Skocz do zawartości

UL sprzęt (wędka, kołowrotek, plecionki-żyłki)

jigmen ua

Rekomendowane odpowiedzi

Mało kto poluje na jesienne samotne wilki na sporych głębokościach  ;)

Co do kija o c.w. do 21g... Jeśli ktoś tak łowi okonie bo tak trzeba to nie oznacza to, iż jest to UL. Kilka stron wcześniej był podział co jest XUL, co UL a co L. Może zaraz ktoś poda kije do 3oz bo tak lajtowo łowi tarpony?  :D

3/4 oz to Medium Power, nie Ultra Light Power i jest to niezmienne.

Mało kto poluje na jesienne samotne wilki na sporych głębokościach  ;)

Co do kija o c.w. do 21g... Jeśli ktoś tak łowi okonie bo tak trzeba to nie oznacza to, iż jest to UL. Kilka stron wcześniej był podział co jest XUL, co UL a co L. Może zaraz ktoś poda kije do 3oz bo tak lajtowo łowi tarpony?  :D

3/4 oz to Medium Power, nie Ultra Light Power i jest to niezmienne.

Ja poluje ,i wiem jedno .Po wyciągnięciu jednego okonia 40+,nastnępny rzut tym samym zestawem zakończony braniem dużego okonia kończy się zerwaniem ,,przetarciem"żyłki.Dlatego na jesienne duże okonie z głębokiej wody mam trzy uzbrojone wędki okoniowe.I gdy jeden okoń ląduje w podbieraku ,zarzucam z nastnępnego kija w to samo miejsce z świeżym przyponem strzałowym,zanim nastnępne okonie z tego stada się rozpłyną.i nie raz bardzo często się zdarza przynajmniej u mnie , że w ten sposób w 2 -3 minuty mogę zrobić wynik dnia.

Ale najstarsi Indianie wiedzą najlepiej ....bo są najstarsi

• Like 2

Ja poluje ,i wiem jedno .Po wyciągnięciu jednego okonia 40+,nastnępny rzut tym samym zestawem zakończony braniem dużego okonia kończy się zerwaniem ,,przetarciem"żyłki.Dlatego na jesienne duże okonie z głębokiej wody mam trzy uzbrojone wędki okoniowe.I gdy jeden okoń ląduje w podbieraku ,zarzucam z nastnępnego kija w to samo miejsce z świeżym przyponem strzałowym,zanim nastnępne okonie z tego stada się rozpłyną.i nie raz bardzo często się zdarza przynajmniej u mnie , że w ten sposób w 2 -3 minuty mogę zrobić wynik dnia.

Ale najstarsi Indianie wiedzą najlepiej ....bo są najstarsi

Niesamowite...

• Like 1

Złowiłem +/- 20szt okoni 35-45cm na jeden przypon z 0,16...nic się nie przetarło - dlaczego więc po jednym miałby się komuś przetrzeć? Niby ja łowiłem płycej i na bolonkę...ale żeby okoń obcinał żyłkę? Nie wyobrażam sobie tego, łowisz kijem o akcji kija od szczotki? Jak udało Ci się osiągnąć przetarcie żyłki przez okonia, ze szczegółami proszę bo jestem ciekaw :D

• Like 3

• 1 miesiąc temu...

Do lekkiego łowienia okoni używam:
- Cormoran Corman GTS 2.20m 2-10g
- Okuma Safina Pro SPa-30M
- SpierWire Dura Silk Wihite 0,06

Rozglądam się teraz za nowym młynkiem, gdyż mój obecny łowił chyba już każdej metodzie i powoli odchodzi na tamten świat :D
Wędki używam od września tego roku i jak na razie jestem zadowolony. Szybka, bardziej szczytowa akcja. Nie boi się przyłowów w postaci szczupaków 60+

Kij dość lekki jak na swoją długość 108g, szybki, szczytowy, niespotykanie czuły, tubularny szczyt. Nie klęka pod woblerami. Po zaciśnięciu w dłoni, suchy ale pod odpowiednio silnym zwierzem progresywnie ustąpi gdzieś do połowy, dolnik ustępuje nieznacznie raczej niechętnie ale też nie trzaśnie kiedy trzeba zatrzymać przyłów. Według mnie trudno o kij z większą czułością, nowoczesna szybka konstrukcja, operatywny krótki dolnik. Idealny do brzegowych zabaw z okoniami, ja lubię łowić takim kijem klenie w zimę bo branie wyrywa z butów.

• Like 2

Gładka, śliska, mocna, raczej okrągła bynajmniej na tyle na ile plecionka może taka być. Traci kolor jak każda, na pewno szybciej niż PP. Do plecionek używam młynków typu daiwa tournament Z, tu akurat Airity, które podobnie jak luvias czy inne tym podobne są przyjazne nitkom, niteczkom i mało kiedy je plączą stąd z brodami nie ma kłopotów. Nie jestem fachowcem od plecionek więc miara mojej opinii jest wątła na pewno cena jest niska w porównaniu do innych nici o podobnej jakości powierzchni.

• Like 1

W ogóle wszystko napisz...np. jak łowisz takie brzegowe okonie jak na fotce powyżej :D Kijek da się gdzieś u nas w uczciwych pieniądzach zanabyć, czy jednak skupować jeny i czekać na okazję? Ciężar rzutowy opisany poprawnie? Żyłkę dobrze znosi? Jakiej wielkości startowa przelotka? Itd...dzięki! B)

Ubrany w KRy Fuji Alco, chyba od 16stki. Żyłka jak najbardziej tak. Zakupiłem u AR, czy w dobrej cenie? chyba tak ale zakup spontaniczny z polecenia kolegi, który miał mi odsprzedać phenixa a polecił V i jestem mu za to wdzięczny. 5g plus guma spokojnie a więcej trochę raczej tak ale mi nie potrzeba. Okonie łowię zwykle na Fin s fish od Lunkera i kocham, znam, umiem łowić tym kawałkiem sztywnej gumy w sumie większość gatunków ryb. Na fotce zimny przyłów na kleniowego wobka, którego czarnuch podbił nosem i jak widać przykleił się. Kij na pewno nie ma nic z klasyki kleniowej ale czubkiem szczytu strzeli małym wobkiem na duży dystans :) Lubię ten patyk.

• Like 2

Cholera, kolejny must have, z Twojego opisu jasno wynika, że bez tego kijka kolejny sezon się nie uda... :ph34r: Jedynie te małe przelotki mnie martwią, właściwie nie mam już żadnych kołowrotków mniejszych od 2500, a to już szpula troszkę za duża do średnicy 16-stki. Tzn. nie tyle za duża, co sobie tak ubzdurałem :rolleyes:

• Like 1

Jak widać mam spasowaną dajłę 2506 czyli ze szpulką o średnicy 3000 shimano i lata ładnie. Ta 16stka to na moje oko bo nie sprawdzałem ani tym bardziej nie było syfmiarkowania. Według mnie miękkość linki decyduje jak poleci ona ze szpuli i jak zahamuje uderzając w ring. Kijek pod lekki młynek do 200g bo cięższy popsuje przyjemność płynącą z operowania tym wysokim węglem.

• Like 1

Napisz proszę coś o tej ''nitce'' Mikado Octa.

Mija już drugi sezon jak używam MIKADO Octa Braid o "przekroju" 0,08 (5,15kg) i 0,12 (8,90kg) oraz sporadycznie do spinningu z brzegu morza 0,14 (10,15kg).

Zalety:

- nie plącze się, nie tworzy gniazd, pod warunkiem, że przy nawijaniu jest mokra i ściśle nawinięta z marginesem 1-2mm od rantu szpuli;

- wytrzymałość bardzo zbliżona do deklarowanej;

- mało podatna na strzępienie się, po pierwszym sezonie przewinąłem na drugą stronę;

- niska cena, jakościowo porównywalna z plecionkami droższymi o 30-50%;

Wady:

- traci dość szybko kolor, najszybciej fluo (po kilkunastu godzinach robi się biała), najmniej czarna (po kilkunastu godzinach robi się ciemnoszara);

- przegrubiona w stosunku do deklarowanej średnicy od około 10 do 20% (im cieńsza tym większe przegrubienie);

- świeżo nawinięta dość sztywna, mięknie po kilku godzinach wędkowania, wraz z utratą koloru;

- im dłużej używana, tym bardziej szumi na przelotkach, jednak nie więcej niż np HM8X.

• Like 1

Ja mam nowe zestawy pod UL:

1. Major Craft Firstcast FCS-S732UL (solid) + Vanquish 1000S + Techron 0.03 Olive

2. Major Craft Firstcast FCS-T732L (tubular) + Ultegra C2000HGS + Techron 0.04 Olive

A co, z matagi big pond ? Uważasz, ze obecne kijki są lepsze? Możesz coś więcej skrobnąć na temat Firstcast ?

Edytowane przez lin2
  • Like 1