admin Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Czy ktoś z szanownych forumowiczów regularnie łowi klenie/jazie na casting? Interesują mnie doświadczenia - sprzęt, przynęty itd. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 ja dawno temu, jakies 2 lata. Nie duze, ale regularnie. Po wskazowkach Pitta co do miejsc i sposobow. Sprzet zasadniczo podobny jak na okonie. Konieczne opanowanie technik rzutowych. Zwlaszcza jesli chcesz klenie lowic na malenkich rzekach lub kanalach. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 ja osobiscie próbowałem z 51ss i 10lb Avidem,jednak moje najskuteczniejsze wabiki czyli bromby i inne robaczki A.Lipinskiego nawet na tak lajtowym zestawie niechciały latac tam gdzie chciałem,a w moim łowisku na inne wobki jakos walić niechcą <_< Generalnie jak dla mnie lepszy jest kijek,2,3m do 2,6m raczej nie szybki . nawysokiej wodzie i trawce gdzie jaziory stoja .6'6 awidkiem było mi ciezko,bo do wody jeszcze nieda sie wejsc bo głeboka i manewrowosc kiepska. w lato przy niżówkach jest nawet s króciakiem oki.moje ryby wielkoscia niepowalają i niespełeniaja troche norm wielkosciowych ale łowic jak najbardziej sie da,Tylko to co od zawsze wiadomo tak lekko jak spinnem sie nieda,no chyba ze na spuszczany wobek,no ale tu odbieramy sobie to co jest przyjemne w cascie czyli rzut Remek smiało proboj ta Twoja 8lb elitka z 51ss bedzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Ja lowilem jeden dzien klenie na casting, byl to Megabass Resevoir Dog i Daiwa Presso. Rzucalo sie super PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 hasior a co to za avid 10 lbs? Ja mialem sporo klenii na tonace alaski na pekate bonito a takze na 3 cm ale tonace hornety. Butcher 5F czarny z zolte kropy tez byl nienajgorszy! Optymalnie bylo lowic tymi malenstwami za pomoca 10 funtowego spinjiga shikari i 51SS z zylka 0,18! Na rzeczkach o szerokosci max 5-6 m staralem sie splawiac wabik w rejon gdzie spodziewalem sie ryb niz dorzucac w takie miejsca. To jednak bylo zwiazane bardziej z faktem mozliwie najcichszego zachowania nad woda! Plochliwosc klenii na 40 cm czystej wodzie bylo najwiekszym problemem do obejscia, znacznie trudniejszym niz casting Kiedy stosowalem curado 101 z zylka 0,18 polowalem na klenie stojace w nieco glebszej, ale spokojnej wodzie na Warcie. Skuteczne okazywaly sie gloog Hektor 5 cm F i Parys glebiej schodzacy. Rzuty tymi wabikami byly mozliwe choc wymagaly pewnej wprawy. Docelowo na klenie w takich warunkach zamowilem sobie prawie 7 stopowy kijek z bardzo delikatna szczytowka i mocniejszym dolnikiem. Taka charaktyrystyka kija pozwala na miotanie malenkich kleniowych woblerkow na krotkie dystanse, ktore w zupelnosci wystarcza. Kiedy staralem sie zlowic klenia na upatrzonego, stosowalem rzut typu pitching, aby mozliwie najprecyzyjniej trafic w okreslone miejsce na lowisku. 2-3 nie udane proby i ryba sploszona odplywala. Generalnie na klenie mozliwie delikatny sprzet, jednak jakach Ultralajtowa ekstrema niejest wcale konieczna. Zwlaszcza jak trzeba pokonac wieksza rybe w nurcie. Tyle moich .... wspmnien JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Remek, jezeli moge Ci polecic sprawdzona przezemnie przynete na klenie to moge Ci polecic Chubby od Jackall Bros?a ! Wielkosc to 38mm a przez to ze wazy 4g i ma system rzutowy leci naprawde bardzo daleko i bardzo dobrze. Polecam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 no @jerzy broń broń tego casta ja dorzucę od siebie że udało mi się na Warcie łowic klonki na dorado lake 3,5cm S, alaska 3 S, obrotówki nr 2 MISTRZA MAGDZIARZA . a żeby było śmiesznie starczał mi do tego Antares AR + Lamiglas XMG LP843 z curado 101 wyżej wymienione wabiki to już naprawdę moim zdaniem komforcik. mniejszych przynet nie stosowałem bo i po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 jerzy wiem ze do 1/2 oz był nie jestem pewnien czy było to jednak 10 czy 12 lb był to jeden z tych 66MLXF lub 66MLF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piatras Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 W przeszlym sezonie probowalem (rezultatywnie ) z 5-gramowymi wobkami, w tym przejdzie na 4g,(strikepro-tuning) z Core+HomeEdition Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maszp Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 W przeszlym sezonie probowalem (rezultatywnie ) z 5-gramowymi wobkami, w tym przejdzie na 4g,(strikepro-tuning) z Core+HomeEdition Core duo i windows xp home edition? A można by tak aby dało się to zrozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zabiłeś mi ćwieka zwrotem regularnie . Złowiłem trzy , ale przypadkiem albo niechcący . Na dużej rzece to nie bedzie problem .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 W przeszlym sezonie probowalem (rezultatywnie ) z 5-gramowymi wobkami, w tym przejdzie na 4g,(strikepro-tuning) z Core+HomeEdition Core duo i windows xp home edition? A można by tak aby dało się to zrozumieć? Koledze Piatrasowi chodziło o to że, w tamtym sezonie próbował łowić 5gramowymi woblerami przy użyciu Shimano Core i wędziska które sam złożył. Jest osobny watek o jego wędzisku: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=8317& ;amp ;start=0& PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piatras Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Koledze Piatrasowi chodziło o to że... Dzieki Michalku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maszp Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 W przeszlym sezonie probowalem (rezultatywnie ) z 5-gramowymi wobkami, w tym przejdzie na 4g,(strikepro-tuning) z Core+HomeEdition A co znaczy strikepro-tunning? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Specjalnie dla Ciebie Remku dzisiaj rzucalem Evergreen Steed Jackall Bros Chubby - leci znakomicie z tego zestawu! Co dopiero z zestawu lzejszego i zlozonego pod jazio klenia. Jak dla mnie jest to bardzo lowna przyneta. Napewno kazdy kleniarz powinienen miec ja w pudelku, choc nie jest tania. PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piatras Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 A co znaczy strikepro-tunning? To znaczy, ze waga z 3,0g. jest powyszona do 4.0g. To 4cm-owki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maszp Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 @piatras jak podwyższona? dociążasz woblerki? Czy do lekkiego zestawu lepsza jest plecionka czy żyłka? Mam nawiniętą barkleya wihiplash 0.06mm - 20 Lb (rwie się przy 4kg ) wydaje się trochę szmatowata w porównaniu z power pro, czy to może mieć wpływ na rzuty? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 @piatras jak podwyższona? dociążasz woblerki? Poprostu inna wersja woblera firmy Strike Pro. http://www.strikepro.com/ Edit: To ja przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piatras Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 @piatras jak podwyższona? dociążasz woblerki? Tak, zadna versja, dociazam przez 2,5mm dziure olowianym piaskiem Pracuje nieznacznie wolniej, ale man prawie normalny rzut ( za 20m.)Powodem dla operacji jest i to ze oni nie maja deklarowanych 3,6g tylko 2,9-3,1. Nieznamsie na barkleyach, tylko powiem ze czysta JP pleczka (n.p. PE Compact) 0,17mm. trzyma ok. 7kg. - co tam 0,06 to juz na UL chyba Probowalem mono (DUEL hybrid) ale przy temperaturze ponizej +5 cos mnie niepodobalosie Latem powtorze badania, bo teraz woda mniej przezroczysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Specjalnie dla Ciebie Remku dzisiaj rzucalem Evergreen Steed Jackall Bros Chubby - leci znakomicie z tego zestawu! Co dopiero z zestawu lzejszego i zlozonego pod jazio klenia. Jak dla mnie jest to bardzo lowna przyneta. Napewno kazdy kleniarz powinienen miec ja w pudelku, choc nie jest tania. PozdrawiamTomekTomku, qrcze, ja coraz bardziej przekonuję się do stwierdzenia, że nasze (z tej strony granicy) klenie bardziej rozsmakowały się Hektorach 4-5cm (Gloog) I tańsze. A z casta śmigają całkiem nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Ale macie arsenał - wędkarze to jednak świry Dziękuję wszystkim za cenne uwagi. Ja czekam już w blokach na 1 maja na bolenie. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 MegaBass Baby Griffon albo Owner cultiva a takze Lucky Craft Cra Pea czy Yo Zuri L Minnow. Te wszytskie woblerki maja kilka gram i dobrze lataja z delikatnego casta i cienkiej linki. To wszytsko jest oczywiscie realne, jesli lowimy w warunkach malej rzeczki a rzuty sa raczej na male dystanse lub w konkretny punkt. Co wazne na kazdy z nich albo zlowielem klenia, albo przynajmniej widzialem zainteresowanie tymi wabikami. Na wiekszych rzekach, jak warta, tez byly skuteczne zwlaszcza L minnol Y-Z. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Specjalnie dla Ciebie Remku dzisiaj rzucalem Evergreen Steed Jackall Bros Chubby - leci znakomicie z tego zestawu! Co dopiero z zestawu lzejszego i zlozonego pod jazio klenia. Jak dla mnie jest to bardzo lowna przyneta. Napewno kazdy kleniarz powinienen miec ja w pudelku, choc nie jest tania. PozdrawiamTomekTomku, qrcze, ja coraz bardziej przekonuję się do stwierdzenia, że nasze (z tej strony granicy) klenie bardziej rozsmakowały się Hektorach 4-5cm (Gloog) I tańsze. A z casta śmigają całkiem nieźle Wiesz Waldek, to zalezy. Ten woblerek ma calkiem agresywna prace - cos w stylu Horneta. A jak mam rzucic Hornetem lub Chubby castingiem to wole ten drugi bo leci wysmienicie. Jezeli jestem nad woda ze spiningiem lowie Hornetami, LD, Dorado i innymi I powtarzam ze rzucalem tego woblera z casta do 3/4oz z plecionka 10lb - wiec raczej sprzet nie dobrany pod klenia, a woblerek dolecial po kilku rzutach juz do drugiego brzegu rzeki.Szerokosc tej rzeki wynosi ok. 20-25m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Tomek Hornety 4S tez dobrze lataja z castingu, ale musisz precyzyjniej dobrac zestaw. Curado 101 czy Scorpion 1001 to absolutne minimum. Do tego kij i bardzo delikatnej szczytowce, ktora zaladuje sie pod tak mala przyneta. Kij do 1/2 oz to max, moim zdaniem 3/4 oz jest zamocny Ja nie mialem problemu rzucac tonacymi hornetami na upatrzonego albo w konkretne miejsce na lowisku. Takie lowienia ma oczywiscie swoje ograniczenia i trzeba to uczciwie powiedziec, jednak przy wprawie i dobrze dobranym zestawie jest jaknajbardziej mozliwe. JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Jurku, ja wiem Dlatego napisalem ze rzucalem tym woblerkiem wczoraj na probe z mojego zestawu na bolenie I doszedlem do wniosku ze woblerek lata znakomicie - nawet z takiego zestawu Optymalnie dobranym zestawem do max 1/2 oz z kolowrotkiem do lekkich wabikow mozna wiec smialo lowic klenie. Ja po niecalych dwoch latach lowienia kleni na jednej rzeczce u mnie musze jednak stwierdzic ze dla mnie kij powinienen miec min 2,10m Lepsza kontrola nad wabikami w nurcie, niz kijem 1,80m. PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi