Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Przypomniał mi się mój pierwszy zestaw do ultra lekkich przynęt.

Mikado Feeling 240 - up to 10g

Tica Libra 3000SA

Tubertini 0,147

Oprócz żyłki reszta nadal na stojaku:) Feeling ze swą cieniuteńką wklejką potrafił poradzić sobie z metrowym Esiem jako przyłów, będąc zarazem super czułym kijkiem okoniowym. Co ciekawe płynnie przechodzi w ugięcie bez charakterystycznego dla wielu wklejek przesztywnienia na łączeniu blanku i wklejki. Posiada bardzo mocny dół, sporo za mocny. Z perspektywy czasu i postępu zbrojenie wydaje się lekko archaiczne (dwustopkowa niska wchodząca 16-tka), ale góra na SIC-ach daje radę. Ogólnie fajny ponadczasowy kijek.

Tica z pierwszego wypustu ściągana zza wielkiej wody, mega ciężka, ale do dzisiaj kręci niemal jak nowa.

W moim szybko została wymieniona na 20kę Y bodajże, bo strasznie skręcała żyłkę i skracała rzuty...

Mam dwa te kije i jeden chciałem przezbroić po "nowemu". Ale ile razy wezmę go do reki, nie mam sumienia ingerować w towarzysza niezapomnianych łowów wielkich okoni:) Niech pozostanie taki niedoskonały, a jaki doskonały zarazem...

• Like 3

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Po zmianach :)

spinn w zakresie 0,5-2g + 1-2" :

TICT IC-69F Rockin Finess

spinn w zakresie 2-6g + 1,5-2" :

TICT IC-69P Rockin Power

do tego Vanquish 1000S, plecionka #0.4, FC 3lb

cast w zakresie 4-5g + 2"

Daiko Droog C66Ls-BF + IS63L + szpulka MB Special Finesse + łożyska SLP Works micro ball + oliwka HS Ultra Light

Edytowane przez bazyloss
  • Like 6

"Finess" (moc 2,5lb :), ale ja opisałbym ją raczej jako 3,5lb) pod okoniem 20cm już bardzo ładnie pracuje, 30cm to już jazda na całego, ale z łódki powalczy też ze szczupakiem 60cm

obie wędki to wklejki z igłą o średnicy min 0,7mm z grafitu 40T ! taka igła jest bardzo czuła , ale i cięta ,pozwala na wszelkie drgania, podszarpywania, shake z małymi przynętami

bardzo dobre właściwości rzutowe mimo ultra minimalistycznego zbrojenia, prawdziwe Ex-Fast , ale pod obciążeniem ugięcie progresywnie , aż po samą rękojeść

gramatury główek i przynęty opisałem pod kątem możliwości optymalnego prowadzenia przynęt, w takim subiektywnym zakresie jak akurat JA łowię, np. dla IC-69F zakres w którym mogę z przynętą zrobić wszystko co chcę kończy się na 3g+2", ale już zaczynam odczuwać lekki dyskomfort, 2g+2" jest jeszcze genialnie.

http://tict-net.com/product/icecube.html

Edytowane przez bazyloss

jak widać dolnik daję radę, nawet na tym filmiku wydaje się mocniejszy niż jest w rzeczywistości, ale to pewnie "wina" rozkręconego hamulca i ciągłego oddawania linki

ważne, że w żadnym momencie nie dochodzi do sytuacji przesztywnienia - cały czas pracuje i trzyma rybkę za skórkę

Edytowane przez bazyloss
  • Like 3