Skocz do zawartości
  • 0

Jaki silnik spalinowy do pontonu?

filip

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mylisz się, do tego pontonu producent przewiduje silnik ze stopą L. Poza tym jeśli silnik ma być wożony na przyczepce zamocowany do pontonu waga nie ma takiego znaczenia a rozruch elektryczny to fajna rzecz.

No ale pytający napisał, że będzie woził w bagażniku. Ja bym szukał jakiegoś 2t - kręgosłup ma się jeden.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

No ale pytający napisał, że będzie woził w bagażniku. Ja bym szukał jakiegoś 2t - kręgosłup ma się jeden.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Faktycznie, nie zauważyłem.

W takim wypadku albo najlżejsze w klasie gołe Tohatsu 4T 20 KM albo 2T z zagranicy ale np. 18 KM Suzuki waży 41 kg w stopie L

• 0

Myślę na razie o czymś takim na hak.Mam platformę i taki box bym zamontował.

http://www.uchwyt.pl/produkty/boxy-dachowe/box-thule-900-backup---montaz-z-tylu-samochodu-na-bagazniku.htm

Docelowo będzie przyczepa podłodziowa.

Silnik tylko 4t. Ktoś użytkuje Suzuki df20? Macie jakieś problemy z tym silnikiem?

Edytowane przez KULI

• 0

Koledzy, co wybrać miedzy nowym Suzuki DF 20 czy Tohatsu 20 jeden i drugi z rozrusznikiem i ładowaniem.

Za suzuki przemawia cena i chyba serwis. Tohatsu jest produkowany w Japonii.

Użytkujecie któryś z tych silników? Jak z serwisem tych silników, chodzi mi o autoryzowane serwisy? Chodzi mi o region śląski.

Czy z którymś z tych silników są jakieś problemy?

Z góry dziękuje za pomoc w wyborze. 

• 0

Witam.

Szukam silnika do pontonu Gala F420. Ma to być silnik 20KM z rozrusznikiem, ładowaniem i na długiej stopie. Ponton ma służyć do pływania z rodzinką.

Myślałem nad Suzuki DF20 ale słyszałem różne opinie na temat tych silników. Dostałem propozycję od Pana Marcina Nałodzi

na silnik Tohatsu. Zależy mi też na wadzę. Na początek będzie wożony w bagażniku. 

Czy może szukać coś używanego.

Czy na śląsku jest jakiś serwis autoryzowany właśnie Suzuki, Mercury czy jakiś inny markowy? 

Z góry dziękuje za informację.

Poszukaj zawczasu dobrego ortopedy. Mówię z doświadczenia.

• Like 1

• 0

Poszukaj zawczasu dobrego ortopedy. Mówię z doświadczenia.

Potwierdzam, taki np Mercury 20 to masa ok 55 kg, a jeszcze nieporęczne cholerstwo, ogólnie jest co dźwigać.

Dlatego przy zakładaniu każdorazowo na pawęż najlepszy jest Tohatsu golas. 43 kg przy stopie S.

• 0

Witam.

Szukam silnika do pontonu Gala F420. Ma to być silnik 20KM z rozrusznikiem, ładowaniem i na długiej stopie. Ponton ma służyć do pływania z rodzinką.

Myślałem nad Suzuki DF20 ale słyszałem różne opinie na temat tych silników. Dostałem propozycję od Pana Marcina Nałodzi

na silnik Tohatsu. Zależy mi też na wadzę. Na początek będzie wożony w bagażniku. 

Czy może szukać coś używanego.

Czy na śląsku jest jakiś serwis autoryzowany właśnie Suzuki, Mercury czy jakiś inny markowy? 

Z góry dziękuje za informację.

Zdradź tajemnicę co to za ponton.

• 0

Dlatego przy zakładaniu każdorazowo na pawęż najlepszy jest Tohatsu golas. 43 kg przy stopie S.

Tohatsu 48 kg :)

No ja mam tego Merca właśnie, trochę się obawiam go wozić na pawęży Solara 360, a może niepotrzebnie. Muszę jeszcze popytać i poczytać na ten temat.

• 0

Cześć chcę kupić mój pierwszy silnik znalazłem suzuki 6hp 2t wygląda bdb jak na rok prod 2003 czy to ma szansę posłużyć

Zmierz kompresję, odpal, posłuchaj czy nic nie szumi - puka, sprawdź biegi i tyle. Zobacz czy w spodzinie nie ma mleka. Jeśli jest masz asa do negocjacji, a można to łatwo naprawić. Ja mam silnik Hondy z 74 roku i śmiga więc czemu taki młodziak miał by nie polatać. 

• 0

Cześć chcę kupić mój pierwszy silnik znalazłem suzuki 6hp 2t wygląda bdb jak na rok prod 2003 czy to ma szansę posłużyć

Nie pytałeś o to u mnie na YouTube? :)

Tak jak koledzy piszą. Możesz trafić na truchło a może być cukierek.

Miałem Yamahe z 2000r 8hp. Latała u mnie 1.5r sprzedałem i dalej lata. Na okrągło, tylko leją paliwo. Z uszczelnieniami było wszystko ok, gorzej z niektórymi śrubami. Strach było je odkręcać, aluminium to agresywne środowisko. :)

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Dwusuw ma to do siebie że ma uszczelnienia wału tzw simeringi  i to nie tak jak w 4T że olej pocieknie . W 2 T po prostu nie odpali lub będzie problem z mieszanką więc jak to 2T problem mieszanki to problem smarowania . Jak piszą koledzy , jeśli pali dobrze ,nie ma mleka w spodzinie , to może być motor do użytku . Czasem suzuki miały smarowanie nie mieszankowe był wtrysk oleju . 

• 0

Dzięki chciałem zaoszczędzić trochę kasy ,suzuki wygląda naprawdę dobrze .Ale chcę mieć spokojną głowę na początku mojego pływania zbieram dalej na nowego storma 9,8 km 2T lub parsuna 6 .Pytałem o dostępność części na YouTube ,oglądam twoje filmy i szykuję powoli wszystko na ten sezon pozdrowienia.

• Like 1