Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście. 

Nie narzekam i nie narzekałem na Blue Arca. Dawał radę. Lubię w nim sposób zbijania kabłąka, charakterystyczny dla Ryobi podobnych. Czuć, że ma większą moc od Daiwy ale.... do 920 warto by było pewnie porównać Legalisa 2500. Za to do UL/L, tam gdzie używam i w temacie wątku, Legalis 2000 spokojnie styka, za to charakteryzuje się "większym masłem" i kulturką pracy przekładni. W przypadku Spro, po deszczu na przykład szczególnie czuć ząbkowanie.

Spro używałem 3 lata, a Legalisa cały poprzedni rok. 

W razie pytań chętnie odpowiem.

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź. Właśnie czekam na przesyłkę  Spro Blue 920, ale bardzo mnie zaciekawiła ta Daiwa. Czytałem, że ma dobre opinie  model z 2013r  Daiwa Legalis 2500 Limited (srebrno-niebieska). A Ta Twoja Daiwa z którego jest roku?

Zeszłoroczna, czarna. 

Ze Spro pewnie będziesz zadowolony.  Ja też byłem, bo to niezawodna maszynka. Tylko kultura pracy mnie zaczęła irytować. 

Edytowane przez Marcyś

Spro to ja znam, bo mam jeszcze Blue 740 z 2005r. i Reda 1040 z 2009r.  Oprócz szumiącej rolki po jakimś czasie i gorszej pracy podczas deszczu są dla mnie niezawodne, oczywiście w tym przedziale cenowym. Teraz chciałem coś do lżejszego spina, no i wybór padł na Blue 920.

No to teraz juz nie wiem wogole

Widzisz tak to już jest. Co użytkownik to inny sprawdzony model. Do tej listy co podałeś, będziesz musiał dodać jeszcze sporo kołowrotków. :)  Do wiosny daleko,więc coś tam dla siebie wybierzesz. Ja ze swojej strony mogę polecić Spro Blue lub Red. Chyba, że masz większy budżet, to poprzeczka się podnosi.

• Like 1

U mnie dość skromnie porównując z niektórymi zestawamia ale da się już komfortowo łowić na tym zestawie od 1,5 g glowki i małej gumki czyli circa 3 gram

Konger Ultris Jig Micron 198cm 0,5-6 g
Okuma Ceymar FD-25
zimą Nihonto perch 0,14 żyłka latem Kamatsu Techron 0,06mm

Kijek nie boi się też przyłowów szczupakowo sandaczowych, polecam jeśli ktoś szuka czegoś na start.

Kijek jak to w takim segmencie cenowym z zaniżonym cw. Dla mnie realnie, komfortowo i wygodnie łowi się od 3g do 7-8g. Wyżej nie próbowałem. Kij bardzo lekki, wygodny, znośnie wykonany i czuły. Puknięcia okonków na stojącej wodzie widać już przy szalonych 8cm pasiakach ;) A wczoraj przyłowiłem sandacza koło 40 cm i szczupaka 60 cm jakiś czas temu. Ogólnie za tą cenę bardzo polecam.

Mam już Konger Elvis i szukam czegoś mocniejszego tak aby obsłużyć kopyto 5cm na główkce 4gram.

Co polecacie?

Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka

MHX S781 lub S871 zależnie od długości. Mam s871 w 2 kawałkach i bardzo sobie chwalę. Przyłów bolenia 70 cm czy szczupaka 54cm nie robi na nim wrażenia

Edytowane przez cabage

Witam , mój sprzęcik troche może ubogo lecz daję radę w każdych warunkach i już sporą ilość okoni i okonków wytargał i nie zamieniłbym na żaden inny :)

Konger troker UL 198/8

ryobi ecusima 1000

żyłeczka 0.14 mm dragon soft 

Zestawik idealnie wyważony i nie męczy ręki bardzo budżetowy , ale jak dla mnie strzał w 10-tkę :)

• Like 1