Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

To jak na takiego mosquito-bandito wezmie okon niech bedzie kilogram to jak to idzie z holem, ile czasu zajmuje itd. Pytam sie bo lowie czesto takie okonie ale na wedki minimum 12 lbs to generalnie krece kolowrotkiem ze srednia predkoscia i w tyle, jak stoje w wodzie to w podbierak, jak na skarpie to wyciagam do gory na wedce.

To jak na takiego mosquito-bandito wezmie okon niech bedzie kilogram to jak to idzie z holem, ile czasu zajmuje itd. Pytam sie bo lowie czesto takie okonie ale na wedki minimum 12 lbs to generalnie krece kolowrotkiem ze srednia predkoscia i w tyle, jak stoje w wodzie to w podbierak, jak na skarpie to wyciagam do gory na wedce.

Fajnie mieć takie łowiska,przynęta ''plum'' i okoń 45cm ''pstryk'' i jest.Tak samo z łososiami,pstrągami i innymi zakapiorami.

Fajnie mieć takie łowiska,przynęta ''plum'' i okoń 45cm ''pstryk'' i jest.Tak samo z łososiami,pstrągami i innymi zakapiorami.

Tez bym chcial miec takie lowiska, na moich musze sie napracowac/nakombinowac by cos sensownego zlowic :) Ok, okonie mam pod domem ale ich nie lowie, moze w tym roku na streamera poprobuje :) 

Tez bym chcial miec takie lowiska, na moich musze sie napracowac/nakombinowac by cos sensownego zlowic :) Ok, okonie mam pod domem ale ich nie lowie, moze w tym roku na streamera poprobuje :)

Oho... to który w "Was'' pisał,że okonie kilogramówki na kiju podnosi Bujo czy Bitrut...ja podnoszę tylko takie 30cm,bo i kij tylko do 10lb i większe przez to nie biorą.Wywrotowiec też jestem,bo ''opaduję'' jeziora raz wściekle raz powoli,nawet w ''sieciówce'' sprzedają gumy na kilo,specjalnie dla mnie...naogladałem się ''tubylców'',tylko żelazo lub drewno ląduje w wodzie,a później tylko skargi,że fileta z szczupaka do zupy nie ma skąd włożyć.A byłbym zapomniał...okoń bierze tylko na małe 2-5cm ''gumeleony'',jak założe troszkę większe takie z 8cm ,to nie powiem też biorą i to troszkę wieksze,ale jakieś takie zdeformowane...post-54673-0-20503700-1440089516_thumb.jpg

Oho... to który w "Was'' pisał,że okonie kilogramówki na kiju podnosi Bujo czy Bitrut...ja podnoszę tylko takie 30cm,bo i kij tylko do 10lb i większe przez to nie biorą.Wywrotowiec też jestem,bo ''opaduję'' jeziora raz wściekle raz powoli,nawet w ''sieciówce'' sprzedają gumy na kilo,specjalnie dla mnie...naogladałem się ''tubylców'',tylko żelazo lub drewno ląduje w wodzie,a później tylko skargi,że fileta z szczupaka do zupy nie ma skąd włożyć.A byłbym zapomniał...okoń bierze tylko na małe 2-5cm ''gumeleony'',jak założe troszkę większe takie z 8cm ,to nie powiem też biorą i to troszkę wieksze,ale jakieś takie zdeformowane...attachicon.gif WP_20150820_09_31_04_Pro.jpg

Fota super, dziwnie duży wydaje się ogon tego psiaka. To norma w Twoich wodach.

Fota super, dziwnie duży wydaje się ogon tego psiaka. To norma w Twoich wodach.

Rybka nie duża z płytkiej okoniowej rafki.O poranku takie sandaczyki wchodzą w moje letnie okoniowe miejsca,dzisiaj było ich 6 praktycznie ten sam rocznik i taka śmieszna zasadność,główka ta sama 5g i na przemian gumki 2''i 3'',na większe ''strzelały'' psiaki,na mniejsze okonie,póżniej przeniosłem się w inne nieco głębsze miejsce z duzymi głazami na dnie i tam już rządziły gumki,a raczej paproszki 1-1,5'',a okonki takie 25-30cm...post-54673-0-63418400-1440092423_thumb.jpg...

Proszę wybaczyć za mały off-top.

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

Oho... to który w "Was'' pisał,że okonie kilogramówki na kiju podnosi Bujo czy Bitrut...ja podnoszę tylko takie 30cm,bo i kij tylko do 10lb i większe przez to nie biorą.Wywrotowiec też jestem,bo ''opaduję'' jeziora raz wściekle raz powoli,nawet w ''sieciówce'' sprzedają gumy na kilo,specjalnie dla mnie...naogladałem się ''tubylców'',tylko żelazo lub drewno ląduje w wodzie,a później tylko skargi,że fileta z szczupaka do zupy nie ma skąd włożyć.A byłbym zapomniał...okoń bierze tylko na małe 2-5cm ''gumeleony'',jak założe troszkę większe takie z 8cm ,to nie powiem też biorą i to troszkę wieksze,ale jakieś takie zdeformowane...attachicon.gifWP_20150820_09_31_04_Pro.jpg

Jak trzeba to sie okonie podnosi, wszystkie jakie lowie to w pewnym sensie przylow, biora na Meppsy 3-4 badz sporawe 6-8 cm woblery, czasem mocno pracujace, rzadko kiedy lowie ryby ponizej 40 cm, jak dobry dzien to trafia sie ich kilka, raz na kilkanascie wyjazdow nie mialem zadnego, akurat jak kumpel z Polski na okonie przyjechal :( Dzien pozniej na jeziorze w Buraklandi we trzech nie zlowilismy zadnego pomimo najszczerszych checi dwoch z trzech ( ni sie znudzilo po chwili). Miejscowe Buraki okoni nie jedza, wszystkie wracaja do wody to i paru wedkarzy sie nimi nacieszy a nie jeden. 

• 2 tygodnie później...

U mnie od dzisiaj UL to czteroczęściowy trawelek Major Craft CROSTAGE K-Guide MOBILE CRK-S764M.

Waga kijka 92g.

Długość ~230 cm.

C.w. 0.5-5g.

Linka 1-5 Lb.

Akcja EX FAST.

Całość zapakowana w 69cm sztywną tubę. Wędka kupiona z myślą o delegacjach i podróżach, w których łowienie nie jest tematem przewodnim. Czas pokaże jak się sprawdzi w praniu.

Sprawdzil sie Major Craft Crostage? Pytam bo sam sie zastanawiam nad kijem z tej serii, tylko troche dluzszym.

Sprawdzil sie Major Craft Crostage? Pytam bo sam sie zastanawiam nad kijem z tej serii, tylko troche dluzszym.

Moje oczekiwania zaspokoił w 100%. Kijek jest leciutki i szybki. Rzucałem nim microjigami ~0,8g na zadowalające odległości. Największa ryba jaką na razie na niego wyciągnąłem to przyłów w postaci 53cm leszcza zahaczonego za kapotę. Kijek dał radę, leszcz odpłynął o własnych siłach. Łowiłem nim też na małe smużaki i woblerki kleniowe, obrotówki od 00 do 2 - no problem.

W bazie ugięć wrzucałem kiedyś foty - może Ci się przydadzą w podjęciu decyzji:

http://jerkbait.pl/topic/32466-jerkbaitowa-baza-ugi%C4%99%C4%87/page-7#entry1696594

• 2 tygodnie później...