Skocz do zawartości
  • 0

echo lowrance gps z usa

toomi1-83

Pytanie

witam wszystkich z zainteresowaniem przeczytałem wszystko co tyczy się jak w temacie echosondy lowrance z usa lecz nigdzie nie znalazłem informacji najnowszych które echa z gps (te nowe modele) działają na rynku euro i pl zamierzam się zakupić taki sprzęt i mam do wydania ok. 2 tys zl

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sklep jest bardzo fajny, korzystałem, jednak ma swoją marżę. Mam okazyjny darmowy transport za 2 tyg. wiec czemu nie spróbować samemu?

Psulek - dlaczego odradzasz wersję chirp? Wygląda na ewolucję HDI, choć przyznaję, że różnica w cenie jest dość spora, ale to chyba wynika z promocji na HDI w USA.

• 0

o ile dobrze rozumiem, Psulek nie odradza wersji CHIRP, a zakup tego konkretnrgo echa z linku. dlaczego? ano dlatego, iż transducer pracuje w dwóch częstotliwościach (83/200 kHz) co daje nam odczyt kolorowego echa i GPS. dla uzyskania obrazu DI przetwornik pracuje na częstotliwościach  455/800 kHz. kupując echo z linku należy się liczyć z kolejnym wydatkiem na zmianę przetwornika. chcąc zaś kupić naprawdę CHIRP'owy przetwornik wydatek znacznie wzrasta, chyba nawet przekracza cenę samego echa. dobry zestaw podpowiada Maweric.

Edytowane przez StCroix

• 0

Spróbuj w tym sklepie

http://www.forlessthanever.com/product.php?ASIN=B00JJX9QY0

pieniądze płacisz do banku w Polsce towar Ci wysyłają z USA

Czołem Panowie, jak wyglądają "ewentualne opłaty celne" po kupnie u nich? Jest szansa się prześlizgnąć(via przesyła morska), czy nasze chłopaki z izby celnej walą równo 30% całości transakcji?

• 0

Co do CHIRP  to chyba lepszym rozwiązaniem jest zakup Raymarine Dragonfly w Polsce 5,7" około 3tys z przetwornikiem,7" około 4 tys. Nie wiem jak za wodą

ale to oni pierwsi wprowadzili chirp i sprzedali technologię lowrance. A i kolega Paprykarz ma taką do sprzedania.

Z tego co czytałem rewelacja, zostawia lowrance daleko w tyle , ale niestety nikt nie jest w stanie tego na forum potwierdzić ( pytałem , brak użytkowników )

• 0

Gdzieś czytałem, jak Karpiński odradzał kupującemu Lowrance z chirp. Tłumaczył to jakimś wałkiem z przetwornikiem tzn niby standardowy przetwornik nie obsługuje tej technologii.

Raymarine ma swoje przedstawicielstwo na polskie, ale coś słabo promuje produkty. W sieci jest kilku sprzedających.

• 0

Chirp to świetna technologia, rozmawiałem z przedstawicielem na Polske firmą Eljacht , ale oni nie są chyba zainteresowani wędkarzami , przekazywali telefon od jednej do drugiej osoby. Dowiedziałem się tyle co można wyczytac w necie, a na początku roku napaliłem się, ale nie znalazłem osoby która użytkuje więc

brak danych jak echo zachowuje sie w praktyce , a na podstawie filmu na yutooba , czy pięknym opisie szkoda zaryzykować 4 tys.

• 0

Co do CHIRP  to chyba lepszym rozwiązaniem jest zakup Raymarine Dragonfly w Polsce 5,7" około 3tys z przetwornikiem,7" około 4 tys. Nie wiem jak za wodą

ale to oni pierwsi wprowadzili chirp i sprzedali technologię lowrance. A i kolega Paprykarz ma taką do sprzedania.

Z tego co czytałem rewelacja, zostawia lowrance daleko w tyle , ale niestety nikt nie jest w stanie tego na forum potwierdzić ( pytałem , brak użytkowników )

Chirp to świetna technologia, rozmawiałem z przedstawicielem na Polske firmą Eljacht , ale oni nie są chyba zainteresowani wędkarzami , przekazywali telefon od jednej do drugiej osoby. Dowiedziałem się tyle co można wyczytac w necie, a na początku roku napaliłem się, ale nie znalazłem osoby która użytkuje więc

brak danych jak echo zachowuje sie w praktyce , a na podstawie filmu na yutooba , czy pięknym opisie szkoda zaryzykować 4 tys.

I tak się tworzą mity - wiem ale nie wiem. :D

• 0

Jans jakie mity ??? 

To tylko pytania i wątpliwości.

Masz wiecej danych OK podziel się , napisz.

Używasz Raymarine napisz .

To nie mit tylko fakt, że technologia sonarowa chirp daje obrazy bardziej zbliżone do rzeczywistych, i to nie mit by wydać pare tysiączków chcialbym poznać opinię ludzi używających tego sprzetu. Dla mnie i chyba dla wielu po to są takie fora by wymieniać się doświadczeniami.

• 0

@Koza ta cena zawiera vat i cło , doliczaja tylko koszty transportu przy echu to około 85 zł

Maweric, pytam, bo to fragment ich regulaminu i z doświadczenia wiem, że celnicy nasi znają się na rzeczy........

"Ceny na stronie sklepu internetowego flte.pl podawane są w złotych polskich (PLN). Cena towaru nie zawiera kosztów przesyłki oraz ewentualnych opłat celnych."

• 0

Jak widać opinie co do CHIRP lowrance'a są niejasne. Z tego co wyczytałem polega to na wysyłaniu/odbieraniu zmiennej częstotliwości przez przetwornik i za pomocą algorytmów czyszczenie obrazu tzn pokazywanie tego co wedkarza najbardziej interesuje, bez szumu. Nie do końca rozumiem skąd krytyka tego rozwiązania bo brzmi obiecująco. Mam prośbę o opinię osoby, która miała do czynienia z tym wynalazkiem, chciałbym kupić coś dobrego na lata. Obecnie właściwie wchodzą w grę elite 7 hdi (mnie osobiście bardzo podoba się koncepcja obserwacji 2 rodzajów podglądu (klasyk + DSI) oraz dodatkowo GPS, 7chirp (tak jak 7hdi + niejako automatyczne czyszczenie obrazu) oraz ewentualnie wspomniana Raymarine Dragonfly w Polsce 5,7" (opinie w necie bdb, ale trochę egzotyczny sprzęt w Polsce, więc nie wiem jak z ewentualnym serwisem). 

• 0

Jeżeli chodzi o CHIRP to ta technologia daje lepszą seprację od zakłóceń, bo puszcza kilka sygnałów w różnych częstotliwościach. Co poniektórzy zastanawiają się, dlaczego CHIRP były do tej pory drogie. Ano dlatego, że były stosowane do sonarów dużych mocy i na dużych głębokościach - do zastosowań profesjonalnych. Obecnie technologia poszła pod strzechy, bo spora część potrzebuje echosond do max 100m i do nich skierowane jest budżetowe CHIRP które w tej wersji jest sporo tańsze. Z tego co poczytałem w US, to przewaga jest minimalna, ale jednak jest. Szczególnie jeżeli chodzi o seprację ryb od dna, śmieci itp. Czas pokaże - być może jak zapasy HDI się wyprzedadzą, okaże się że jednak warto kupić to CHIRP, tym bardziej że jest niewiele droższe :) . Ja niestety nie będę mógł porównać, bo przeskoczę z Mark 5x PRO na CHIRP.

Edytowane przez psulek

• 0

Myślę, że któryś moderator powinien przenieść tą dyskusję do innego wątku ponieważ w tym stanowi jakby off top  :)

Używałem zarówno Dragonfly Raymarine jak i Elite 7 w wersjach HDI oraz Chirp. Wnioski z porównania mam takie; przy tak małych ekranach jak 7 cali nie da się dostrzec różnic pomiędzy CHIRP a HDI. Jedno jest pewne CHIRP nie jest gorszy od DI, HDI i całej reszty pracującej w systemie 455/800 kHz. Jeżeli będziemy chcieli przeglądać zapisy logów sonaru na większych ekranach to pewnie ta różnica zostanie dostrzeżona. Na dzień dzisiejszy można to potraktować jako nowość od producentów która ma zachęcić wędkarzy do zakupu kolejnego "lepszego" urządzenia (na szczęście nie gorszego ) Czy są różnice w różnych CHIRPach różnych producentów ? Chyba niekoniecznie - jest to ta sama technologia i podobnie jak w przypadku Down Imaging będzie podobna jakość bez względu na nazwę zastosowaną przez producentów echosond.

• Like 1

• 0

Witam Panowie,

Mam lodz Crownline sprowadzona z USA i razem w komplecie mam echo Lowrance Elite-5X DSI. Problem jest w tym ze przy wkladaniu wtyczki do gniazda uszkodzilem jeden pin i zlamal sie
i odpadl. Czy jest jakas mozliwosc na naprawe ? Prosze o pomoc w tym temacie...
Z gory dziekuje za wszelkie odp.

Edytowane przez Piotrek_poznan

• 0

o ile dobrze rozumiem, Psulek nie odradza wersji CHIRP, a zakup tego konkretnrgo echa z linku. dlaczego? ano dlatego, iż transducer pracuje w dwóch częstotliwościach (83/200 kHz) co daje nam odczyt kolorowego echa i GPS. dla uzyskania obrazu DI przetwornik pracuje na częstotliwościach  455/800 kHz. kupując echo z linku należy się liczyć z kolejnym wydatkiem na zmianę przetwornika. chcąc zaś kupić naprawdę CHIRP'owy przetwornik wydatek znacznie wzrasta, chyba nawet przekracza cenę samego echa. dobry zestaw podpowiada Maweric.

Z tego, co kolega pisze to Elite 7 Chirp w komplecie z przetwornikiem 83/200/455/800 kHz jest zwykłą Elite HDI 7, tyle że przystosowaną do pracy z technologią CHIRP. Czy ktoś to może potwierdzić?