Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik spalinowy do pontonu?

filip

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A powiedzcie panowie gdybyście mieli  kupić  najnowszą yamahę 2,5 KM http://www.aqua-sport.com.pl/silnik-yamaha-f2-5-amhs.html

lub mercurego 3.5 KM http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-spalinowy-mercury-f3-5m-promocja-i6720645176.html#  za tą samą  cenę, to co byście wybrali i dlaczego ? Silnik do 3 metrowego pontonu użytkowany również i na rzece.  W sumie ważą tyle samo, yamaha ma aluminiową śrubę ( mercury pcv) i zastanawiam się czy ten 1KM różnicy na wodzie będzie jakoś znacząco wyczuwalny...  

Tak, wiem ... na rzekę obydwa silniki są za słabe i  lepiej w tej cenie założyć używkę co najmniej 6KM i zapindalać, ale błagam...  nie o to pytam. 

Edytowane przez pan bubu 1

• 0

A powiedzcie panowie gdybyście mieli  kupić  najnowszą yamahę 2,5 KM http://www.aqua-sport.com.pl/silnik-yamaha-f2-5-amhs.html

lub mercurego 3.5 KM http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-spalinowy-mercury-f3-5m-promocja-i6720645176.html#  za tę samą  cenę to co byście wybrali i dlaczego ? Silnik do 3 metrowego pontonu użytkowany również i na rzece.  W sumie ważą tyle samo, yamaha ma aluminiową śrubę ( mercury pcv) i zastanawiam się czy ten 1KM różnicy na wodzie będzie jakoś znacząco wyczuwalny...  

Tak, wiem ... na rzekę obydwa silniki są za słabe i  lepiej w tej cenie założyć używkę co najmniej 6KM i zapindalać, ale błagam...  nie o to pytam. 

Zdecydowanie Mercury. Przy tej samej wadze większa pojemność i moc. Popatrz na YouTube. Przy tym pontonie nawet w lekkim ślizgu polecisz.

• 0

Mercury jak najbardziej :)

Przed chwilą odwiedził mnie kolega stale mieszkający w Norwegii. Rozmawialiśmy o silnikach, tych małych. Podobno większość u nich to Mercury.

Po fiordach śmigają takimi 3,5km aż miło. Oczywiście przy dobrej pogodzie.

• 0

O, dzięki za konkretne podpowiedzi. Ponton bez kila więc nawet o lekkim ślizgu nie myślę , ale dobrze mieć troszkę więcej mocy szczególnie na rzece...  Sprzedawca w salonie yamahy twierdzi że , ten ich nowy model jest  przezajebisty i od  leciwego 3,5 merkurego  nic nie odstaje. Ja tam aż tak pewien tego nie jestem dlatego się podpytuje bardziej obeznanych  :)

• 0

Leciwy Mercury jest nadal produkowany, bo jest b.dobry. Może jestem w błędzie, ale wszelkie służby  wodne w Polsce zazwyczaj korzystają właśnie z silników Mercury. Tam gdzie zazwyczaj pływam Policja, straż parkowa, używała Mercurego. Dwa lata temu wymienili swoje pływadła na nowe i znowu ta sama marka do napędu. Zawodowi rybacy- Mercury. Straż Rybacka, WOPR, również. Oni naprawdę mocno tłuką te silniki. Tym bardziej, że nie są ich właścicielami. W Norwegii, w każdej marinie 90% silników-Mercury. Od malutkich do takich po 350km.

• 0

Noszę się z zamiarem kupna silnika do pontonu Bark 390cm do trolingowania głównie po Warcie we 2 osoby plus szpej.

Najpierw miało być coś co pociągnie w ślizgu, ale to by musiało być coś w okolicach 10km jednak przyzwyczajony do elektryka nie chce mi się użerać z 30 letnim trupem w 2suwie, a że budżet skromnyjak na razie 2-3 tyś to ze "ścigaczem" poczekam.

I teraz pytanie jaką moc by musiał mies taki mikser? 3,5 km? Jakiej marki szukać i czym się sugerować? Linia paliwowa czy wbudowany zbiornik?

Oczywiście 4takt

• 0

Wyobrażam sobie prędkość 5km/h na Osapianie 55lb więc 7 też jestem w stanie. Do trollingu wystarczy ok 5, a ze Warta ma w porywach 50m szerokości to w razie szkwału raczej szybko dopłynę do brzegu.

O jakim 2suwie 10km w tych pieniądzach mówisz? Bo klamka jeszcze nie zapadła na 4t

• 0

Do napędzenia do 5-7km/h wystarczy cobądź, poniżej 4-5hp silnik może być chłodzony powietrzem. Jeśli już ogłuchłeś to nie zrobi Ci to  różnicy ;)

Za 3tyś kupisz japsa czy amerykańca +- 10hp bez wielkiego problemu. Osobiście raczej doradzałbym kupić to co będzie w lepszym stanie, a nie patrzeć na markę bo one wszystkie były ok.

• 0

Witam,

Planuję zakup pierwszego w życiu silnika. Ma pływać z pontonem 3.3. Mam pytanie odnosnie obecnej promocji na silniki mercury. Zapewne są tu osoby baczniej śledzące ceny. Czy 8.2 tys. za 8hp i 9.2 tys. za 9.9hp to rzeczywiście dobra cena czy kolejna pseudopromocja? Dziekuję i pozdrawiam.

• 0

MI kiedyś kolega z forum - Tornado załatwił Yamahę 8KM w 4-suwie (2 letnią wtedy) za połowę tej ceny.. Silnik do dziś lata. Na tej samej długości pontonu 330 wchodzi w ślizg. (bez ciśnięcia na max)

Zazdroszczę. Ale mimo wszystko to zawsze loteria. Albo interes życia albo totalna wtopa. Szczególnie jesli kupujący (w tym przypadku ja) ma zerowe pojęcie w temacie :/

• 0

Prośba o dorade. chcę kupic silnik spalinowy honda2.3post-52297-0-92572000-1516048266_thumb.jpgdo pontonu 330 z paweza. Mam pytanie jak te modele hondy sie spisuja czy sa ok? i czy ten model bedzie ok do tego pontonu...nie pytam o moc tylko o konstrulcje...potrzebuje go do spokojnego pykania po zaporowkach wrazie czego do szybkiego splyniecia...chodzi mi glownie jak sie te silniki sprawoja?czy sa nie za glosne?jakie sa z nimi problemy?

Edytowane przez seba77

• 0

Prośba o dorade. chcę kupic silnik spalinowy honda2.3 20171003_113450.thumb.jpg.29a1bf3e1bcb5bcda7639d330559025f.jpgdo pontonu 330 z paweza. Mam pytanie jak te modele hondy sie spisuja czy sa ok? i czy ten model bedzie ok do tego pontonu...nie pytam o moc tylko o konstrulcje...potrzebuje go do spokojnego pykania po zaporowkach wrazie czego do szybkiego splyniecia...chodzi mi glownie jak sie te silniki sprawoja?czy sa nie za glosne?jakie sa z nimi problemy?

Honda chłodzona powietrzem (głośniejsza).Ja do takich zadań mam najmniejszą Yamaha o jest Oki.Ale jak to mówią w miarę jedzenia apetyt wzrasta i już mi trochę brakuje mocy????.Za to waga,mobilność i spalanie symboliczne...