filip Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 Witam Mam ponton Buscha 330 R, potrzebuje do tego silnik spalinowy około 5-6 km. Jaki najlepiej kupić?? Chodzi mi o marke Suzuki,Yamaha, Honda odpada troszke droga. A i jeszcze jak ma być długość kolumny?Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi.Filip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KULI Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Tak do tego pontonu jest potrzebna stopa L.Czy rozrusznik potrzeby?nie wiem. Myślę że jak kupować to już chyba właśnie z rozrusznikiem i ładowaniem.Czy te nowe Suzuki są tak awaryjne? Jak wogole z serwisem na Śląsku.Nic konkretnego nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Mylisz się, do tego pontonu producent przewiduje silnik ze stopą L. Poza tym jeśli silnik ma być wożony na przyczepce zamocowany do pontonu waga nie ma takiego znaczenia a rozruch elektryczny to fajna rzecz.No ale pytający napisał, że będzie woził w bagażniku. Ja bym szukał jakiegoś 2t - kręgosłup ma się jeden. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 No ale pytający napisał, że będzie woził w bagażniku. Ja bym szukał jakiegoś 2t - kręgosłup ma się jeden. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu TapatalkaFaktycznie, nie zauważyłem.W takim wypadku albo najlżejsze w klasie gołe Tohatsu 4T 20 KM albo 2T z zagranicy ale np. 18 KM Suzuki waży 41 kg w stopie L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KULI Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 (edytowane) Myślę na razie o czymś takim na hak.Mam platformę i taki box bym zamontował.http://www.uchwyt.pl/produkty/boxy-dachowe/box-thule-900-backup---montaz-z-tylu-samochodu-na-bagazniku.htmDocelowo będzie przyczepa podłodziowa.Silnik tylko 4t. Ktoś użytkuje Suzuki df20? Macie jakieś problemy z tym silnikiem? Edytowane 23 Stycznia 2022 przez KULI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KULI Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2022 Koledzy, co wybrać miedzy nowym Suzuki DF 20 czy Tohatsu 20 jeden i drugi z rozrusznikiem i ładowaniem.Za suzuki przemawia cena i chyba serwis. Tohatsu jest produkowany w Japonii.Użytkujecie któryś z tych silników? Jak z serwisem tych silników, chodzi mi o autoryzowane serwisy? Chodzi mi o region śląski.Czy z którymś z tych silników są jakieś problemy?Z góry dziękuje za pomoc w wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2022 O tohatsu pogadaj z kolegą Womaly23, poza tym na forum jest mnóstwo informacji o silnikach 9.9-20hp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fonix Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Witam.Szukam silnika do pontonu Gala F420. Ma to być silnik 20KM z rozrusznikiem, ładowaniem i na długiej stopie. Ponton ma służyć do pływania z rodzinką.Myślałem nad Suzuki DF20 ale słyszałem różne opinie na temat tych silników. Dostałem propozycję od Pana Marcina Nałodzina silnik Tohatsu. Zależy mi też na wadzę. Na początek będzie wożony w bagażniku. Czy może szukać coś używanego.Czy na śląsku jest jakiś serwis autoryzowany właśnie Suzuki, Mercury czy jakiś inny markowy? Z góry dziękuje za informację.Poszukaj zawczasu dobrego ortopedy. Mówię z doświadczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 drChlubicz Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Poszukaj zawczasu dobrego ortopedy. Mówię z doświadczenia.Potwierdzam, taki np Mercury 20 to masa ok 55 kg, a jeszcze nieporęczne cholerstwo, ogólnie jest co dźwigać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Poszukaj zawczasu dobrego ortopedy. Mówię z doświadczenia. Potwierdzam, taki np Mercury 20 to masa ok 55 kg, a jeszcze nieporęczne cholerstwo, ogólnie jest co dźwigać.Dlatego przy zakładaniu każdorazowo na pawęż najlepszy jest Tohatsu golas. 43 kg przy stopie S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KULI Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Dlatego przy zakładaniu każdorazowo na pawęż najlepszy jest Tohatsu golas. 43 kg przy stopie S.docelowo będzie przyczepa, silnik musi mieć stopę L do tego pontonusilnik ma być z ładowaniem i rozrusznikiemnajlżejszy jest właśnie tohatsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zdradź tajemnicę co to za ponton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Witam.Szukam silnika do pontonu Gala F420. Ma to być silnik 20KM z rozrusznikiem, ładowaniem i na długiej stopie. Ponton ma służyć do pływania z rodzinką.Myślałem nad Suzuki DF20 ale słyszałem różne opinie na temat tych silników. Dostałem propozycję od Pana Marcina Nałodzina silnik Tohatsu. Zależy mi też na wadzę. Na początek będzie wożony w bagażniku. Czy może szukać coś używanego.Czy na śląsku jest jakiś serwis autoryzowany właśnie Suzuki, Mercury czy jakiś inny markowy? Z góry dziękuje za informację. Zdradź tajemnicę co to za ponton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 albercik2 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zdradź tajemnicę co to za ponton.Pewnie Gala skoro stopa L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Potwierdzam, taki np Mercury 20 to masa ok 55 kg, a jeszcze nieporęczne cholerstwo, ogólnie jest co dźwigać.Tohatsu 48 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Tohatsu 48 kg Z rozruchem elektrycznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KULI Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zdradź tajemnicę co to za ponton.Gala F420 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 drChlubicz Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Dlatego przy zakładaniu każdorazowo na pawęż najlepszy jest Tohatsu golas. 43 kg przy stopie S. Tohatsu 48 kg No ja mam tego Merca właśnie, trochę się obawiam go wozić na pawęży Solara 360, a może niepotrzebnie. Muszę jeszcze popytać i poczytać na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Z rozruchem elektrycznym?Tak z rozruchem. Poprzednia wersja na gaźniku o pojemności 351ccm ważyła koło 55-57 kg. Wspomniany model Tohatsu jest na wtrysku o pojemności 333ccm i waży koło 48 kg. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu 33 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Cześć chcę kupić mój pierwszy silnik znalazłem suzuki 6hp 2t wygląda bdb jak na rok prod 2003 czy to ma szansę posłużyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 roberto7 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Jak to silnik mogł być szanowany a mógł być katowany .Ma jakby nie było 20 lat niemal . Uszczelnienia gumowe mogą już być niezbyt .Kwestia ceny ,stanu i chęci przywrócenia pewności w działaniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławomir Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Ma szansę, wszystko zależy w jakim jest stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Cześć chcę kupić mój pierwszy silnik znalazłem suzuki 6hp 2t wygląda bdb jak na rok prod 2003 czy to ma szansę posłużyćZmierz kompresję, odpal, posłuchaj czy nic nie szumi - puka, sprawdź biegi i tyle. Zobacz czy w spodzinie nie ma mleka. Jeśli jest masz asa do negocjacji, a można to łatwo naprawić. Ja mam silnik Hondy z 74 roku i śmiga więc czemu taki młodziak miał by nie polatać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 Cześć chcę kupić mój pierwszy silnik znalazłem suzuki 6hp 2t wygląda bdb jak na rok prod 2003 czy to ma szansę posłużyćNie pytałeś o to u mnie na YouTube? Tak jak koledzy piszą. Możesz trafić na truchło a może być cukierek.Miałem Yamahe z 2000r 8hp. Latała u mnie 1.5r sprzedałem i dalej lata. Na okrągło, tylko leją paliwo. Z uszczelnieniami było wszystko ok, gorzej z niektórymi śrubami. Strach było je odkręcać, aluminium to agresywne środowisko. Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 roberto7 Opublikowano 21 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 Dwusuw ma to do siebie że ma uszczelnienia wału tzw simeringi i to nie tak jak w 4T że olej pocieknie . W 2 T po prostu nie odpali lub będzie problem z mieszanką więc jak to 2T problem mieszanki to problem smarowania . Jak piszą koledzy , jeśli pali dobrze ,nie ma mleka w spodzinie , to może być motor do użytku . Czasem suzuki miały smarowanie nie mieszankowe był wtrysk oleju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu 33 Opublikowano 23 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Dzięki chciałem zaoszczędzić trochę kasy ,suzuki wygląda naprawdę dobrze .Ale chcę mieć spokojną głowę na początku mojego pływania zbieram dalej na nowego storma 9,8 km 2T lub parsuna 6 .Pytałem o dostępność części na YouTube ,oglądam twoje filmy i szykuję powoli wszystko na ten sezon pozdrowienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
filip
Witam
Mam ponton Buscha 330 R, potrzebuje do tego silnik spalinowy około 5-6 km. Jaki najlepiej kupić?? Chodzi mi o marke Suzuki,Yamaha, Honda odpada troszke droga. A i jeszcze jak ma być długość kolumny?
Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi.
Filip
Top użytkownicy dla tego pytania
29
13
11
9
Popularne dni
8 Lis
17
23 Lut
17
13 Kwi
14
21 Lut
13
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 29 odpowiedzi
Tresor 13 odpowiedzi
darek63 11 odpowiedzi
womaly23 9 odpowiedzi
Popularne dni
8 Lis 2018
17 odpowiedzi
23 Lut 2017
17 odpowiedzi
13 Kwi 2019
14 odpowiedzi
21 Lut 2018
13 odpowiedzi
Popularne posty
WojtekCIN
Doświadczenie moje (na własnej dupie przetestowane): 1. KM 330 + Parsun 5 + dwie osoby + szpej = brak ślizgu (DRAMAT) 2. KM 330 + Parsun 5 + tylko ja + szpej = ślizg (FAJNIE) 3. KM 360D + Mariner 9.9
wisniowy21
ostatnio przerabiałem temat i wybrałem tohatsu czyli prawie to samo co Mercury w razie W części są wymienne Tohatsu-Mercury-Johnson moim zdaniem serwis 2 lata i nie ma co dłużnej wywalać pieniędzy w
bankroot
To to samo co Merkury ....
Opublikowane grafiki
300 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi