psulek Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Kurcze, szukam info jaki jest maksymalny cw dla Curado 51E, tak żeby młynek się ni uszkodził. Chcę machać 7 do 40g, max 50 okazjonalnie. Da radę, czy zostać przy 200? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 12 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 (edytowane) Wszystko bardziej zależy od rodzaju przynęty.Przy cięższych przynętach będziesz miał mniejsze odległości. Kłania się średnica szpulki.Jeśli to bedą jerki do 50 gram to nic się nie powinno stać. Jerk generalnie przy prowadzeniu stawia mały opór. Ale za to kłopot z likwidowaniem luzu będzie . Mały nawój.Ale jak bedziesz ściągał woblery 30-50 gram czy tez podbijał multikiem gumy o podobnym ciężarze to nie wróżę długiego żywota. Edytowane 12 Września 2014 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Jakby się uprzeć to wolałbym curadziaka 101D w tych gramaturach. Miałem chronarcha 51e i 40-50gr to już nie jest komfort rzutu, mała średnica szpulki, dostaje większych obrotów i ciężko kontrolować, do tego są inne multiki. Poza tym 7-40 to spora rozpiętość, nie wiem jakim kijem chcesz to oblatywać, zostałbym raczej przy 200. 50 jest dla innego łowienia, klenio-jazie, okonie i przynęty ciężarem do tego przystosowane to jego żywioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) psułek zostań przy 200 - raz dalsze rzuty, dwa wiekszy komfort, trzy troszke mocniejsze bebechy, cztery - nie wygłupiaj sie :rockon: Edytowane 13 Września 2014 przez meme174 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 51E fajnie mieć bo fajny (ja mam bo mam i sobie leży) ale do zastosowań o których piszesz, pozostań (w spokoju) przy 201 i nie kombinuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) A jak chcesz dalej rzucać lżejszymi przynetami to wymień Curado E na serię D. Niżej schodzi mimo większych gabarytów. Edytowane 13 Września 2014 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) Godski ale schodzenie nizej ma mało wspólnego z odległością rzutu - podstawowym parametrem jest średnica szpuli - czym większa tym dalsze rzuty, póżniej szerokość a na końcu masa Edytowane 13 Września 2014 przez meme174 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) Faktycznie błąd składni. Powinno być "Jak chcesz dalej rzucać lżejszymi przynetami to...." a było " Jak chcesz dalej rzucać to..."Już poprawiłem. Edytowane 13 Września 2014 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Teraz mój komet jest bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Przy 40-50 gramach zajedziesz go szybciej niż prędzej ....5-25gr to jego optymalny zakres Kup sobie Revo Premiera 1gen i masz multik który możesz obsłużyć do 5-70gr....oczywiście nie na jednej wędce i nie na jednej plećce, ale sprzęt jest bardzo uniwersalny i w razie zmiany koncepcji ograniczasz koszty...o zakup nowego multika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 13 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 wystarczy ze do 200 kupi szpulke plytka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 nie sądzę żeby cu 51 dał się szybko zajeżdzić.koła zębate są takiej samej szerokości jak w 201 jedynie przelożenie się różni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2014 A srednicy ? Pytam serio bo nie mierzylem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 ja też nie mierzyłem,ale jeśli jest różnica to nie wielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radbraw Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 wystarczy ze do 200 kupi szpulke plytka Wystarczy wymienić łożyska pod zwykłą szpulą np na ZTI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Wystarczy wymienić łożyska pod zwykłą szpulą np na ZTIRacja Choc ja bym sklanial sie do 2 szpuli mozna nawina linke o mniejszej wytrzymalosci i miec wiekszy komfort w lekkich przynetach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Wystarczy wymienić łożyska pod zwykłą szpulą np na ZTIRacja Choc ja bym sklanial sie do 2 szpuli mozna nawina linke o mniejszej wytrzymalosci i miec wiekszy komfort w lekkich przynetach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 15 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Panowie, od jakiej wagi przynęt Curado 201E z lżejszą szpulą zacznie w miarę komfortowo rzucać? Oczywiscie zakladając dobrze dobrany kij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Wystarczy wymienić łożyska pod zwykłą szpulą np na ZTIZPI to nie sa lozyska do ciezszego lowienia jak 20 gram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 18 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 Panowie, od jakiej wagi przynęt Curado 201E z lżejszą szpulą zacznie w miarę komfortowo rzucać? Oczywiscie zakladając dobrze dobrany kij.Miałem Availa w Citice i 2 g główka to już bardzo lekko śmigała. Łowiłem bez rozetki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 18 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 Miałem Availa w Citice i 2 g główka to już bardzo lekko śmigała. Łowiłem bez rozetki.Ja kiedyś łowiłem z resztką bloczka na rozetce , bo bez tego kawałka to brody były.... jeden bloczek to było sporo za dużo i tak obcinałem kawałek po kawałku, aż została ok 1/3 powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Ja się wyćwiczyłem na Abu 1500C z Availem łowienia bez hamulca rzutowego. W Daiwie Millionaire MM1000 też, już fabrycznie, go nie było. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Potwierdzam opinię Kamila. A dlaczego? Ano, łoił mi dupę, mimo, iż łowiłem spinem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Potwierdzam opinię Kamila. A dlaczego? Ano, łoił mi dupę, mimo, iż łowiłem spinem. Piotrek, bo z "korby" to trza umić rzucać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 22 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, chciałem dać dzieciakowi bo i tak mam nówkę nie śmiganą, ale w takim razie niech leży i czeka na lepsze czasy. SObie nabyłem Curado 201I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi