Skocz do zawartości

Pomoc w doborze lakierów i farb do malowania woblerów

sorlinsky

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie pomalowałem raz bo jedna osoba z forum mi powiedziała że wystarczy niby cienka warstwa i to pędzelkiem. Ostatnio właśnie zacząłem malować zanurzeniowo (oczywiście 1 na próbę) i położyłem już 2 warstwę mam nadzieję że zadziała :)

A Pan daje tylko jedną warstwę zanurzeniowo?

I lepiej położyć kolory na raz zaraz po caponie i dopiero wtedy akryl i poliuretan?

Edytowane przez patzaw26

• 2 tygodnie później...

Koledzy z całym szacunkiem po co ten Capon... :huh: Toż to nie drewniane okna na lata ......Jak łowisz to prędzej czy później zaczep zrobi swoje (chyba że nie łowisz nimi tylko wystawka).Odczepiacz to jedno z podstawowych urządzeń jak wędka pomoże uratować wasze cudeńka. Życie zweryfikowało że bez tego mazidła też się da i całkiem dobrze DOMALUX zabezpieczy.Lata tak robię i nie tylko ja i nikt kto w ten sposób robił nie powracał do babrania się z Caponem :) .Najprostszy etap to dwie warstwy lakieru malowanie pozostawić do dobrego odparowania (wyschnięcia )Farb i lakierowanie końcowe w zależności od tego jak gładką powierzchnię chcesz uzyskać warstwy lakieru.Nie za mało bo nie zabezpieczysz dobrze i nie za wiele bo wyjdą pancerniki.Jesli chodzi o kwestię ile tych warstw to wszystko na oko idzie ,dlaczego?No dlatego że raz możesz mieć lakier nówkę wodnisty a innym razem lekko przygęstniały.Capon szkodzi baardzo :D  szkodzi...

• 2 lata później...

Witam!

Chciałbym prosić o pomoc w doborze komponentów do produkcji woblerów, by nic nie reagowało ze sobą. 

Woblery odlewam z piany CP4090.

Planuję malować woblery farbami akrylowymi aerografem. I tu napływa kilka pytań

1. Czy przed malowaniem warstw podkładowych białej farby gruntować korpus w Caponie?

2. Czy podczas oklejania także gruntować?

3. Czy jako farba podkładowa może posłużyć po prostu biały kolor z palety, czy trzeba kupić coś specjalnego?

4. Jaki lakier polecacie do ww zabiegów by nie zjadł się z tymi elementami.

5. Czy muszę czekać na odgazowanie by obklejać taśmą alu oraz na malowanie aerografem.

Jeżeli coś było to przepraszam, nie zjadajcie. Ale dopiero zaczynam jak PanB przykazał z tym tematem i nie chce sie zniechęcić :) 

Wejście smoka hehe. Mam dzisiaj dzień zmęczenia ludzką złośliwością więc Ci odpowiem.

1. Czy przed malowaniem warstw podkładowych białej farby gruntować korpus w Caponie?

Zależy od materiału. Drewno tak, resztę nie.

2. Czy podczas oklejania także gruntować?

Zależy od materiału :) aluminium nie.

3. Czy jako farba podkładowa może posłużyć po prostu biały kolor z palety, czy trzeba kupić coś specjalnego?

Najlepiej coś specjalnego ale też się nada pewnie ten paleciak :)

4. Jaki lakier polecacie do ww zabiegów by nie zjadł się z tymi elementami.

Zależy od farb, odgólnie klasyka HL albo Domalux. Nie będziesz miał stuprocentowej pewności póki nie spróbujesz. Kiedyś powiedziała tak do mnie ukraińska przemytniczka w Tomaszowie Lubelskim ale to inna historia :)

5. Czy muszę czekać na odgazowanie by obklejać taśmą alu oraz na malowanie aerografem.

Zależy od materiału. Przy pianie tak, resztę nie.

• Like 5