moncki Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 ....przeglądając oferty znalazlem wedzisko Dragon HM80 Electra Dream dl 2.75 cw.3.5-18g - czy to jest dobry wybór?czy moze powinienem skorzystac z oferty rodzimego rodbuildingu? z gory dzieki za pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 @moncki obyś nie otworzył puszki z Pandorą przewinęło sie wiele dyskusji o kijach na pstrągi na tym forum, niektóre z nich bardzo burzliwe generalnie ścierają się wyznawcy dwóch szkół - Ci którzy uważają że do łowienia pstrągów wystarczy lekki sprzęt i Ci którzy wolą dodatkową moc w zestawie Warto poczytać te dyskusje, bo między argumentami pada sporo ciekawych informacji. Polecam również artykuł na stronie głównej poświęcony wędkom pstrągowym z pracowni rodbuilderskich. W kwestii HM niestety nie pomogę - nie znam tego modelu. Pozdrawiam ps. a w ogóle, to witaj na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moncki Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 hehehe.........ja nic nie chce otwierac <_< potrzebuje informacji.....jakby nie patrzeć to jest pewien wydatek wiec wszystkie argumenty są mile widziane;) ps. ja rowniez witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Witam na forum.Raczej bez otwierania sie nie obejdzie... Nie widze roznicy, skorzystac z danych napisanych w czasie terazniejszym czy przeszlym.Sa one nadal aktualne... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 witaj jedna strona dalej wygladalo to tak: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=8084& ;start=0& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moncki Opublikowano 30 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 przeczytalem tamtą rozmowe ale nie bylo tam za duzo na podany problem tylko jakas kłótnia....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Eeee tam. Zaraz kłótnia. Trochę też jest tutajLepiej pewnie byłoby, gdybyś zdefiniował, w jakiej wodzie zamierzasz łowić: szybka górska i podgórska, czy wolniejsza np rzeczka pomorska? Jak dużych ryb się spodziewasz? Analizując artykuł, z cyklu rodbuiderzy prezentują obecnie wskazałbym na wędzisko opisane przez Irka Matuszewskiego lub DanielaXR. No ale ja jestem zwolennikiem mocniejszych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moncki Opublikowano 30 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 no coz......przede wszystkim nie jest doswiadczonym łowcą pstrągów stąd moja prośba o pomoc... - mieszkam w irlandii wiec mam nadzieje na duze ryby;) - poki co łowie na jeziorach ale stan ten napewno ulegnie zmianie...juz upatrzylem kilka fajnych rzeczek ... sa ta male siurki do 2 m a takze wieksze rzeki - raczej szybkie - no i wolalbym cos lzejszego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Witam, @moncki- zadzwon najlepiej do kilku rod builderow i wybierz sobie cos co ci zaproponuja uwzgledniajac Twoje lowiska i preferencje. Jesli do rzek gdzie zamierzasz lowic wchodza jeziorowce to raczej potrzebne ci bedzie troche mocy. Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Moncki, Ja ostatnio skłaniam się do kija długości 2,1m, bo nie widzę sensu stosowania dłuższego na zakrzaczonych siurkach Lubelszczyzny i Mazowsza - wiem, wiem - można niby nie podchodzić do brzegu, wystawiać szczytówkę itp -ale to ma znaczenie tylko przy w miarę czystym brzegu i dobrych dojściach. Jak są krzaki - a zazwyczaj są jeżeli chcesz połowić w ciekawych okolicznościach i niezadeptanych miejscówkach, to długa wędka tylko przeszkadza w cichym podejściu. Jak masz zamiar łowić w dużych rzekach, to około 2,7m jest w miarę komfortowym wyborem. Co do ciężaru wyrzutowego się nie ustosunkuję - mi wystarcza podobny jak podałeś, ale w naszych rzekach prawdziwego kabana nie widziałem dosyć długo (60cm ostatnio przed wojną ). Jeżeli będziesz się nastawiał na ryby 50+ to warto wziąć coś mocniejszego tak jak napisał Bujo. Jeżeli chcesz spróbować jigów, to kijek około 2m - lepsza praca z przynętą. W cenie Dragona lub podobnej (nieco niższej, wyższej w zależności od długości) masz spory wybór kijków Composite Developments - opcja warta przemyślenia. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi