Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

A juz niedługo dojdzie mój nowy zestaw pod XUL:

Matagi Super Big Pond + Shimano Vanquish 1000 '12 + Techron 0.03

Pod nieco mocniejszy zestaw UL dedykowany jest taki komplet:

Suzuki RXF 6lb 702 + Daiwa Luvias 2004H '15 + Dragon Jiggin Braid 0.06.

Piękne zestawy, oby były łowne.

Wymieniam mojego FX761-2 na tego Suzuki RXF 6lb 701. Choć FX to bardzo fajny patyk, to po kilkunastu wypadach z nim nad wodę chciałbym cos bardziej szczytowego i ciut krótszego. Mam nadzieje, ze ten Suzuki spełni moje oczekiwania.

Big Pond to dla mnie nowość. Miałem MC Trapara 0.5-3g ale to był mega krowi ogon. W wielu opiniach Big Pond jest bardzo udanym blankiem, wiec mam nadzieje, ze bedzie ok.

Mój UL;

1.Yamaga blanks blue current 72cII(78g)

2.Shimano rarenium 1000 Ci4+(160g)

3.YGK g-soul upgrade x8 #0.6

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Rafał , mógłbyś opisać ile 72C/II  potrafi w górnym zakresie obsłużyć ? Te 12 gr w postaci ciężarka brzmi już poważnie . Czy sugerować się bardziej tymi 8 gramami przynęty ?

Edytowane przez malinabar

Rafał , mógłbyś opisać ile 72C/II potrafi w górnym zakresie obsłużyć ? Te 12 gr w postaci ciężarka brzmi już poważnie . Czy sugerować się bardziej tymi 8 gramami przynęty ?

Najbardziej komfortowo lowi sie tak do 10g+guma 3" keitech ale lowilem tez 12g+4" keitech i tez dawala rade.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...

U mnie w tym roku nastąpi zamiana SG LRF do 5g na Matagi TR-80 0,4 - 3g X-Fast :D powinno być super

Pytanko kołowrotek Zauber 2000 czy Penn Conflikt 1000?

O Zauberze wiem sporo o Penie prawie nic.

Edytowane przez biker1

Dzięki . Znaczy się dosyć poważne narzędzie  :) . Najbardziej po opisach pasowałby 72/Ti , ale to chyba już poza produkcją . Chodzi generalnie o spin ogarniający 3 gr i 2"-3" kajtka tak do 8 gr . Mocniej nie trzeba .

model WJ-FMS24009 lub WJ-FMS27010, albo długość do wyboru.

Alex , naprawdę uważasz , że to jest jakakolwiek alternatywa dla Yamaga Blanks , czy tylko żartujesz ? Pytałem Rafała o kij , za którego równowartość możnaby zakupić całe naręcze proponowanych przez Ciebie modeli i który waży tyle , co dolnik sugerowanych spinningów . No chyba , że weżmiemy pod uwagę tylko długość i zakres obsługiwanych przynęt - wtedy propozycji może być nieskończenie wiele ...

• Like 1

Tak sobie czytam ten wątek i proponowane modele wedek i kołowrotków i zastanawiam sie co maja wspólnego z UL... Kij 133g, kołowrotek 245g... Mój zestaw sandaczowy do główek 20g+ guma wazy mniej.

Rozumiem jak najbardziej, ze nie wszystkich stać na zakup kołowrotka za 1000 czy 1500, który bedzie miał 160-170g ale sa tez tańsze alternatywy (Shimano Rarenium, Mitchell Mag Pro itp), które nie bedą jakoś bajońsko drogie (400-600zl), a podpasuja do ultralekkiego kija. No bo jaki jest sens wkładać do Matagi o masie 60-65g kreciol o masie 245g?

• Like 3

Przeczytaj opis....

Czytałem...ale katalogowe opisy nie zawsze są kompletne, szczególnie wędzisk z niskiej półki cenowej polskich dystrybutorów. Zapytać kogoś kto miał być może z tym modelem do czynienia zawsze można. Czyż nie?

Sorry, nie jestem nababem. Przepraszam, że się ośmieliłem... :(

Nie ma sprawy - ja również nie , niestety  ;) . Po prostu z całej masy prezentowanego w wątku sprzętu wyłuskałem użytkownika kijka tyleż niszowego u nas z racji dostępności , co ekscytującego mnie jako narzędzie perfekcyjne z racji konstrukcji blanku , komponentów na jakich został wykonany i własności użytkowych ( jak przypuszczam ). Twoja propozycja na tle tego , co przeczytałem ciut wcześniej w założonym przez Ciebie wątku , zabrzmiała w moim odczuciu jak prowokacja  :) . A że w powyższym wątku głosu nie zabrałem , choć bardzo mnie korciło , reakcja moja nieco "chropowata" była. I jest . 

To Forum rozwija . Rozwija globalnie jeśli chodzi o podejście do naszej pasji , do ryb , do metod pozwalających je przechytrzyć i - a jakże - do sprzętu również . To jest istotne . Aby być skutecznym wędkarzem musi za tym nadążać cała sprzętowa otoczka . Ona również powoduje, że jest się wędkarzem zadowolonym i szczęśliwym  :D . A o to przecież w tym wszystkim chodzi , nieprawdaż ? Wydaje mi się , że naturalną koleją rzeczy każdego , kto zaczyna przygodę z j.pl jest konsekwetna przebudowa swojego arsenału wędkarskiego ponieważ jest to miejsce , w którym możemy się dowiedzieć o takich markach jak Yamaga , Tict , Evergreen , Megabass , Graphiteleader etc.etc . I poszerzać swoje horyzonty . Czego Tobie serdecznie życzę , bo przecież wypada równać w górę a nie w dół . A zakup kija , nawet najbardziej topowego , to jeszcze nie zakup eksluzywnego kabrioletu jakby nie patrzeć ...

I oczywiście zgoda , że to nie sprzęt stanowi o jakości wędkarza . Sa tutaj na Forum znakomici łowcy , którzy zapewne nie wydają majątku ( jakże to względne pojęcie  :) ) na wędki i kołowrotki . Każdy łowi na to , czym lubi/chce/musi . Ale przyjmijmy , że ciężko przepraszać jeśli którykolwiek z powyższych wariantów przekroczy próg zerowy . Czy podstawowy . Czy jak go tam nazwiesz . 

Nie bierz wszystkiego ad personam . Jerkbait to kapitalne miejsce , które rozwija . Fajnie , że z Nami jesteś  :D .

Edytowane przez malinabar
  • Like 1