Maciej1979 Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Jesteś starszy,więc napewno masz rację... Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Mało kto poluje na jesienne samotne wilki na sporych głębokościach Co do kija o c.w. do 21g... Jeśli ktoś tak łowi okonie bo tak trzeba to nie oznacza to, iż jest to UL. Kilka stron wcześniej był podział co jest XUL, co UL a co L. Może zaraz ktoś poda kije do 3oz bo tak lajtowo łowi tarpony? 3/4 oz to Medium Power, nie Ultra Light Power i jest to niezmienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1979 Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Mało kto poluje na jesienne samotne wilki na sporych głębokościach Co do kija o c.w. do 21g... Jeśli ktoś tak łowi okonie bo tak trzeba to nie oznacza to, iż jest to UL. Kilka stron wcześniej był podział co jest XUL, co UL a co L. Może zaraz ktoś poda kije do 3oz bo tak lajtowo łowi tarpony? 3/4 oz to Medium Power, nie Ultra Light Power i jest to niezmienne. Ja poluje ,i wiem jedno .Po wyciągnięciu jednego okonia 40+,nastnępny rzut tym samym zestawem zakończony braniem dużego okonia kończy się zerwaniem ,,przetarciem"żyłki.Dlatego na jesienne duże okonie z głębokiej wody mam trzy uzbrojone wędki okoniowe.I gdy jeden okoń ląduje w podbieraku ,zarzucam z nastnępnego kija w to samo miejsce z świeżym przyponem strzałowym,zanim nastnępne okonie z tego stada się rozpłyną.i nie raz bardzo często się zdarza przynajmniej u mnie , że w ten sposób w 2 -3 minuty mogę zrobić wynik dnia. Ale najstarsi Indianie wiedzą najlepiej ....bo są najstarsi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Oj ilu to miałem gumofilców na tapecie co nie jedno wymięsiarzyli i czego to nie złowili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Ja poluje ,i wiem jedno .Po wyciągnięciu jednego okonia 40+,nastnępny rzut tym samym zestawem zakończony braniem dużego okonia kończy się zerwaniem ,,przetarciem"żyłki.Dlatego na jesienne duże okonie z głębokiej wody mam trzy uzbrojone wędki okoniowe.I gdy jeden okoń ląduje w podbieraku ,zarzucam z nastnępnego kija w to samo miejsce z świeżym przyponem strzałowym,zanim nastnępne okonie z tego stada się rozpłyną.i nie raz bardzo często się zdarza przynajmniej u mnie , że w ten sposób w 2 -3 minuty mogę zrobić wynik dnia. Ale najstarsi Indianie wiedzą najlepiej ....bo są najstarsiNiesamowite... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1979 Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Niesamowite to sa zachody słoñca i małe dzieci ,a ja po prostu tak łowię. A jak kiedyś będziesz nad wodą z taką populacją okonie jak jest u mnie ,to zrób przypon z 0,14. POzdrawiam z loży szydercóww. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Złowiłem +/- 20szt okoni 35-45cm na jeden przypon z 0,16...nic się nie przetarło - dlaczego więc po jednym miałby się komuś przetrzeć? Niby ja łowiłem płycej i na bolonkę...ale żeby okoń obcinał żyłkę? Nie wyobrażam sobie tego, łowisz kijem o akcji kija od szczotki? Jak udało Ci się osiągnąć przetarcie żyłki przez okonia, ze szczegółami proszę bo jestem ciekaw 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelo Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 U mnie zmienił się kij Pezon & Michel Redoutable Sting 180 UL 1,8m 0,5-3,5gkołowrotek bez zmian Mtchell Mag Pro liteżyłka Troabucco 0,10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misie.k Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) Favorite Varita 1,98m. 2-7 gr.Shimano Nasci C2000S model 2016Żyłka Stroft GTM 0,14 Edytowane 28 Października 2016 przez misie.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 28 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 @FidoAngel przypomniał mi ostatnio o moim "nowym" kiju, sam nieco o nim zapomniałem bo używam go zimąVarivas Violente VLL-86-PT długość 8'6" moc 2-8lb i cw 0,8-8g nitka 0,06 mikado octa 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy7 Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Do lekkiego łowienia okoni używam:- Cormoran Corman GTS 2.20m 2-10g- Okuma Safina Pro SPa-30M- SpierWire Dura Silk Wihite 0,06Rozglądam się teraz za nowym młynkiem, gdyż mój obecny łowił chyba już każdej metodzie i powoli odchodzi na tamten świat Wędki używam od września tego roku i jak na razie jestem zadowolony. Szybka, bardziej szczytowa akcja. Nie boi się przyłowów w postaci szczupaków 60+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 U mnie:Favorite Balance 2,13 cm, cw 2-7 gPenn Battle 2000/Shakespeare Mach 2 XT 30PP 5 lb, żyłka 0,12-0,16 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 (edytowane) @guciuludzky ( ), mógłbyś skrobnąć kilka zdań o tym Varivasie? Edytowane 29 Października 2016 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majunio Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Mała zmiana Varivas Violente VLL-77-T plus Vanquish'16 C3000SDH a syn Phenix fx 561-1 plus nasci C2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Kij dość lekki jak na swoją długość 108g, szybki, szczytowy, niespotykanie czuły, tubularny szczyt. Nie klęka pod woblerami. Po zaciśnięciu w dłoni, suchy ale pod odpowiednio silnym zwierzem progresywnie ustąpi gdzieś do połowy, dolnik ustępuje nieznacznie raczej niechętnie ale też nie trzaśnie kiedy trzeba zatrzymać przyłów. Według mnie trudno o kij z większą czułością, nowoczesna szybka konstrukcja, operatywny krótki dolnik. Idealny do brzegowych zabaw z okoniami, ja lubię łowić takim kijem klenie w zimę bo branie wyrywa z butów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 @FidoAngel przypomniał mi ostatnio o moim "nowym" kiju, sam nieco o nim zapomniałem bo używam go zimą Varivas Violente VLL-86-PT długość 8'6" moc 2-8lb i cw 0,8-8g nitka 0,06 mikado octa Napisz proszę coś o tej ''nitce'' Mikado Octa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Gładka, śliska, mocna, raczej okrągła bynajmniej na tyle na ile plecionka może taka być. Traci kolor jak każda, na pewno szybciej niż PP. Do plecionek używam młynków typu daiwa tournament Z, tu akurat Airity, które podobnie jak luvias czy inne tym podobne są przyjazne nitkom, niteczkom i mało kiedy je plączą stąd z brodami nie ma kłopotów. Nie jestem fachowcem od plecionek więc miara mojej opinii jest wątła na pewno cena jest niska w porównaniu do innych nici o podobnej jakości powierzchni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 W ogóle wszystko napisz...np. jak łowisz takie brzegowe okonie jak na fotce powyżej Kijek da się gdzieś u nas w uczciwych pieniądzach zanabyć, czy jednak skupować jeny i czekać na okazję? Ciężar rzutowy opisany poprawnie? Żyłkę dobrze znosi? Jakiej wielkości startowa przelotka? Itd...dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Ubrany w KRy Fuji Alco, chyba od 16stki. Żyłka jak najbardziej tak. Zakupiłem u AR, czy w dobrej cenie? chyba tak ale zakup spontaniczny z polecenia kolegi, który miał mi odsprzedać phenixa a polecił V i jestem mu za to wdzięczny. 5g plus guma spokojnie a więcej trochę raczej tak ale mi nie potrzeba. Okonie łowię zwykle na Fin s fish od Lunkera i kocham, znam, umiem łowić tym kawałkiem sztywnej gumy w sumie większość gatunków ryb. Na fotce zimny przyłów na kleniowego wobka, którego czarnuch podbił nosem i jak widać przykleił się. Kij na pewno nie ma nic z klasyki kleniowej ale czubkiem szczytu strzeli małym wobkiem na duży dystans Lubię ten patyk. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Cholera, kolejny must have, z Twojego opisu jasno wynika, że bez tego kijka kolejny sezon się nie uda... Jedynie te małe przelotki mnie martwią, właściwie nie mam już żadnych kołowrotków mniejszych od 2500, a to już szpula troszkę za duża do średnicy 16-stki. Tzn. nie tyle za duża, co sobie tak ubzdurałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Jak widać mam spasowaną dajłę 2506 czyli ze szpulką o średnicy 3000 shimano i lata ładnie. Ta 16stka to na moje oko bo nie sprawdzałem ani tym bardziej nie było syfmiarkowania. Według mnie miękkość linki decyduje jak poleci ona ze szpuli i jak zahamuje uderzając w ring. Kijek pod lekki młynek do 200g bo cięższy popsuje przyjemność płynącą z operowania tym wysokim węglem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 31 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Napisz proszę coś o tej ''nitce'' Mikado Octa.Mija już drugi sezon jak używam MIKADO Octa Braid o "przekroju" 0,08 (5,15kg) i 0,12 (8,90kg) oraz sporadycznie do spinningu z brzegu morza 0,14 (10,15kg).Zalety:- nie plącze się, nie tworzy gniazd, pod warunkiem, że przy nawijaniu jest mokra i ściśle nawinięta z marginesem 1-2mm od rantu szpuli;- wytrzymałość bardzo zbliżona do deklarowanej;- mało podatna na strzępienie się, po pierwszym sezonie przewinąłem na drugą stronę;- niska cena, jakościowo porównywalna z plecionkami droższymi o 30-50%;Wady:- traci dość szybko kolor, najszybciej fluo (po kilkunastu godzinach robi się biała), najmniej czarna (po kilkunastu godzinach robi się ciemnoszara);- przegrubiona w stosunku do deklarowanej średnicy od około 10 do 20% (im cieńsza tym większe przegrubienie);- świeżo nawinięta dość sztywna, mięknie po kilku godzinach wędkowania, wraz z utratą koloru;- im dłużej używana, tym bardziej szumi na przelotkach, jednak nie więcej niż np HM8X. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Ja mam nowe zestawy pod UL:1. Major Craft Firstcast FCS-S732UL (solid) + Vanquish 1000S + Techron 0.03 Olive2. Major Craft Firstcast FCS-T732L (tubular) + Ultegra C2000HGS + Techron 0.04 Olive Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lin2 Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Ja mam nowe zestawy pod UL:1. Major Craft Firstcast FCS-S732UL (solid) + Vanquish 1000S + Techron 0.03 Olive2. Major Craft Firstcast FCS-T732L (tubular) + Ultegra C2000HGS + Techron 0.04 OliveA co, z matagi big pond ? Uważasz, ze obecne kijki są lepsze? Możesz coś więcej skrobnąć na temat Firstcast ? Edytowane 1 Listopada 2016 przez lin2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Matagi tr60 super trout w delfinieShimano stradic ci4+ 2500Varivas super trout bait finess PE 0.3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi