Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik spalinowy do pontonu?

filip

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolego jeśli masz możliwości to bierz 9.9 czy 10 . Miałem 5tke przy takim pontonie , myślę że 6stka będzie minimalnie tylko lepsza , ale o ślizg będzie ciężko. A po sezonie czy dwóch będziesz zmieniał motor, ja tak miałem i pewnie spora część kolegów z forum.

• Like 1

• 0

Kolego jeśli masz możliwości to bierz 9.9 czy 10 . Miałem 5tke przy takim pontonie , myślę że 6stka będzie minimalnie tylko lepsza , ale o ślizg będzie ciężko. A po sezonie czy dwóch będziesz zmieniał motor, ja tak miałem i pewnie spora część kolegów z forum.

A ja doradzę inaczej. Lepiej dla kręgosłupa wybrać 6 KM jak pływasz sam i generalnie z każdym pontonem wejdziesz w ślizg. 

Mam ponton 3,30 m i dwa silniki 6 i 9,9 KM w czterosuwie.

• Like 2

• 0

I ja dołożę swoje .Kopiłbym silnik 9,9 jeśli miałbym gdzie pływać .Odra i Kanał Gliwicki, regulowane co kilka km śluzy , wiec nie ma gdzie sie rozpędzić  ;) Kilka razy w roku Turawa , da rade 6KM .A ponadto 25-27kg a 38kg dla kręgosłupa to już różnica , jak zauważył godski  :)

• 0

Kolibri KM-330PP, łowienie w 2 osoby, woda stojąca. Mam do wyboru w moim budżecie Suzuki 2.5, Tohatsu 3.5 lub Parsun 5. Żadnym w ślizg nie wejdzie, nie zależy mi i tak duży przeskok z elektryka. Jakieś podpowiedzi?

Hmm... Znam ten ból. W zeszłym roku miałem podobny. 3.5 Merkury ( to podobno to samo co tośka), czy 5 Persuna w tej samej cenie.  A może jednak 2.5 Suzuki który jest najlżejszy...? Ja wybrałem Merkurego 3.5 i jestem w miarę zadowolony, a pływam po Wiśle i Narwi . Napisałem w miarę , bo przyznaję,  że  pod prąd przy troszkę silniejszym wietrze przydałoby się te 2 koniki więcej... No ale Ty napisałeś, że będziesz pływał po wodzie stojącej więc takich problemów raczej mieć nie będziesz.  . Poza tym wolałem starą ,sprawdzoną markę. Jak się pływa Persunem nie mam pojęcia.

• Like 1

• 0

Nie wiem czy Warta w okolicach Sieradza nie ma za silnego nurtu aby pływać chociaż powoli pod prąd na tak małych silnikach. Jeśli się da to czemu nie, raz na jakiś tam czas mógłbym skoczyć.

Gdzieś na forum czytałem że na 2.5 będzie np 9km/h a na 3.5 tylko kilometr szybciej więc nie wiem czy jest sens dźwigać dodatkowe prawie 5 kg. Suzuki 2.5 waży 13.5 kg a Tohatsu/Mercury 3.5 17 kg. Parsun moc największa, najcięższy w ślizg w 2 osoby i tak nie wejdzie a cena średnia. Odsprzedać kiedyś trudno będzie chińczyka.

Dodatkowo ma być trzymany w mieszkaniu w bloku więc waga jest zaletą. :)

Edytowane przez hvast87

• 0

Dać się da... A co ma się nie dać ... Ja elektrykiem po Wiśle w dwie osoby pływałem  :rolleyes: Oczywiście większość forumowiczów powie, że to nie pływanie tylko pchanie wody... I będzie w tym sporo racji, ale co poradzisz jeśli ktoś tak lubi  :P Ja za zwyczaj woduje się w pobliżu swoich docelowych miejscówek więc nigdzie mi się nie spieszy.  Na wodę stojącą wybrałbym 2.5 Suzuki, bo tak jak napisałeś jest najlżejsza, a 3.5 Mercury o wiele szybciej nie popłynie ( choć ja na swoim przy bezwietrznej pogodzie 12km/h wyciągam ). I musisz jednak wziąć małą poprawkę na wagę tych silników. Wszędzie w opisach podają, że Mercury waży 17kg. tymczasem na tabliczce znamionowej przy moim silniku napisane jest... 18,3 kg. ;)   Do tego dodaj, śrubę, olej w silniku i spodzinie, paliwo i spokojnie dobijesz do 20kg. Myślę, że z Suzuki sprawa będzie wyglądała podobnie, co nie zmieni faktu, iż o te 3-4kg i  tak będzie lżejsze. Ale  przy dwóch osobach na pontonie 330cm to pewnie max 7 -8 km/h wyciągniesz. Trzeba być tego świadomym.

Edytowane przez pan bubu 1
  • Like 1

• 0

Ja bym się jeszcze zastanowił, nie wiem ile w dwóch ważycie ale na parsunie który podałem powinniście wejść w slizg (twój ponton ma słabą nautyke). Tanszą opcja jest pieciokonna jednocylindrówka w dwusuwie

Chciałbym to zobaczyć.

I to z obojętnie jakiej marki silnikiem.

• Like 2

• 0

Doświadczenie moje (na własnej dupie przetestowane):

1. KM 330 + Parsun 5 + dwie osoby + szpej = brak ślizgu (DRAMAT)

2. KM 330 + Parsun 5 + tylko ja + szpej = ślizg (FAJNIE)

3. KM 360D + Mariner 9.9 + dwie osoby + szpej = ślizg (SUPER)

4. KM 360D + Mariner 9.9. + tylko ja + szpej =  :)  ZAJEBIŚCIE. 

To tak po krótce, łopatologicznie.  

• Like 4

• 0

Witam. Chciałbym zasięgnąć informacji odnośnie jaka powinna być odpowiednia moc w KM silnika spalinowego do pontonu np. marki BUSH o długości 3.30 i 3.60. Chodzi mi raczej o silnik DWUSUWOWY ze względu na mniejszą wagę. Oczywiście ponton musi pływać w ślizgu w 2 osoby i szpejem wędkarskim czyli tak ok. 250kg na pokładzie z silnikiem.

• 0

mz zalezy bardziej od rozkladu mas niz silnika. mialem ponton 3.8 z 15km. mam 4.0m z 20km Zle poukladane z 2 osobami sa problemy ze slizgiem na obu. dobrze poukladane (co czasami znaczy przesuwanie w trakcie plyniecia) leci w slizgu z 4 osobami (nie wiem czy nawet 6ciu raz nie mialem).