Skocz do zawartości

poszukuje kija na pstrągi

moncki

Rekomendowane odpowiedzi

@moncki

obyś nie otworzył puszki z Pandorą :lol: przewinęło sie wiele dyskusji o kijach na pstrągi na tym forum, niektóre z nich bardzo burzliwe B)

generalnie ścierają się wyznawcy dwóch szkół - Ci którzy uważają że do łowienia pstrągów wystarczy lekki sprzęt i Ci którzy wolą dodatkową moc w zestawie

Warto poczytać te dyskusje, bo między argumentami pada sporo ciekawych informacji.

Polecam również artykuł na stronie głównej poświęcony wędkom pstrągowym z pracowni rodbuilderskich.

W kwestii HM niestety nie pomogę - nie znam tego modelu.

Pozdrawiam

ps. a w ogóle, to witaj na forum

Eeee tam. Zaraz kłótnia. Trochę też jest tutaj

Lepiej pewnie byłoby, gdybyś zdefiniował, w jakiej wodzie zamierzasz łowić: szybka górska i podgórska, czy wolniejsza np rzeczka pomorska?

Jak dużych ryb się spodziewasz?

Analizując artykuł, z cyklu rodbuiderzy prezentują obecnie wskazałbym na wędzisko opisane przez Irka Matuszewskiego lub DanielaXR.

No ale ja jestem zwolennikiem mocniejszych rozwiązań.

no coz......

przede wszystkim nie jest doswiadczonym łowcą pstrągów stąd moja prośba o pomoc...

- mieszkam w irlandii wiec mam nadzieje na duze ryby;)

- poki co łowie na jeziorach ale stan ten napewno ulegnie zmianie...juz upatrzylem kilka fajnych rzeczek ... sa ta male siurki do 2 m a takze wieksze rzeki - raczej szybkie

- no i wolalbym cos lzejszego...

Moncki,

Ja ostatnio skłaniam się do kija długości 2,1m, bo nie widzę sensu stosowania dłuższego na zakrzaczonych siurkach Lubelszczyzny i Mazowsza - wiem, wiem - można niby nie podchodzić do brzegu, wystawiać szczytówkę itp -ale to ma znaczenie tylko przy w miarę czystym brzegu i dobrych dojściach. Jak są krzaki - a zazwyczaj są jeżeli chcesz połowić w ciekawych okolicznościach i niezadeptanych miejscówkach, to długa wędka tylko przeszkadza w cichym podejściu. Jak masz zamiar łowić w dużych rzekach, to około 2,7m jest w miarę komfortowym wyborem. Co do ciężaru wyrzutowego się nie ustosunkuję - mi wystarcza podobny jak podałeś, ale w naszych rzekach prawdziwego kabana nie widziałem dosyć długo (60cm ostatnio przed wojną :lol: ). Jeżeli będziesz się nastawiał na ryby 50+ to warto wziąć coś mocniejszego tak jak napisał Bujo.

Jeżeli chcesz spróbować jigów, to kijek około 2m - lepsza praca z przynętą.

W cenie Dragona lub podobnej (nieco niższej, wyższej w zależności od długości) masz spory wybór kijków Composite Developments - opcja warta przemyślenia.

Pozdrawiam

Paweł