Skocz do zawartości
  • 0

echo lowrance gps z usa

toomi1-83

Pytanie

witam wszystkich z zainteresowaniem przeczytałem wszystko co tyczy się jak w temacie echosondy lowrance z usa lecz nigdzie nie znalazłem informacji najnowszych które echa z gps (te nowe modele) działają na rynku euro i pl zamierzam się zakupić taki sprzęt i mam do wydania ok. 2 tys zl

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Takie pogłoski krążą po sieci w US. Podobno działa płynniej niż HDI. Przetwornik z tego co pamiętam jest ten sam w HDI i CHIRP. No i znalazłem taki opisik. A sofcik to może działać ten sam i na wolniejszym i na szybszym procesorze. Nie ma przeciwskazań:

Lowrance Elite 7 CHIRP is the new incarnation of the HDI version. It is provides basic CHIRP capabilities using the same skimmer transducer found in the HDI version. The processor found in the Elite 7 CHIRP is faster than that of its predecessor. The upgraded motherboard and processor along with the CHIRP software provide clearer views of bottom surfaces, plant structures and fish in greater detail, clarity and in real time. Equipped with advanced signal processing the Elite 7 CHIRP allows anglers to spend more time catching fish than having to focus images. The 7-inch, 480x 800 pixel display can produce images at low, medium and high CHIRP sonar ranges and allows users to view one or more ranges simultaneously.

Edytowane przez psulek

• 0

A skąd ta informacja o innych procesorach? Może jakieś źródło by kolega podał ? Bo obie mają taki sam firmware

Niepotwierdzona oficjalnie przez producenta, ale na forach w USA i Australii ludziska porównali i wychodzi, że jest lepiej, najbardziej odczuwalne ponoć przy pracy GPS, ale nie jest to oficjalna informacja. Ja wierzę, że jest tam kilka komponentów nowszych. Przetwornik w każdym razie w HDI i CHIRP jest identyczny. Wychodzi na to, że dodatkowa funkcjonalność to wyłącznie soft, choć być może na hardwarze CHIRP, jeśli faktycznie jest tam jakiś nowszy, szybszy procesor chodzi to wszystko płynniej. Zobaczymy, już bym kupił tego chirpa tylko HDI kusi ceną, w US jest dobra promocja i różnica w cenie jest za bardzo odczuwalna, przy różnicy 100 USD, wybrałbym nowaszą ale 200 to już trochę za dużo. Czy wiecie, czy w Polsce jest możliwość wgrania softu "chirpowego" do wersji HDI? I czy to będzie działać tak jak chirp (nawet wolniej ale działać), ile ewentualnie taka usługa kosztuje?

• 0

Niepotwierdzona oficjalnie przez producenta, ale na forach w USA i Australii ludziska porównali i wychodzi, że jest lepiej, najbardziej odczuwalne ponoć przy pracy GPS, ale nie jest to oficjalna informacja. Ja wierzę, że jest tam kilka komponentów nowszych. Przetwornik w każdym razie w HDI i CHIRP jest identyczny. Wychodzi na to, że dodatkowa funkcjonalność to wyłącznie soft, choć być może na hardwarze CHIRP, jeśli faktycznie jest tam jakiś nowszy, szybszy procesor chodzi to wszystko płynniej. Zobaczymy, już bym kupił tego chirpa tylko HDI kusi ceną, w US jest dobra promocja i różnica w cenie jest za bardzo odczuwalna, przy różnicy 100 USD, wybrałbym nowaszą ale 200 to już trochę za dużo. Czy wiecie, czy w Polsce jest możliwość wgrania softu "chirpowego" do wersji HDI? I czy to będzie działać tak jak chirp (nawet wolniej ale działać), ile ewentualnie taka usługa kosztuje?

Nie da się z HDI zrobic CHIRP poprzez zmianę oprogramowania ponieważ oba te urzadzenia pracuja na tym samym sofcie.

• 0

Raczej nie. CHIRP jeat realizowane przez dedykowany chip a nie programowo. Po prostu dane z tego chipa obrabiane przez firmware echa są nieco inne.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Trochę niemile zaskoczony jestem firmą lowrance, podają na specyfikacji, że mają 31 języków, a mają 14 ( w tym 2x angielski), trochę to wali amatorszczyzną - moim zdaniem informacja powinna być rzetelna, zwłaszcza u producenta. Czy wiecie jak można do sprowadzonej 7-ki wgrać wersję z polskim (ja to może bym sobie poradził ale znajomy nie bardzo, a wymieniamy się sprzętem). Z góry dziękuje za pomoc.

• 0

Trochę niemile zaskoczony jestem firmą lowrance, podają na specyfikacji, że mają 31 języków, a mają 14 ( w tym 2x angielski), trochę to wali amatorszczyzną - moim zdaniem informacja powinna być rzetelna, zwłaszcza u producenta. Czy wiecie jak można do sprowadzonej 7-ki wgrać wersję z polskim (ja to może bym sobie poradził ale znajomy nie bardzo, a wymieniamy się sprzętem). Z góry dziękuje za pomoc.

Mają te 31 języków, a przynajmniej mieli na samym początku w pierwszej wersji firmware. Tylko nasz lokalny dystrybutor wywalczył sobie prawo do dysponowania naszą paczką językową. A są trzy takie paczki językowe. I akurat naszej  Eastern Europan Language Pack prawie (co nie znaczy, że jest zupełnie niedostępna ;) ) nie kupisz w US a na stronie Lowrance.com jest niestety  niedostępna. 

• 0

@Koza ta cena zawiera vat i cło , doliczaja tylko koszty transportu przy echu to około 85 zł

Niestety na dzień dzisiejszy cena nie zawiera cła ni Vat'u. taka informację od nich dostałem.

Odbywa się to standardowo czyli wybiórczo sprawdzają itd.

• 0

a nie jest tak, że elektronika zwolniona jest z opłaty celnej? akcyza i podatek (nie są takie straszne) to i owszem, ale cło? coś się w tej kwestii zmieniło? poza tym zawsze można (tak robiłem) poprosić o otwarcie opakowania, lekkie jego podniszczenie i nadanie przesyłki jako prezent, z dopiskiem sprzęt używany.

• 0

Czyli nic się nie zmieniło. @suck_one. Zaniżanie wartości średnio się sprawdza, w pierwszej kolejności trzepane są przesyłki lotnicze. Odnośnie linkowanego sklepu zza Wielkiej Wody symulacja kosztów Elite 7 Chirp: Z pośrednikiem 2794 + 69,19 + vat, Bez pośrednika: ( przyjmujemy kurs kupna $ 3,55): 2474(697$) +138(39$) + vat( dla tej aukcji to niecałe 195$). Wnioski? Korzystać z pośrednika jako ostateczność -nie mając konta w PayPalu, kart płatniczych... Poza tym vat taki sam, gwarancja taka sama( realnie brak). Gdyby nie te zakichane podsłuchy NSA, to pewnie bylibyśmy blisko euroamerykańskiej unii celnej...Pomarzyć można

• 0

a nie jest tak, że elektronika zwolniona jest z opłaty celnej? akcyza i podatek (nie są takie straszne) to i owszem, ale cło? coś się w tej kwestii zmieniło? poza tym zawsze można (tak robiłem) poprosić o otwarcie opakowania, lekkie jego podniszczenie i nadanie przesyłki jako prezent, z dopiskiem sprzęt używany.

Mylisz sie . To podatek a nie cło jest problemem. Cło to kilka procent a Vat 23%.

• 0

Czyli nic się nie zmieniło. @suck_one. Zaniżanie wartości średnio się sprawdza, w pierwszej kolejności trzepane są przesyłki lotnicze. Odnośnie linkowanego sklepu zza Wielkiej Wody symulacja kosztów Elite 7 Chirp: Z pośrednikiem 2794 + 69,19 + vat, Bez pośrednika: ( przyjmujemy kurs kupna $ 3,55): 2474(697$) +138(39$) + vat( dla tej aukcji to niecałe 195$). Wnioski? Korzystać z pośrednika jako ostateczność -nie mając konta w PayPalu, kart płatniczych... Poza tym vat taki sam, gwarancja taka sama( realnie brak). Gdyby nie te zakichane podsłuchy NSA, to pewnie bylibyśmy blisko euroamerykańskiej unii celnej...Pomarzyć można

Informacja, którą zapisałem w wątku pochodzi z maila, którego otrzymałem ze sklepu. Cło to mały pikuś, głównie się o VAT rozchodzi jak @godski napisał wyżej.

Kim jest pośrednik i jaki problem jest z założeniem konta PAyPal ? Kurcze chyba z rana przed czarną nie ogarniam :(

• 0

Gdyby nie te zakichane podsłuchy NSA, to pewnie bylibyśmy blisko euroamerykańskiej unii celnej...Pomarzyć można

Nic by ci to nie dało - to ma być uni celna a nie unia VAT. Nie będzie po prostu ceł i uproszczone zostaną procedury. Dla przeciętnego obywatela nic się nie zmieni. VAT zostanie, bo to jest jeden z głównych dochodöw w budżetach państw UE.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Informacja, którą zapisałem w wątku pochodzi z maila, którego otrzymałem ze sklepu. Cło to mały pikuś, głównie się o VAT rozchodzi jak @godski napisał wyżej.

Kim jest pośrednik i jaki problem jest z założeniem konta PAyPal ? Kurcze chyba z rana przed czarną nie ogarniam :(

Pośrednikiem jest wspomniany tutaj sklep - Forless.....

Nie wiem, jak dziala Paypal dla osób nieposiadających kart płatniczych  - kiedyś nie można było przelewać na konto paypala pieniądzie ot, tak sobie. Jeśli masz kartę płatniczą uznawaną w rozliczeniach międzynarodowych, to nie ma żadnego problemu. Rejstrujesz się w wspomnianym systemie, aktywujesz konto i drzwi do Ebaya (i innych sklepów przyjmujących wpłaty w tym systemie) zostają otwarte. Płacisz za to różnicą w kursie walut na korzyść Paypal-a, podatnością na zhakowanie - możliwość bycia oszukanym.

@psulek - chyba każda konkurencja w danej branży jest pozytywna dla konsumenta. Jeżeli coś ma być tańsze, niech bedzie. Ale faktycznie to przed vatem nie ma ucieczki dla zwykłego konsumenta w sposób inny niż "wybiórczość" celników.