade. chcę kupic silnik spalinowy honda2.3 20171003_113450.thumb.jpg.29a1bf3e1bcb5bcda7639d330559025f.jpgdo pontonu 330 z paweza. Mam pytanie jak te modele hondy sie spisuja czy sa ok? i czy ten model bedzie ok do tego pontonu...nie pytam o moc tylko o konstrulcje...potrzebuje go do spokojnego pykania po zaporowkach wrazie czego do szybkiego splyniecia...chodzi mi glownie jak sie te silniki sprawoja?czy sa nie za glosne?jakie sa z nimi problemy?Honda chłodzona powietrzem (głośniejsza).Ja do takich zadań mam najmniejszą Yamaha o jest Oki.Ale jak to mówią w miarę jedzenia apetyt wzrasta i już mi trochę brakuje mocy????.Za to waga,mobilność i spalanie symboliczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 seba77 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Doża roznica w glosnosci?A jak sie to ma do innych modeli to jest jakis archaiczny model silnika ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gobio Gobio Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Silnik Honda 2,3 kmhttps://r.tapatalk.com/shareLink?share_fid=51638&share_tid=104332&url=http://jerkbait.pl/index.php?/topic/104332-Silnik-Honda-2%2C3-km&share_type=t Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SkiDivPL Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Może komuś się przyda: Teraz zobaczyłam że kolega umieścił już wcześniej ten filmik w innym temacie. Edytowane 17 Lutego 2018 przez SkiDivPL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
filip
Witam
Mam ponton Buscha 330 R, potrzebuje do tego silnik spalinowy około 5-6 km. Jaki najlepiej kupić?? Chodzi mi o marke Suzuki,Yamaha, Honda odpada troszke droga. A i jeszcze jak ma być długość kolumny?
Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi.
Filip
Top użytkownicy dla tego pytania
29
13
11
9
Popularne dni
8 Lis
17
23 Lut
17
13 Kwi
14
21 Lut
13
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 29 odpowiedzi
Tresor 13 odpowiedzi
darek63 11 odpowiedzi
womaly23 9 odpowiedzi
Popularne dni
8 Lis 2018
17 odpowiedzi
23 Lut 2017
17 odpowiedzi
13 Kwi 2019
14 odpowiedzi
21 Lut 2018
13 odpowiedzi
Popularne posty
WojtekCIN
Doświadczenie moje (na własnej dupie przetestowane): 1. KM 330 + Parsun 5 + dwie osoby + szpej = brak ślizgu (DRAMAT) 2. KM 330 + Parsun 5 + tylko ja + szpej = ślizg (FAJNIE) 3. KM 360D + Mariner 9.9
wisniowy21
ostatnio przerabiałem temat i wybrałem tohatsu czyli prawie to samo co Mercury w razie W części są wymienne Tohatsu-Mercury-Johnson moim zdaniem serwis 2 lata i nie ma co dłużnej wywalać pieniędzy w
bankroot
To to samo co Merkury ....
Opublikowane grafiki
300 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi