patzaw26 Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) No właśnie pomalowałem raz bo jedna osoba z forum mi powiedziała że wystarczy niby cienka warstwa i to pędzelkiem. Ostatnio właśnie zacząłem malować zanurzeniowo (oczywiście 1 na próbę) i położyłem już 2 warstwę mam nadzieję że zadziała A Pan daje tylko jedną warstwę zanurzeniowo? I lepiej położyć kolory na raz zaraz po caponie i dopiero wtedy akryl i poliuretan? Edytowane 2 Września 2015 przez patzaw26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Min 3 warstwy przy farbach o połysku Chrom, Nickiel i przy kalkomani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Koledzy z całym szacunkiem po co ten Capon... Toż to nie drewniane okna na lata ......Jak łowisz to prędzej czy później zaczep zrobi swoje (chyba że nie łowisz nimi tylko wystawka).Odczepiacz to jedno z podstawowych urządzeń jak wędka pomoże uratować wasze cudeńka. Życie zweryfikowało że bez tego mazidła też się da i całkiem dobrze DOMALUX zabezpieczy.Lata tak robię i nie tylko ja i nikt kto w ten sposób robił nie powracał do babrania się z Caponem .Najprostszy etap to dwie warstwy lakieru malowanie pozostawić do dobrego odparowania (wyschnięcia )Farb i lakierowanie końcowe w zależności od tego jak gładką powierzchnię chcesz uzyskać warstwy lakieru.Nie za mało bo nie zabezpieczysz dobrze i nie za wiele bo wyjdą pancerniki.Jesli chodzi o kwestię ile tych warstw to wszystko na oko idzie ,dlaczego?No dlatego że raz możesz mieć lakier nówkę wodnisty a innym razem lekko przygęstniały.Capon szkodzi baardzo szkodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
troutowy Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Witam! Chciałbym prosić o pomoc w doborze komponentów do produkcji woblerów, by nic nie reagowało ze sobą. Woblery odlewam z piany CP4090. Planuję malować woblery farbami akrylowymi aerografem. I tu napływa kilka pytań 1. Czy przed malowaniem warstw podkładowych białej farby gruntować korpus w Caponie?2. Czy podczas oklejania także gruntować?3. Czy jako farba podkładowa może posłużyć po prostu biały kolor z palety, czy trzeba kupić coś specjalnego?4. Jaki lakier polecacie do ww zabiegów by nie zjadł się z tymi elementami.5. Czy muszę czekać na odgazowanie by obklejać taśmą alu oraz na malowanie aerografem. Jeżeli coś było to przepraszam, nie zjadajcie. Ale dopiero zaczynam jak PanB przykazał z tym tematem i nie chce sie zniechęcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Wejście smoka hehe. Mam dzisiaj dzień zmęczenia ludzką złośliwością więc Ci odpowiem. 1. Czy przed malowaniem warstw podkładowych białej farby gruntować korpus w Caponie?Zależy od materiału. Drewno tak, resztę nie.2. Czy podczas oklejania także gruntować?Zależy od materiału aluminium nie.3. Czy jako farba podkładowa może posłużyć po prostu biały kolor z palety, czy trzeba kupić coś specjalnego?Najlepiej coś specjalnego ale też się nada pewnie ten paleciak 4. Jaki lakier polecacie do ww zabiegów by nie zjadł się z tymi elementami.Zależy od farb, odgólnie klasyka HL albo Domalux. Nie będziesz miał stuprocentowej pewności póki nie spróbujesz. Kiedyś powiedziała tak do mnie ukraińska przemytniczka w Tomaszowie Lubelskim ale to inna historia 5. Czy muszę czekać na odgazowanie by obklejać taśmą alu oraz na malowanie aerografem.Zależy od materiału. Przy pianie tak, resztę nie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
troutowy Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Dziękuję Ci bardzo, wszystko już mam ustalone. To były pytania, które mnie nurtowały. Jeszcze raz dziękuję @Hesher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi