Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik spalinowy do pontonu?

filip

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czyli temat spowolnienia w trolingu muszę jeszcze ogarnąć bo wiem o jakichś parasolach ale nadal nie wiem po co jakieś kule po 5kilo??

Puść sobie z dziobu małe wiadro budowlane z wyciętą dziurą w dnie. Wiążesz linką do uchwytu transportowego tak, żeby było ledwo zanurzone. Ustawia się idealnie pod kilem, nie trzeba kontrować jak w przypadku dryfkotwy z burty. W razie potrzeby popłyniesz i 2 km/h a i nie trzeba mulić silnika na jałowych pływając ze standardową prędkością trollingową w okolicach 3 - 3,5 km/h. Edytowane przez Pumba
  • Like 3

• 0

Ile waży ten 9,9 i co trzeba zmienić na 15KM? Jaka pojemność?

Waga 43kg, pojemność 333ccm. Bezkosztowo robi się z niego 15KM. Zablokowane są na cięgnie .

https://allegro.pl/oferta/tohatsu-mfs9-9e-s-sport-silnik-zaburtowy-10-15km-8778445651?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Gwarancji się nie traci po takim tuningu :)

Edytowane przez cabage

• 0

Panowie mam okazje kupic nowy silnik tohatsu 9.8 4T krotka stopa za doac dobre pieniadze.

Planuje go podpiac pod mawerica 370C.

Bedzie to moj pierwszy silnik i potrzebuje opini o jego awaeyjnoaci jakosci itd.

Warto go kupic? Czy lepiej dolozyc do np yamahy lub hondy.

Pozdrawiam

• 0

Z lokalizacji  widzę że Masz duże możliwości sprawdzenia  , dogadania się z kimś kto taki silnik posiada  , a nie ma to jak samemu na wodzie sprawdzisz czy o takim pływaniu marzysz  . Mam 6 km i co prawda łódka 320 , ale ja  czuję  nie dosyt prędkości   ;)  

• 0

Szybkie pytanie. Czy Mercury 6km pociagnie kolibri 360d w slizg, przy obciazeniu zestawu okolo 180kg?

Z gory dzieki, pozdrawiam.

Mam silnik Evinrude 5kW czyli niby powyżej 6HP, Kolibri 360D, razem z synem ważymy poniżej 100kg i jest ślizg, ale moim zdaniem jeśli już kupować to coś z zakresu 8-12HP najlepiej w 4t bo mało pali i nie śmierdzi spalinami. Na małym zbiorniku wystarczy mała moc, ale na dużym lub długim to lepiej mieć możliwość popłynięcia szybciej.

• 0

Witam.

Szukam silnika do pontonu Gala F420. Ma to być silnik 20KM z rozrusznikiem, ładowaniem i na długiej stopie. Ponton ma służyć do pływania z rodzinką.

Myślałem nad Suzuki DF20 ale słyszałem różne opinie na temat tych silników. Dostałem propozycję od Pana Marcina Nałodzi

na silnik Tohatsu. Zależy mi też na wadzę. Na początek będzie wożony w bagażniku. 

Czy może szukać coś używanego.

Czy na śląsku jest jakiś serwis autoryzowany właśnie Suzuki, Mercury czy jakiś inny markowy? 

Z góry dziękuje za informację.

• 0

Do pontonu musi być stopa S. Krótka. Silnik 20km który chcesz nosić w ręku powinien być jak najlżejszy. Pomyśl czy rozruch elektryczny jest Ci niezbędny. To są dodatkowe kilogramy. Rownież akumulator swoje waży. A odpalenie sprawnej 20stki to lekki ruch nadgarstkiem niemal.. i chodzi.

• 0

Do pontonu musi być stopa S. Krótka. Silnik 20km który chcesz nosić w ręku powinien być jak najlżejszy. Pomyśl czy rozruch elektryczny jest Ci niezbędny. To są dodatkowe kilogramy. Rownież akumulator swoje waży. A odpalenie sprawnej 20stki to lekki ruch nadgarstkiem niemal.. i chodzi.

Mylisz się, do tego pontonu producent przewiduje silnik ze stopą L. Poza tym jeśli silnik ma być wożony na przyczepce zamocowany do pontonu waga nie ma takiego znaczenia a rozruch elektryczny to fajna rzecz.

• Like 2