Skocz do zawartości
  • 0

pływanie pontonem po Wiśle a prędkość wiatru

Traq

Pytanie

Wisła dużą rzeką jest, więc gdy mocniej wieje robi się czasem na wodzie nieprzyjemnie, zwłaszcza gdy wiatr wieje wzdłuż koryta. Zdarzyło się mi już w tym roku dwa razy, że pojechałem z pontonem nad wodę, ale musiałem odpuścić. Obydwa razy w okolicach Wyszogrodu. Raz przytomnie oceniłem sytuację i nawet nie rozłożyłem pontonu, innym razem po pierwszym przelocie w trollingu trzeba było uciekać, bo woda wlewała się do pontonu. Teraz gdy wybieram się popływać po Wiśle patrzę na prognozy siły wiatru, ale problem z tym, że nie umiem tego jeszcze dobrze skalibrować i trafnie  odnieść prognoz do sytuacji zastanej na wodzie. 

Przykładowo jutro ma wiać trójka, w porywach czwórka, lub inaczej 6 m/s w porywach do 12 m/s. Wiało będzie ze wschodu, czyli w okolicach Warszawy w poprzek koryta, a w okolicach Wyszogrodu wzdłuż. Czy przy takim wietrze można komfortowo pływać? jaka siła wiatru jest dla Was graniczna dla komfortowego i bezpiecznego pływania? Przy jakim wietrze w ogóle nie wypływacie?

Dodam, że pływam pontonem Bush o długości 3,30 z silnikiem 9,8.   

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ja patrze na wiatr w km/h i jak pisze ze bedzie wiało15 km/h i wiecej to juz wiem ze nie poplywam chyba ze na zbiorniku z wyspami gdzie sie mozna schować, bo na otwartej wodzie to tylko z niezłą krypa. Acha wiadomo ze ponton to nie to samo co łódka, o wiele wiekszy opor stawia. Nie ma co ryzykować jak wiesz ze bedzie wiało nastwiaj sie na wedkowanie z brzegu.

• 0

ja pływam pontonem gdy wiatr jest podawany do 56 km/h. Wtedy już kończy się komfort. 

Ale to duży ponton 420. optymalnie i bezstresowo łowię gdy wieje do 40 km/h   - zbiornik 1000h gdzie potrafi się rozhulać. Tyle że chlapie jak pływam, bo fale już takie z grzywami...

Mówię o pływaniu na spalinie. Na elektryku kończę przy 36 km/h

Edytowane przez Dano-G

• 0

ja patrze na wiatr w km/h i jak pisze ze bedzie wiało15 km/h i wiecej to juz wiem ze nie poplywam chyba ze na zbiorniku z wyspami gdzie sie mozna schować, bo na otwartej wodzie to tylko z niezłą krypa. Acha wiadomo ze ponton to nie to samo co łódka, o wiele wiekszy opor stawia. Nie ma co ryzykować jak wiesz ze bedzie wiało nastwiaj sie na wedkowanie z brzegu.

15km/h  wieje prawie co dzienne,to znaczy ze nie pływać w cale?Ja Wyszogrodzie plywam do 40km/h.

• 0

Może wdało się nam tu zamieszanie z jednostkami jakieś. Ja w międzyczasie pływałem przy wietrze 18 km/h i było zupełnie ok, chociaż akurat wtedy nie wiało wzdłuż. Nadal muszę potestować swoją górną granicę.

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

• 0

Jezeli plywasz sam to testowanie tej granicy....powinno miec swoje granice. Co prawda ponton Bush to ciezki kawalek szmaty i zeby sie "nakryc nogami" trzeba juz solidnie popracowac...aczkolwiek przy skomasowaniu calego ciezaru z tylu nie jest to niemozliwe...

Trudno jest okreslic sile wiatru, przy ktorej "jeszzce sie da"...po 1, jak juz zostalo powiedziane, wiatr zaleznie od warunkow moze tworzyc rozne sytuacje, po 2 jak w prognozie powiedza, ze 10m/s to nie znaczy, ze jest 10m/s.

Ja robie tak, ze (o ile na 1 rzut oka nie widac, ze np. wielkiego sensu brak - opad ciagly, wiatr zrywajacy czapki z glow) wyplywam i patrze, czy po prostu dam rade wedkowac. Zawsze tez mozna przybic do brzegu i przeczekac przy ognisku z kielbaska i piwem(bezalakoholowym).

W pewnych warunkach do pytania: czy da sie? wypada dodac jeszzce jedno: czy jest sens?

Gumo

• Like 1

• 0

no napisałem zależy kto ma jaką łąjbę i motor co ją pcha ;) ja tam nie ryzykuje, mam dla kogo żyć.

Tobie się z metrami na sekundę nie pomyliło? 15 km/h to ledwie zefirek co marszczy drobną falką powierzchnię. Bez jaj. 

Podczas takiej pogody to na wiosłach płyniesz bez problemu. Nie dostrzegam zwiększonego ryzyka przy takiej pogodzie.

• 0

Co do oceniania nad wodą też można się naciąć.

W zeszłym roku na przełomie września i października, wypływałnąłem o świcie na podwarszawską Wiśłę- flauta, więc ogniem w górę rzeki.

Jak wracałem po południu miałem duszę na ramieniu- wiało dokładnie pod prąd, spora fala. Wyskakiwałem gumiakiem na falach, a płynąć inaczej niż w ślizgu się nie dało. Niestety nie wiem ile w m/s było dokładnie, ale mimo sporego chłodu dopłynąłem do miejsca slipowania cały mokry, bynajmniej nie od rozbrygów fal o ponton.

• 0

Dano nie pomyliło mi się poprostu kiedyś na Mietkowie przeżyłem podróż życia cos jak kolega wyżej, do tej pory ciesze się że żyje. Rano wyplynąłem pontonem piękna pogoda a jak sie rozwiało to mnie na całym sznurze z kotwicą ciągło na tame, poźniej pół jeziora przeszedłem na piechote z pontonem. Mietków to strasznie zdradliwy zbiornik, kto nie ma respektu dla wody i wiatru niech tam nie pływa.

• 0

Dano nie pomyliło mi się poprostu kiedyś na Mietkowie przeżyłem podróż życia cos jak kolega wyżej, do tej pory ciesze się że żyje. Rano wyplynąłem pontonem piękna pogoda a jak sie rozwiało to mnie na całym sznurze z kotwicą ciągło na tame, poźniej pół jeziora przeszedłem na piechote z pontonem. Mietków to strasznie zdradliwy zbiornik, kto nie ma respektu dla wody i wiatru niech tam nie pływa.

Ja wszystko rozumiem, tylko nie zgadza mi się matematyka. Jak się rozwiało, to nie mogło to być 15 km/h. To zefirek  :)

Też miałem kłopoty kiedyś i to nie raz, ale prędkość wiatru dochodziła do 100 km/h a miało wiać max 60. Raz musiałem dobić do brzegu, wysiąść i przez dwa kilometry brodząc (w jeziorze się dało) dociągnąć łódkę do miejsca stacjonowania. Nie szło płynąć...

A rozwiać się to może i z całkowitej flauty, jak się front burzowy nawinie

Edytowane przez Dano-G

• 0

Dano jaka matematyka ??? Dla Ciebie 60m/h to spokój , ja robie w gacie. Wiec gdzie tu matematyka ??? każdy ma inne podejście do strachu , ryzyka itd.

Dla mnie osobiście wędkarstwo to przyjemność i na swoim pontonie mam się czuć bezpiecznie i komfortowo, wtedy dla mnie moje hobby ma sens.

• Like 1

• 0

Tak , tylko pływanie na łodzi , a na pontonie to też ogromna różnica. Ja czuję się pewniej na gumie na łodzi szybciej osiągam stany lękowe, :)

I tu się z Tobą zgadzam w 100% bo mam podobne odczucia.

Faktem jest, że posiadam duży ponton, ale jakoś bezpieczniej się na nim czuję, niż na porównywalnej rozmiarami łodzi. Stabilność chyba przemawia  :)

• Like 1

• 0

Sensowne plywanie na pontonie ok 320cm na mazowieckiej Wiśle to do ok 6 m/s gdy wieje wzdłuż Wisły,i pewnie do 7-8 m/s gdy w poprzek,

zdarzyło mi się trollować przy bodaj 9 m/s, ale o precyzyjnym prowadzeniu przynęty albo komforotowym łowieniu możesz zapomnieć

• 0

W tym wątku uważam że powinny się wypowiadać osoby które pływają po Wiśle. Sam miałem kilka sytuacji że ledwo dało się wrócić. Kiedyś łowiłem na odcinku gdzie wiało w poprzek, ale jak doszło do powrotu gdzie wiało wzdłuż fala była taka że raz nakryła mi ponton, poszedłem po rozum do głowy i dalej płynąłem wzdłuż brzegu gdzie fala była trochę mniejsza, zwolniłem i jakoś dopłynąłem. Z Wisłą jest ten problem że jak wieje wzdłuż koryta tworzy się wredna fala którą non stop się podcina. W przypadku gdy płyniemy pontonem jedyne wyjście to płynąć ślizgiem, szczególnie pod prąd, więc jesteśmy skazani na podcinanie większych fal. Zgadzam się z kolegą womar że 6m/sek jest chyba graniczną wielkością gdy wieje wzdłuż koryta i to nie na wszystkich odcinkach. Tam gdzie jest bardzo szeroko i odkryte brzegi może to być nawet 5m/sek.