Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Orientujesz się czy te Pro-texa micro spin to wklejki?

Przeczytaj opis....

Czytałem...ale katalogowe opisy nie zawsze są kompletne, szczególnie wędzisk z niskiej półki cenowej polskich dystrybutorów. Zapytać kogoś kto miał być może z tym modelem do czynienia zawsze można. Czyż nie?

Tak to wklejanki.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

YGK naprawdę mnie zaskakuje swoją jakością, według mnie wszelakie varivasy siadają :D

Egi Metal jest piekielnie mocna, na samym początku trochę sztywna, ale po pierwszym łowieniu jest bardzo miękka :) Ważny element to to, że dosyć ciężko się przeciera :)

Jedna z lepszych plecionek jeżeli chodzi o relację ceny do jakości :D

Dzieki, takiej plecionki potrzebuje :)

A jakie przelotki masz założone na wędkach? Masz może minimy?

Ja używam plecionki Varivas Hi Grade PE 0.6 i dość szybko końcówka zużywa sie. Wiąże przypon z żyłki ok. 1,5m, a i tak po wędkowaniu trzeba odciąć 0,5-1m plecionki. Wydaje mi się, ze minimy hard chrome przykładają sie do tego :/

• Like 2

Przewinęło się przez moje łapki ultralightów: mikrosy, różne daiwy i cortezy do 7g,a zakończyłem na SLF-ce do 11,5g. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć tyle: to było potrzebne, lecz dziś nie wyobrażam sobie tak ograniczonych kijków w swoim arsenale, skoro moim SLXF-em od 4-17g potrafię wszystko to, co na wyżej wspomnianych, a zakres górny pozwala na znacznie więcej. 

SLXF9010-2n w toriztkach
Rarenium 3000SFA

SG Fineze 0,10 + przypon z FC 0,18-0,21/HM80 0,14

Mój pierwszy UL:

Konger Maxim Twist 215 1-7g

Daiwa Procaster 3000

Żyłka 0.16

Wędkę kupiłem na początek zabawy z UL i w czasie testów w majówkę siadły między innymi: jaź 38cm, szczupaki 50 i 73cm. Z największym poradziła sobie bez zająknięcia. Jednak w przyszłości dokupię coś lżejszego bo 1g przynęty już minimalnie czuć.

Mój zestaw:

- KONGER Maxim Twist 300cm 1-10g

- JAXON Armand 300M

- żyłka DRAGON Guide Select 0,16mm

- plecionka MIKADO Octa Braid 0,08mm

Kijek bardzo zacny, w ubiegłym roku wyholował szczupaka 72cm, zaczep w postaci rozgałęzionego zbutwiałego konara z ciekawości zważonego (5,5kg) i nawet nie jęknął. Przynęty od 2g nawet do 15g obsługuje bez zarzutu, z lżejszymi jest troszkę gorzej, czyli takie same spostrzeżenia jak @Wolansia.

Edytowane przez Alexspin

Mój brzegowy....

NFC IM 901-2;  275 cw: 2-10g (100g)

Luvias '12 2004 (190g) / Quantum Exo 15 (175g)

żyłki od 0,117 (Varivas Mebaru);  0,13 Owner;  do 0,14 i  0,16 (Dual Band)

plecionki: Varivas Bait Finesse PE 0,3; 0,4; 0,5 (na zaczepowe miejsca).

Przynęty od 2g nawet do 15g obsługuje bez zarzutu

Ja jednak moim krótszym maximem bałbym się przekraczać 7g. Założyłem nawet raz 5 lub 6g główkę i to już powodowało u mnie pewne obawy o szczytówkę.

Przy okazji dodam, że z początku byłem napalony na długiego UL ok. 3m, jednak po zrewidowaniu poglądów i wzięciu do ręki wędki, zdecydowałem się na krótszą i była to dobra decyzja, przynajmniej na moje łowiska.