darks86 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Wielkie dzięki za zdjęcia. Teraz już wiem w czym rzecz. Kręciołek trzymam inaczej, dłoń na blanku też w nieco inny sposób. Stopka centralnie między palcami, paliczki mocniej podgięte. Przy moich przyzwyczajeniach się nie da, ale jak widać są tacy, którym nowy kształt Exage leży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) W jaki sposób trzymasz dłoń na stopce kołowrotka, że kabłąk Exage 1000 w wersji FD nie blokuje Ci się na palcach ?Dawno tu nie zaglądałem więc dopiero teraz odpisuję.Co do chwytu EXAGE 1000FD to powiem tak: jak biorę w dłoń sam kołowrotek i trzymam go za stopkę to obija mi kabłąk po paluchach ale w momencie kiedy jest podpięty do kija już tego problemu nie ma.Hmm nie wiem co więcej napisać. Nie mam dużych dłoni i po prostu mi się mieszczą. Poza tym patrz zdjęcia wyżej, Michał to nie taki kurdupel jak Ja(mam 176cm) Ja z kolei trzymam palec wskazujący na blanku, czasami razem z kciukiem Edytowane 14 Marca 2015 przez paawelek83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) O proszę ! I to jest dla mnie interesująca pozycja.@paawelek83 możesz coś więcej skrobnąć w temacie ? Jaki najmniejszy/największy zakres przynęt jesteś w stanie nim realnie obsłużyć ? Najmniejsze przynęty to rzucałem mikrojigi(ok 1g nie ważyłem, nie mam na czym). Kij ładuje się pod własnym ciężarem i rzucisz z niego wszystko co jest w stanie wysnuć żyłkę z kołowrotka. Gorzej natomiast wygląda obsługa takich przynęt tzn na szczytówce raczej próżno szukać jakiegoś ugięcia czy sygnalizacji opadu.Max jaki rzucałem to jiga na główce 5g i to można cisnąć tak, że podkład się pokaże na szpuli ale jeśli chodzi o prowadzenie to kijek już klęka i nie ma mowy o agresywnej pracy wabiem czy precyzyjnej animacji. Najlepiej łowiło mi się główką 2g i do takich przynęt ten patyczek jest stworzony.Uzbrojenie to minima match 16-W3 i tytan fuji 4 na szczycieJeśli chodzi o pracę pod rybką to jest bajka i sądzę, że nie puści żadnego okonka.Jeśli chodzi o czułość blanku tzn transmisję drgań na dłoń to niech się Phenixy schowają. Czuć każde dotknięcie, puknięcie, trącenie o trawkę itp.Polecam do maleńkich przynętJakby trzeba było więcej szczegółów zapraszam na PW bo tu mogę czasami coś przeoczyć Edytowane 14 Marca 2015 przez paawelek83 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezel Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Kiedyś miałem Shimano Conquest 51SS + szpulka z availa, kij ATC od Rodmasa do 8gram chyba.Niestety zdradziłem casting z powodu braku czasu na użytkowanie takiej klasy, wróciłem do spina UL: Daiwna Infinity-Q 2,40cm 1-9gramShimano ELF 1000SŻyłka Sufix X-celon 0,18mm Od paru lat z tym zestawem właśnie dłubie sobie okonie na kilkugramowe paproszki. Kiedyś trafił się sumek 50cm. Żadne wyzwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masajet Opublikowano 17 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) Sakura shinjin neo spin ul 213cm 0,5-7g Okuma helios gold 25s Nanofil 0,04 Edytowane 17 Marca 2015 przez masajet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
este Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Konger Equs Rapier 200 1,5-7gMitchell Mag Premier 1000HM8X 0,06 lub żyłka 0,16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 u mnie tak : tict rockin finess IC-69 6,9" 206cm 0,1-3,5g - 64g. (dzięki koledze @bazyloss ) mitchell mag pro extreme 200 - 160g. varivas light game pe 0,2 5lb + fluoro varivas mebaru gate pe0,8 3lb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiECIA Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 u mnie tak : tict rockin finess IC-69 6,9" 206cm 0,1-3,5g - 64g. (dzięki koledze @bazyloss ) Jak by Ci się Lodowa Kostka znudziła, daj znać;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon3069 Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Savage Gear Parabellum 215cm 0-7gShimano Catana 2500FBDragon HM80już były ale taki miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Jak by Ci się Lodowa Kostka znudziła, daj znać;-)raczej się nie zapowiada. Chyba że znajdę coś fajniejszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartuch5473 Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Sakura shinjin neo spin ul 213cm 0,5-7gOkuma helios gold 25sNanofil 0,04Kolego powiesz coś więcej o tym kiju? Ja poluję na sportism od Sakury w starym designie bo NEO mi sie nie podoba wcale. Jak możesz to coś na temat akcji i realnego cw. Szukam kijka pod koguty 3-5g. Szczyt oddaje przy opadzie? PS: jeżeli ktoś wie gdzie znajdę ten kij w cw 2-7 i dlugości 183cm to każde info na wagę złota:D Będę wdzięczny Edytowane 31 Marca 2015 przez bartuch5473 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 u mnie tak : tict rockin finess IC-69 6,9" 206cm 0,1-3,5g - 64g. (dzięki koledze @bazyloss ) mitchell mag pro extreme 200 - 160g. varivas light game pe 0,2 5lb + fluoro varivas mebaru gate pe0,8 3lbWaga zestawu robi wrażenie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masajet Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Kolego powiesz coś więcej o tym kiju? Ja poluję na sportism od Sakury w starym designie bo NEO mi sie nie podoba wcale. Jak możesz to coś na temat akcji i realnego cw. Szukam kijka pod koguty 3-5g. Szczyt oddaje przy opadzie? Niestety nic nie mogę powiedzieć. Z braku czasu kij nie widział wody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartuch5473 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Niestety nic nie mogę powiedzieć. Z braku czasu kij nie widział wody.Dzięki kolego za odpowiedź. Mam nadzieję, że gdy zabierzesz go nad wodę skrobniesz parę słów. Zracji tego, że jestem "swieży" na forum nie mogę pisać w dziele giełdowym. Zapytam więc tutaj, mam nadzieję, że moderator przymknie oko. Poszukuję kija jak pisałem wyżej. Głównie jigi i koguty od 3-5g czasem jaskółki, ewentualnie smużak okazyjnie. Ale priorytetem będzie opad. Zależy mi na kiju bez wklejki o szybkiej akcji. Podstawowym kryterium jest dlugość transportowa max. 96cm. Idealna długość blanku to 183-190 w dwuskładzie bo mieści się w tych 96cm choć nie każdy. Dudżet powiedzmy do 650zł, ale najchętniej zmieściłbym się w 450zł. W przypadku gdy coś by mi przypadło do gustu dorzucę parę gorszy. Pomożecie poczatkującemu UL-owcowi? Żeby całkiem nie było offtopu na chwilę obecną dysponuję:Mikado Lexus Sapphire 280/13 + TD 720iX Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez bartuch5473 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Savage Gear Parabellum 190cm 0-5g - 98g ABu Garcia Cardinal SX 5 FD - 181 g żyłka Trabucco XPS Match Reel 0,128 mm / 2,15 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 chyba juz ni jestem w Polskim zrozumieniu UL, ale dla mnie to UL (za czesto na 5cm gumki laduja mi szczupaki 70cm+, a wedka w tutejszych wiatrach czesto sama sie ugina):mikado nihonto flash spin 10g (235cm?)daiwa legalis 2500 (hmm widzialem, ze go ktos na szczupaka polecal? a hamulec max bodaj 4kg).plecionka stren sonic braid 10lbprzypony tytanowe (drut) 4-5,5kg, agrafki spinwala, kretliki lozyskowane z ebay. jak do tej pory spisuje sie przy okoniach i nawet 95cm szczupaka (w lecie, nie zimie.. wyjela bez wielkiego probemu.kolowrotek kreci gladziutko. wedka pokazuje najdelikatniejsze brania, jest w niej masa miesa (jak na ul) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Mój w miarę nowy zestaw UL to:MHX S781-2 1-6g, 2-6lb by Hubertus 71gMitchell Mag Premier 1000 198gMikado Nihonto 0,12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonF Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Czy jest możliwość porównania ze sobą Yamagi Blue Current JH Special 610/TZ z Tict Ice Cube IC-69F Rockin' Finess?Znalazłem w tym wątku sporo dobrych opinii na temat wymienionych wędzisk dlatego zastanawiam się, czy nie sprawić sobie czegoś lżejszego...Obecnie wędkuje Sakurą Trinis Neo 702UL 213cm 0.9-7g, wędka lux ale jak to w życiu bywa, apetyt rośnie w miare jedzenia Chyba że są to dwa tak różne kijki to chociaż moglibyście napisać wszystkie za i przeciw odnośnie każdego z nich a także podać dlaczego warto byłoby się to właśnie temu modelowi dokładniej przyjrzeć?Dodatkowo jakbyście mogli napisać, gdzie najkorzystniej zamówić oraz jaki jest koszt wraz z przesyłką takiego cudeńka?A może pomyśleć nad pracownią i zbudować coś na blanku np. Matagi T-Russell TR60 Super Trout-2? 14,4g blanku daje nam spore pole manewru...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel S Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) Mój zestaw UL: Savage Gear Parabellum 190cm 0-5g - 98g używam zamiennie z Savage Gear Parabellum 215cm 0-7g (może na papierze wydają się podobne, ale to dwa zupełnie inne kije)Ryobi Zauber 2000Żyłka 0,10 lub Nanofil 0,04 Edytowane 30 Maja 2015 przez Majkel S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpinDoktor Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Mój zestaw UL: Żyłka 0,10 lub Nanofil 0,004 Ekstremalnie cienki ten Nanofil... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel S Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Ekstremalnie cienki ten Nanofil... poprawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) Mój zestaw UL: Savage Gear Parabellum 190cm 0-5g - 98g używam zamiennie z Savage Gear Parabellum 215cm 0-7g (może na papierze wydają się podobne, ale to dwa zupełnie inne kije)Ryobi Zauber 2000Żyłka 0,10 lub Nanofil 0,04Mógłbyś rozwinąć myśl, że to dwa zupełnie inne kije? Oba biorę pod uwagę, wybór trudny, a porównanie "suchych" danych katalogowych, jak sam napisałeś, sprawia wrażenie, że wyglądają podobnie. Edytowane 30 Maja 2015 przez rav_id Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Czy jest możliwość porównania ze sobą Yamagi Blue Current JH Special 610/TZ z Tict Ice Cube IC-69F Rockin' Finess?Znalazłem w tym wątku sporo dobrych opinii na temat wymienionych wędzisk dlatego zastanawiam się, czy nie sprawić sobie czegoś lżejszego...Obecnie wędkuje Sakurą Trinis Neo 702UL 213cm 0.9-7g, wędka lux ale jak to w życiu bywa, apetyt rośnie w miare jedzenia Chyba że są to dwa tak różne kijki to chociaż moglibyście napisać wszystkie za i przeciw odnośnie każdego z nich a także podać dlaczego warto byłoby się to właśnie temu modelowi dokładniej przyjrzeć?Dodatkowo jakbyście mogli napisać, gdzie najkorzystniej zamówić oraz jaki jest koszt wraz z przesyłką takiego cudeńka?A może pomyśleć nad pracownią i zbudować coś na blanku np. Matagi T-Russell TR60 Super Trout-2? 14,4g blanku daje nam spore pole manewru...PozdrawiamNajlepiej w tej kwestii wypowie się kolega @bazyloss komfort łowienia ice cube'em kończy się na 2,5 grama +1-2 cale gumy (smukłej gumy)Yamaga ma większy zakres z tego co wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majkel S Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Mógłbyś rozwinąć myśl, że to dwa zupełnie inne kije? Oba biorę pod uwagę, wybór trudny, a porównanie "suchych" danych katalogowych, jak sam napisałeś, sprawia wrażenie, że wyglądają podobnie.Jasne 1. Wersja 0-7g jest dłuższa o 25 cm od wersji 0-5, to sporo, szczególnie w krzakach. 2. Wersja 0-7 ma dłuższy dolnik, nie rzuca się komfortowo jedną ręką, tak jak w przypadku wersji 0-5g. Z racji dłuższego dolnika nie obsługuje się tak fajnie jak wersję 0-5g.3. Moim zdaniem blank się mocno różni. Wersja 0-7 nie jest taką "witeczką" cienką, to już konkretniejszy kijek. Spokojnie można go używać do woblerów, cięższych główek (5g + guma) itp. Ma więcej mocy w przypadku zacięcia rybki powyżej 40cm, gdzie wersja 0-5g zegnie się po sam dolnik i będzie musiał zagrać hamulec.4. Dość powiedzieć, że wersję 0-5g używam do łowienia na mikro jigi i malutkie twisterki na 1 gramowych główkach, do tego żyłka w okolicach 0,10 a wersję 0-7 zabieram na pstrągi. Ogólnie mając te dwie wędki jako ultralighty używam w 90% przypadków SG 0-5g, jest przyjemniejszy, baaardzo fajnie trzyma rybę, przynęty świetnie z niego latają i ogólnie przerzucając kilka wędek w tym typie różnych firm, dla mnie jest najbardziej odpowiednia i zdecydowanie warta swojej ceny. Zresztą obydwie są super. Używam tych starszych wersji kijków. Co do jakiegoś tzw. zapasu mocy tej słabszej wersji to wyciągał rybki w okolicach 60cm, ale zdecydowanie wtedy już klękał i trwało to chwilę zanim rybka została doholowana przy brzegu. Bardzo ładnie trzyma okonie, nie uszkadza im pyszczków, przez co nie spadają, nawet te najmniejsze tzw. pizdryki Więc, nie wiem czy się zgodzicie ale dla mnie to udane wędki pozdrawiam,Michał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Co do parabellum to zgodzę się, że bardzo udana seria ale pozbyłem się swojego gdyż miałem problem z czuciem delikatniejszych brań. Teraz używam LRF i jest duża różnica w czułości kijka. Takie moje odczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi